Γιατί αξίζει να μάθουμε μια ξένη γλώσσα; Τα οφέλη της διγλωσσίας

Γιατί αξίζει να μάθουμε μια ξένη γλώσσα; Τα οφέλη της διγλωσσίας

Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα συν στο βιογραφικό σας. Δεν σας βοηθά μόνο στα ταξίδια σας, σας κάνει εξυπνότερους, πιο αποφασιστικούς και ακόμα καλύτερους στη μητρική σας γλώσσα.

Έρευνες σε επίπεδο φυσιολογίας έχουν βρει ότι οι δύο ή παραπάνω γλώσσες αποτελούν ένα σπουδαίο προνόμιο ως προς τις γνωστικές δεξιότητες. Ο εγκέφαλος των δίγλωσσων ανθρώπων λειτουργεί διαφορετικά απ’ ότι στους ομιλητές που γνωρίζουν μία μόνο γλώσσα και αυτές οι διαφορές προσφέρουν διάφορα πνευματικά οφέλη.

Παρακάτω, παρουσιάζονται επτά γνωστικά οφέλη της εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας. Πολλά από αυτά τα χαρακτηριστικά εμφανίζονται σε ανθρώπους που μιλούν πολλές γλώσσες τακτικά – αν δεν έχετε εξασκήσει κάποια από τις υπόλοιπες γλώσσες που έχετε μάθει, ο εγκέφαλός σας μάλλον δεν μπορεί να αδράξει αυτά τα δίγλωσσα οφέλη. Εντούτοις, όσοι ξεκινούν την εκμάθηση μιας γλώσσας στην ενήλικη ζωή τους μπορούν ακόμα να επιτεύξουν τα ίδια επίπεδα ευχέρειας (ευφράδειας) όπως και οι μικρότεροι σε ηλικία και μπορούν και πάλι να αδράξουν τα ίδια πνευματικά οφέλη.

Γίνεστε εξυπνότεροι

Η ομιλία μιας ξένης γλώσσας βελτιώνει τη λειτουργικότητα του εγκεφάλου σας, προκαλώντας τον να αναγνωρίσει, να διαπραγματευτεί το νόημα και να επικοινωνήσει σε διαφορετικά γλωσσικά συστήματα. Αυτή η δεξιότητα ενισχύει το εργαλείο της διαχείρισης νοήματος και σε άλλες εργασίες επίλυσης προβλημάτων επίσης.

Οι μαθητές που μελετούν ξένες γλώσσες τείνουν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα σε τυποποιημένα τεστ απ’ ότι οι μονόγλωσσοι συνομήλικοί τους, ειδικά σε κατηγορίες όπως στα μαθηματικά, την ανάγνωση και το λεξιλόγιο.

Χτίζετε δεξιότητες πολυδιεργασιών (multitasking)

Οι πολύγλωσσοι άνθρωποι, ειδικά τα παιδιά, αποκτούν δεξιότητες στο να ελίσσονται ανάμεσα σε δύο συστήματα ομιλίας, γραφής και δομής. Σύμφωνα με μια έρευνα από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανία, αυτή η δεξιότητα χαρίζει την ικανότητα του multitasking, επειδή η αλλαγή ανάμεσα στις διάφορες δομές μπορεί πια να γίνει ευκολότερα. Σε μια έρευνα, οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν έναν προσομοιωτή οδήγησης, ενώ παράλληλα έκαναν άλλες εργασίες που αποσπούσαν την προσοχή. Η έρευνα βρήκε ότι οι άνθρωποι που μιλούσαν πάνω από μια γλώσσα έκαναν λιγότερα λάθη στην οδήγηση.

Αποτρέπετε την εμφάνιση Αλτσχάιμερ και άνοιας

Είναι πολλές οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί πάνω σε αυτό το θέμα και τα αποτελέσματα συγκλίνουν. Για τους μονόγλωσσους ενήλικες, η μέση ηλικία για τα πρώτα σημάδια της άνοιας είναι τα 71.4. Για τους ενήλικες που μιλούν δύο ή περισσότερες γλώσσες, η μέση ηλικία είναι τα 75.5. Οι έρευνες εξέτασαν το εκπαιδευτικό επίπεδο, το εισόδημα, το φύλο και τη σωματική υγεία, αλλά και πάλι τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια.

Η μνήμη σας βελτιώνεται

Οι καθηγητές και δάσκαλοι παρομοιάζουν συχνά τον εγκέφαλο με έναν μυ, επειδή λειτουργεί καλύτερα με την εξάσκηση. Η εκμάθηση μιας γλώσσας εμπλέκει την απομνημόνευση κανόνων και λεξιλογίου, κάτι που βοηθά στην ενδυνάμωση του πνευματικού μας «μυ». Αυτή η εξάσκηση βελτιώνει τη συνολική μνήμη, κάτι που σημαίνει ότι οι πολύγλωσσοι ομιλητές είναι καλύτεροι στο να θυμούνται λίστες ή ακολουθίες. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι δίγλωσσοι συγκεκριμένα, είναι καλύτεροι στο να θυμούνται απ’ έξω λίστες για ψώνια, οδηγίες και ονόματα.

Γίνεστε πιο οξυδερκείς

Μια μελέτη από το Ισπανικό Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra αποκάλυψε ότι οι πολύγλωσσοι άνθρωποι είναι καλύτεροι ως προς την παρατήρηση του περιβάλλοντός τους. Προσαρμόζονται ευκολότερα στο να εστιάζουν σε σχετικές πληροφορίες και να αφήνουν έξω τα άσχετα. Είναι επίσης καλύτεροι στο να εντοπίζουν παραπλανητικές πληροφορίες. Τώρα δεν φαίνεται καθόλου περίεργο που ο Σέρλον Χολμς και ο Ηρακλής Πουαρό είναι πολύγλωσσοι, σωστά;

Η δεξιότητα της επίλυσης προβλημάτων βελτιώνεται

Σύμφωνα με μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, οι δίγλωσσοι άνθρωποι τείνουν να παίρνουν πιο λογικές αποφάσεις. Κάθε γλώσσα περιλαμβάνει μικροδιαφοροποιήσεις και περίπλοκες λεπτομέρειες στο λεξιλόγιο και αυτές οι διαφορές μπορούν υποσυνείδητα να επηρεάσουν την κρίση σας. Οι δίγλωσσοι έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ως προς τις επιλογές τους, αφού τις σκεφτούν και στη δεύτερη γλώσσα και να δουν αν τα αρχικά τους συμπεράσματα ακόμα ισχύουν.

Βελτιώνετε τη μητρική σας γλώσσα

Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας τραβά την προσοχή σας στους μηχανισμούς της γλώσσας: στη γραμματική, στις κλίσεις των ρημάτων και στη δομή της πρότασης. Αυτό μας χαρίζει επίγνωση ως προς τη γλώσσα που χρησιμοποιούμε και τους τρόπους που αυτή μπορεί να δομηθεί και να γίνει διαχειρίσιμη. Αυτές οι δεξιότητες μπορούν να σας κάνουν εξαιρετικά επικοινωνιακούς και καλύτερους συγγραφείς/ αρθρογράφους. Οι ομιλητές μιας ξένης γλώσσας επίσης αναπτύσσουν καλύτερο αυτή ως προς την ακρόαση, καθώς είναι εξασκημένοι στο να διαχωρίζουν το νόημα από τους διαφορετικούς ήχους.

http://www.businessinsider.com/bilingual-people-make-better-financial-choices-2012-4
https://www.cell.com/trends/cognitive-sciences/home

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα