Η γη «κουνάει» λιγότερο τώρα που όλοι μένουν σπίτι

Η γη «κουνάει» λιγότερο τώρα που όλοι μένουν σπίτι

Το συνεχές βουητό των αυτοκινήτων, των φορτηγών, των αμαξοστοιχιών και των βαριών μηχανημάτων έχει σταματήσει στον κόσμο μας, μειώνοντας δραστικά την ένταση των δονήσεων που διαπερνούν το φλοιό της Γης. Οι σεισμολόγοι, που χρησιμοποιούν πολύ ευαίσθητο εξοπλισμό, έχουν παρατηρήσει μια διαφορά στο βουητό που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, σύμφωνα με την Fast Company .

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ecowatch.com, στο Βέλγιο, οι επιστήμονες αναφέρουν τουλάχιστον 30% μείωση του ανθρώπινου θορύβου του περιβάλλοντος, από τότε που ξεκίνησαν τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωναϊού. Οι επιστήμονες λένε ότι αυτό μπορεί να είναι επωφελές για τους σεισμολόγους, καθώς θα τους επιτρέψει να εντοπίσουν μικρούς σεισμούς και να βελτιώσουν την παρακολούθηση της ηφαιστειακής δραστηριότητας αλλά και άλλων σεισμικών γεγονότων.

Σύμφωνα με το CNN, Ο Thomas Lecocq, γεωλόγος και σεισμολόγος στο Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Βελγίου, επεσήμανε για πρώτη φορά το φαινόμενο. Παρατήρησε μια μείωση κατά 30-50% από τότε που η χώρα ξεκίνησε τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης στα μέσα Μαρτίου και οι επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες έκλεισαν. Ο Lecocq είπε ότι οι δονήσεις που έχει δει είναι ισοδύναμες με εκείνες της ημέρας των Χριστουγέννων στο Βέλγιο.

Η σεισμική επίδραση ενός αυτοκινήτου, ενός συρμού ή ενός βαρούλκου είναι ελάχιστη, όταν όμως λειτουργούν μαζί, αυξάνουν σημαντικά τον θόρυβο στο περιβάλλον, γεγονός που μειώνει την ικανότητα των σεισμολόγων να ανιχνεύουν άλλα σήματα με την ίδια συχνότητα.

Οι αποκλίσεις από την ανθρώπινη δραστηριότητα έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου και του Λος Άντζελες, όπως ανέφερε η Fortune. Σε ένα tweet, βρετανός σεισμολόγος, μοιράστηκε δεδομένα από έναν αισθητήρα κοντά σε έναν αυτοκινητόδρομο, παρουσιάζοντας μεγάλες μειώσεις στη διάρκεια της ημέρας.

Το ίδιο παρατηρήθηκε σε μια εικόνα που μοιράστηκε στο Twitter, ένας φοιτητής διδακτορικής διατριβής της Caltech, ο οποίος παρατήρησε τις μειώσεις θορύβου από αισθητήρα του Λος Άντζελες. “Η μείωση είναι πολύ μεγάλη”, έγραψε.

Η μείωση της σεισμικής δραστηριότητας, όπως και η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, δείχνει επίσης ότι οι άνθρωποι τηρούν τις κατευθυντήριες γραμμές για την κοινωνική απομάκρυνση από τις κυβερνήσεις τους, σε όλο τον κόσμο.

Από την άλλη πλευρά, εάν δεν εντοπιστεί μείωση των δονήσεων γύρω από το γήινο φλοιό, αυτό μπορεί να δείξει στους σεισμολόγους, ότι, οι άνθρωποι παραβιάζουν τις εντολές του περιορισμού, είπε ο Raphael De Plaen, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Universidad Nacional Autónoma de México στο CNN και πρόσθεσε:

“Αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον από τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, να καταλαβαίνουν όταν δεν κάνουμε σωστά τα πράγματα. Πρέπει να εργαστούμε σε αυτό και να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι θα σεβαστούν τους κανόνες, επειδή αυτό είναι προς το συμφέρον όλων “.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα