Γιατί αξίζει να θέτουμε στόχους στην σχέση μας και πως να τους πετύχουμε

Γιατί αξίζει να θέτουμε στόχους στην σχέση μας και πως να τους πετύχουμε

Η αγάπη είναι κάτι το ρομαντικό, το ζεστό και το διασκεδαστικό. Όμως, ένα πράγμα που συνήθως δεν συνδυάζουμε με τις ρομαντικές σχέσεις, είναι και η επίτευξη πραγμάτων.

Υπάρχει μια φωνή που προσπαθεί να μας πείσει πως οι σχέσεις πρέπει να είναι μόνο ωραίες στιγμές, όπως μια ωραία απογευματινή βόλτα με το ποδήλατο στην παραλία, εκεί που η θάλασσα λαμπυρίζει και ο ήλιος είναι υπέροχος.

Η αλήθεια όμως είναι, πως μια ειλικρινή σχέση που αξίζει, χρειάζεται πολύ δουλειά για να χτιστεί, αλλά όσο περισσότερο δουλεύουμε γι αυτήν, τόσο καλύτερη και δυνατότερη γίνεται.

Και εδώ ακριβώς, είναι που βοηθούν οι στόχοι που θέτουμε μέσα στην σχέση.

Μια σχέση πετυχαίνει όταν τα εμπόδια αντιμετωπίζονται με συζήτηση και κατανόηση. Μια σχέση ανθίζει όταν βλέπουμε τον σύντροφό μας ως δάσκαλο. Οι κοινοί στόχοι δημιουργούν ένα μεταμορφωτικό μονοπάτι. – Alex Grey

Μερικά παραδείγματα των στόχων που μπορείτε να θέσετε:

  • Να βελτιωθεί η μεταξύ σας επικοινωνία ώστε και οι δύο να αισθάνονται πως όταν μιλούν, ακούγονται και γίνονται αποδεκτοί με αγάπη από τον σύντροφό τους.
  • Να υποστηρίζει ο ένας τον άλλον άνευ όρων.
  • Να σταματήσετε να τσακώνεστε για τις προηγούμενες σχέσεις σας.
    Να χτίσετε καλύτερες σχέσεις με τους γονείς του συντρόφου σας.
  • Να γυμναστείτε και να ακολουθήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Ωστόσο, υπάρχει και ακόμη ένας, όχι και τόσο εμφανής λόγος που αξίζει να θέτετε στην σχέση σας στόχους.

Οι στόχοι αυτοί, μας βοηθούν στο να παρακολουθούμε την εξέλιξη που έχει η σχέση μας αναφορικά με τον τελικό της στόχο.

Πολλά ζευγάρια χωρίζουν αφού παντρευτούν γιατί είτε ο ένας είτε και οι δύο είχαν μια εντελώς διαφορετική υποσυνείδητη εικόνα για το τι συμβαίνει αφού παντρευτείς. Πίστευαν πως ο γάμος θα ήταν ένας υπέρλαμπρος τελικός στόχος που θα μεταμόρφωνε τα πάντα και θα τους έκανε ανεξάντλητα χαρούμενους.  Το ζήτημα είναι πως, οι σχέσεις είναι ακριβώς όπως η ζωή: χρειάζονται μια συνεχή προσπάθεια για να διατηρηθούν δυνατές και υγιείς.

Οι στόχοι σε μία σχέση, σου επιτρέπουν όχι μόνο να βελτιώσεις ένα κομμάτι της σχέσης σου, αλλά βοηθούν και στο να συγκεντρωθούμε στην πράξη της βελτίωσης. Κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο διότι στην αίσθηση της καλυτέρευσης βρίσκουμε την ευτυχία. Εάν αισθανόμαστε πως η προσωπική μας ζωή βελτιώνεται συνεχώς τότε, είμαστε ευτυχισμένοι σχεδόν πάντα!

Πως να υποστηρίξετε ο ένας τον άλλον για να πετύχετε τους στόχους σας

  • Σιγουρευτείτε πως είστε «ευθυγραμμισμένοι»: Καλό θα είναι και οι δύο να γνωρίζετε ποιοι είναι οι προσωπικοί στόχοι του καθενός σε σχέση με τους κοινούς σας στόχους, πριν ορίσετε εκείνους που θέλετε να πραγματοποιήσετε παρέα.
  • Σιγουρευτείτε πως οι στόχοι που θέσατε, σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα απέναντι στον εαυτό σας και ευτυχέστεροι μέσα στην σχέση σας. Εάν δεν συμβαίνει αυτό τότε ποιος ο λόγος;
  • Προσπαθείστε οι στόχοι σας να είναι εφικτοί και ξεκάθαροι. Δεν είναι απλά σημαντικό, να έχετε θέσει έναν εφικτό στόχο, αλλά εξίσου σημαντικό είναι και το να μπορείτε να πείτε με ακρίβεια, πότε και αν πετύχατε αυτόν τον στόχο και να μην είναι κάτι αόριστο και ακαθόριστο.
  • Επιβραβεύστε τον εαυτό σας: Όποτε κάνετε μια σημαντική βελτίωση, γιορτάστε το.

Οι σχέσεις, δεν είναι εύκολο πράγμα. Εάν όμως αγαπάμε τον σύντροφό μας και επενδύουμε στη σχέση μας, τότε αξίζει να προσπαθήσουμε λίγο παραπάνω!

Matt Valentine

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα