70χρονη γιαγιά καθαρίζει τις παραλίες για τις επόμενες γενιές

70χρονη γιαγιά καθαρίζει τις παραλίες για τις επόμενες γενιές

Η Pat Smith είναι μια 70χρονη βρετανίδα γιαγιά που πέρασε το 2018 καθαρίζοντας 52 παραλίες, κατά μήκος ακτών 400 μιλίων,

Η “Action Nun” όπως είναι το παρατσούκλι της, είδε ένα ντοκιμαντέρ για την πλαστική ρύπανση και καθώς αναρωτιόταν «γιατί δεν κάνει κάποιος κάτι γι’ αυτό;» συνειδητοποίησε – όπως λέει η ίδια – ότι και αυτή ήταν κάποιος σύμφωνα με όσα διαβάσαμε στο realpharmacy.

Ξεκίνησε, λοιπόν, να πηγαίνει για τουλάχιστον δύο ώρες σε κάθε παραλία και να την καθαρίζει από μπουκάλια πλαστικά, πλαστικές συσκευασίες τροφίμων, πλαστικά φίλτρα τσιγάρων, πλαστικά δίχτυα, συγκεντρώνοντας συνολικά, πάνω από 13.000 κομμάτια σκουπιδιών, συνολικά, με την ελπίδα ότι η επόμενη γενιά, θα μπορέσει να απολαύσει κι εκείνη, τις παραλίες, όπως έκανε και η ίδια, όταν ήταν παιδί.

Η “Action Nun” γνωρίζει πολύ καλά ότι, η προσπάθειά της δεν πρόκειται να καθαρίσει τους 150 εκατομμύρια τόνους πλαστικού που υπάρχουν σήμερα στους ωκεανούς του πλανήτη μας, ωστόσο, ελπίζει να εμπνεύσει όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους για να δημιουργηθεί ένα τέτοιο κίνημα, που θα ξεκινάει από το δικό της «κατώφλι» στην Κορνουάλη, κατά μήκος της νότιας ακτής του Ηνωμένου Βασιλείου και θα αγκαλιάσει όλο τον πλανήτη.

«Κάνω αυτή την προσπάθεια» λέει η Pat Smith «γιατί θέλω τα εγγόνια μου να έχουν μια μικρή γεύση από το θαύμα που έχω βιώσει κι εγώ στη ζωή μου».

Διαβάστε επίσης:Μαθητές κατασκεύασαν ειδική «ηλεκτρική σκούπα» που καθαρίζει τις παραλίες

Η τολμηρή και ακούραστη γιαγιά, δεν σχεδιάζει να σταματήσει σύντομα αυτό που κάνει. Συχνά, άλλοι εθελοντές, συμπεριλαμβανομένων των εγγονιών της, ενώνουν τις προσπάθειές τους με τις δικές της.

“Όσο μπορώ ακόμα να αγγίζω τα δάχτυλα των ποδιών μου και να παίρνω τα πράγματα από κάτω, δεν θα σταματήσω”.

Η Smith, παράλληλα με τον καθαρισμό των παραλιών, ξεκίνησε επίσης και μια εκστρατεία, με τίτλο Last Straw Cornwall, η οποία ενέπνευσε 600 τοπικές επιχειρήσεις, να σταματήσουν να χρησιμοποιούν πλαστικά καλαμάκια.

Η συνειδητοποίηση της Pat Smith στην ερώτηση που έκανε στον εαυτό της «δεν υπάρχει κάποιος να κάνει κάτι γι’ αυτό;» και ότι αυτός ο κάποιος ήταν και αυτή, ήταν που την κινητοποίησε για να αναλάβει την ευθύνη της και στη συνέχεια, δράση. Ας γίνει και αυτή η γιαγιά, άλλο ένα παράδειγμα για να το μιμηθούμε!

Credits εξωφύλλου: SWNS

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα