Η γενιά της γιόγκα

genia-yoga

Μέσα στον κόσμο μιας μεγαλούπολης, με τις λεωφόρους γεμάτες βιαστικά αυτοκίνητα και θορυβώδη μηχανάκια, με το καυσαέριο να συνωστίζεται και ν’ ανταγωνίζεται τους καπνούς των τσιγάρων στα πνευμόνια παθητικών και ενεργητικών καπνιστών, με τα junk food σε κάθε γωνία να προσφέρουν υδρογονάνθρακες και καφέ με ένα ευρώ, και με τη βιασύνη ως  απαραίτητο συστατικό του σύγχρονου life style, μέσα σε αυτό τον κόσμο, υπάρχουν γονείς που μεγαλώνουν παιδιά… υπάρχουν παιδιά.

Μέσα σε όλη αυτή την ασύλληπτη ταχύτητα των αλλαγών των εποχών, ο διαλογισμός και η γιόγκα έχουν αποδειχτεί εργαλεία που μπόρεσαν να κρατήσουν ήρεμους, υγιείς και συγκροτημένους, τους περισσότερους από αυτούς που ασχολήθηκαν μαζί τους. Απλές τεχνικές αναπνοών καταφέρνουν και ρίχνουν την κορτιζόλη και την αγωνία, ενώ οι κινήσεις της γιόγκα αποκαλύπτουν τις απεριόριστες δυνατότητες του σώματος.

Και καθώς ο καιρός περνά, η γιόγκα βρέθηκε να είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που συναντούν οι νέες γενιές προκειμένου ν’ αντιμετωπίσουν τις  προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου, αποφεύγοντας έναν άλλο αρκετά δημοφιλή, και αρκετά επικίνδυνο τρόπο αντιμετώπισης της πίεσης που είναι τα… ψυχοφάρμακα σε παιδικές ηλικίες.

Ελπίζουμε στην απήχηση των τρόπων που ευνοούν τη σωματική και την ψυχική υγεία της κοινωνίας και κυρίως των παιδιών, στην απήχηση των τρόπων υγείας και ηρεμίας δίχως εξαρτήσεις και παρενέργειες ύπουλες και διαχρονικές. Και αυτό γιατί ελπίζουμε σε ελεύθερους ανθρώπους παρά τα σκοτεινά σημάδια των καιρών.

Η ανθρωπότητα έχει να αντιμετωπίσει δυσκολίες και προβλήματα τα οποία συσσωρεύονται, κυρίως επειδή δεν έχουμε ακόμη ευαισθητοποιηθεί και αφυπνιστεί σε τέτοιο βαθμό που να μπορούμε να θεωρούμε την καταστροφή αντιστρέψιμη. Για κάποιον λόγο, παρόλο που αντιλαμβανόμαστε πολύ γρήγορα τι συμβαίνει, αργούμε πολύ να εξελιχθούμε.

Κάνουμε ανακύκλωση αλλά τρώμε επεξεργασμένες τροφές. Πάμε στο γυμναστήριο αλλά παίρνουμε το μηχανάκι για να κάνουμε και την πιο μικρή απόσταση. Κάνουμε διαλογισμό αλλά μαρσάρουμε ξαφνικά στις μία το βράδυ διαταράσσοντας την εύθραυστη ησυχία. Γινόμαστε μέλη ενός φιλοζωικού συλλόγου και θυμώνουμε με τους άλλους γιατί νομίζουμε ότι όλοι οι άλλοι παρατούν τα σκυλιά και τα γατιά στο δρόμο. Λατρεύουμε το κατοικίδιο ζωάκι μας και επικοινωνούμε μαζί του μια χαρά, αλλά τρώμε εύκολα τα μπιφτέκια φτιαγμένα από τη σάρκα ενός άλλου ζώου. Κάνουμε γιόγκα και μετά καπνίζουμε…

Οι άνθρωποι με μικρό ενεργειακό αποτύπωμα είναι ακόμα ελάχιστοι. Αν οι σημερινές γενιές καταφέρουν να ξεκινήσουν με γιόγκα και άλλες τεχνικές και πρακτικές διαχείρισης συναισθημάτων, αν καταφέρουν να εκπαιδευτούν  σε συμπεριφορές χαμηλού ενεργειακού αποτυπώματος, τότε ναι υπάρχει ελπίδα όχι μόνο για το μέλλον αλλά και για το παρόν.

Σχετικές εκδηλώσεις:

Εκπαίδευση δασκάλων για τη παιδική γιόγκα 120 ωρών σε 3 κύκλους

100 hours Abhaya Yoga Teaching Skills

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα