«Είμαστε μαζί τόσο καιρό. Μόλις, όμως, πάω να ξεκινήσω μια συζήτηση για το μέλλον της σχέσης μας, εκείνος βρίσκει μια πρόφαση να ξεφύγει από το θέμα!».
Είναι αλήθεια ότι οι περισσότερες γυναίκες έχουν αντιμετωπίσει αυτό που ονομάζουμε δεσμοφοβία των αντρών και αναρωτιούνται τι το προκαλεί και πώς πρέπει να το αντιμετωπίσουν.
Έτσι, μπορεί να νομίσετε ότι κάτι εσείς κάνετε λάθος στη σχέση ή ότι ο σύντροφός σας δεν σας θέλει και δεν σας αγαπά αρκετά.
Κι όμως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, αυτές οι υποθέσεις είναι σχεδόν τελείως άσχετες με τη διστακτικότητα του άντρα να δεσμευτεί σε μια σχέση.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σημειώσω ότι όσο κι αν φαίνεται παράξενο, εκ πρώτης όψεως, η δεσμοφοβία δεν συναντάται μόνο σε άντρες εκτός γάμου αλλά και σε παντρεμένους. Η μόνη διαφορά είναι ότι αυτή παίρνει τη μορφή της έλλειψης σεξουαλικού ενδιαφέροντος, της απιστίας, της εργασιομανίας, της απουσίας και άλλων.
Στη συνέχεια, θα βρείτε μερικούς λόγους για τους οποίους ένας άντρας φοβάται τη δέσμευση καθώς και το πώς μπορείτε να τον βοηθήσετε να τους ξεπεράσει:
Ο πρώτος λόγος είναι ότι οι πιο πολλοί Έλληνες άντρες έχουν, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, «πέσει θύματα» της υπερπροστατευτικής ελληνίδας μάνας.
Αυτή η μάνα τους έχει κατακλύσει με την υπερβολική φροντίδα της, καταπιέσει με το γεμάτο απαιτήσεις ενδιαφέρον της και υποτιμήσει με την υπερπροστασία της.
Ο υπερβολικός έλεγχος, ο οποίος τους έχει ασκηθεί με τους παραπάνω τρόπους, έχει δύο πιθανές, αλλά εξίσου καταστροφικές συνέπειες.
Είτε ο άντρας μένει μόνιμα εξαρτημένος από τη μάνα του, οπότε δεν μπορεί να δοθεί ολοκληρωτικά σε καμία άλλη γυναίκα, είτε προσπαθεί να αποφύγει οποιαδήποτε σοβαρή σχέση, η οποία έστω και συμβολικά του θυμίζει την καταπίεση, που υπέστη στο παρελθόν.
Στην περίπτωση αυτή δυστυχώς δεν μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα και πρέπει να κρατηθείτε μακριά από άντρες, οι οποίοι δεν δείχνουν τουλάχιστον ότι έχουν συνείδηση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν.
Διαβάστε επίσης: Οι 3 εκδοχές της ευτυχίας: Η λάθος, η σωστή και η χωρίς αιτία
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο άντρας σας αναρωτιέται αν εσείς είστε πραγματικά η καλύτερη γυναίκα που θα συναντήσει στη ζωή του ή απλά η καλύτερη γυναίκα μέχρι τώρα. Η σκέψη αυτή μπορεί κυριολεκτικά να παραλύσει έναν σχετικά ανασφαλή άντρα.
Η λύση είναι να αναγνωρίσετε ανοιχτά το πρόβλημα και να συζητήσετε τις επιλογές που κάνει ο καθένας. Όσον αφορά τις άλλες γυναίκες, μπορεί να τις κοιτά, όπως και εσείς μπορείτε να κοιτάτε τον όμορφο τύπο στο γυμναστήριο. Η συμφωνία σε έναν γάμο δεν πρέπει να είναι να μην κοιτάτε άλλους, δεν πρέπει δηλαδή να αφορά το βλέμμα αλλά την πράξη!
Ο τρίτος λόγος αφορά τα πρότυπα ομορφιάς που προβάλλονται από τον κινηματογράφο και τα ΜΜΕ. Στα περιοδικά οι γυναίκες είναι πάντα τέλειες, με ιδανικές αναλογίες και άψογα φροντισμένες. Οπότε είναι εύκολο για έναν άντρα να μπει σε μια διαδικασία σύγκρισης, όπου εσείς είναι δεδομένο ότι θα βγείτε χαμένες.
Είναι, όμως, πολύ σημαντικό να προσπαθείτε να φροντίζετε τον εαυτό σας όσο γίνεται περισσότερο, να κανονίζετε εξόδους όπου θα είστε βαμμένη, να διατηρείτε όσο γίνεται τη σιλουέτα σας και γενικότερα να θέλετε να κερδίζετε τον άντρα σας κάθε φορά από την αρχή.
Ένας τέταρτος λόγος είναι η απώλεια εξόδων με τους φίλους του και της ανεξαρτησίας της εργένικης ζωής. Ο σύντροφός σας μπορεί να νιώθει ότι τώρα θα πρέπει να περνά όλα τα Σαββατοκύριακά του με άλλα ζευγάρια και οικογένειες.
Μπορείτε να συμφωνήσετε ότι μια – δυο φορές το μήνα θα βγαίνετε χωριστά με τους φίλους σας και θα διασκεδάζετε όπως πριν, υπό την προϋπόθεση ότι θα είστε πιστοί ο ένας στον άλλον.
«Όλο μιλάμε!» Πολλοί άντρες έχουν την τάση να αποφεύγουν τις «βαθιές» συζητήσεις για τη σχέση τους. Επίσης, αρκετοί έχουν δυσκολία να μοιραστούν με τους φίλους τους τις δυσκολίες και τους τσακωμούς στη δική τους σχέση.
Επιδιώξτε τη συναναστροφή με κάποιο αρμονικό ζευγάρι, το οποίο μπορεί να είναι ειλικρινές για τα δικά τους προβλήματα, ώστε να νιώσει ο σύντροφός σας ότι τα προβλήματα σε μια σχέση είναι «φυσιολογικά» και λύνονται!
Τέλος, ένας άλλος λόγος είναι ότι δεν είναι σίγουρος αν μπορεί να αντέξει τα πράγματα που τον ενοχλούν σε εσάς.
Εδώ πρέπει να του υπενθυμίσετε ότι όλοι (οικογένεια, φίλοι, γονείς κλπ.) έχουν χαρακτηριστικά που ενοχλούν… ακόμα και ο ίδιος!
Η ουσία του γάμου είναι η αποδοχή ορισμένων μειονεκτημάτων και περιορισμών, σε μια κατά τα άλλα υγιή και ικανοποιητική σχέση.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Χάρη Καραουλάνη «60 Πρακτικά Μαθήματα Ζωής» από τις εκδόσεις Ιβίσκος