Η γέννηση των γενετικά τροποποιημένων διδύμων έχει διχάσει την επιστημονική κοινότητα

Διχάζουν την επιστημονική κοινότητα, τα γενετικά τροποποιημένα κοριτσάκια

Διχασμένοι φαίνεται να είναι οι επιστήμονες αλλά και οι απλοί πολίτες, από την ανακοίνωση του Κινέζου επιστήμονα Χε Τζιανκούι, που λίγες μέρες πριν δήλωσε ότι χρησιμοποίησε την τεχνική «CRISPR-Cas9» για να τροποποιήσει το DNA δύο εμβρύων πριν από τη γέννησή τους.

Έτσι, πριν από λίγο καιρό ήρθαν στον κόσμο τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα βρέφη, δύο υγιέστατα κοριτσάκια, ανθεκτικά στoν ιό HIV και για τα οποία ο Χε, καθηγητής στο “Southern University of Science and Technology” δηλώνει υπερήφανος.

Αν και η τεχνική CRISPR που εφάρμοσε ο Χε δεν είναι καινούργια, ωστόσο, ερευνητές και επιστήμονες από όλο τον κόσμο δηλώνουν σοκαρισμένοι από το γεγονός ότι, η μέθοδος αυτή χρησιμοποιήθηκε σε ανθρώπους.

Μέσα στον γενικότερο προβληματισμό της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με το πώς θα χρησιμοποιηθεί η γνώση αυτή στο μέλλον, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας ενιαίος, παγκόσμιος κώδικας ηθικής, προκειμένου να αποφεύγονται παρόμοια περιστατικά.

Να σημειωθεί ότι η τεχνική CRISPR έχει τη δυνατότητα να εξαλείψει στο μέλλον ασθένειες όπως είναι η κυστική ίνωση, που σήμερα δεν μπορούν μα θεραπευτούν.

Ωστόσο, οι ειδικοί, χαρακτηρίζοντας ως ανεύθυνη τη χρήση της σε αυτό το στάδιο, τόνισαν ότι το γονίδιο CCR5 που αφαίρεσε ο Χε παίζει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί μελλοντικά να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης άλλων ασθενειών, όπως είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Ύστερα από τη διάσταση που έχει πάρει το θέμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε τη σύσταση ομάδας μελέτης για την τροποποίηση του γονιδιώματος ανθρώπινων εμβρύων.

Ο Γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους, σχολίασε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι, μια τέτοια επέμβαση στον γενετικό κώδικα «δεν μπορεί να γίνεται χωρίς σαφείς κατευθυντήριες οδηγίες».

Στο ίδιο μήκος κύματος βρέθηκε και ο πρώην υπουργός Υγείας της Αιθιοπίας, λέγοντας:

«Ο ΠΟΥ συγκεντρώνει ειδικούς και θα συνεργαστούμε με τις χώρες μέλη για να συζητήσουμε τα κριτήρια και τις κατευθυντήριες οδηγίες οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν απαντήσεις στα ηθικά προβλήματα και στα ζητήματα ασφαλείας».

Ο Κινέζος επιστήμονας Χε Τζιανκούι ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, με ένα βίντεο που ανάρτησε στο YouTube, τη γέννηση διδύμων, το DNA των οποίων είχε τροποποιηθεί, ώστε τα μωρά αυτά να είναι ανθεκτικά στον ιό HIV που προκαλεί το AIDS. Ο πατέρας των μωρών είναι φορέας του ιού.

Η κινεζική, αλλά και η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα καταδίκασε αμέσως την ενέργεια αυτή και το Πεκίνο απαίτησε να διακοπούν «οι επιστημονικές δραστηριότητες των εμπλεκόμενων προσώπων».

Στην ομάδα θα συμμετέχουν πανεπιστημιακοί, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ειδικοί στον τομέα της υγείας και εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ.

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα