Γιατί δεν μπορώ να φτιάξω μια καλή σχέση; (Ο ψυχολόγος απαντά)

Γιατί δεν μπορώ να φτιάξω μια καλή σχέση; (Ο ψυχολόγος απαντά)

‘Ολο επιλέγω άντρες, οι οποίοι δεν με προσέχουν και με τους οποίους δεν ταιριάζω. Τι μου συμβαίνει και πώς μπορώ να φτιάξω μια καλή σχέση;

Η απορία που έχετε είναι αρκετά συνηθισμένη. Η ίδια ερώτηση διατυπώνεται συχνά και από άντρες, οι οποίοι νιώθουν ότι και οι γυναίκες δεν τους καταλαβαίνουν. Από την άλλη πλευρά, ο τρόπος που τη διατυπώνετε δείχνει ότι έχετε αρχίσει να καταλαβαίνετε τις πραγματικές αιτίες των αποτυχημένων σχέσεων, οι οποίες δεν είναι άλλες παρά οι δικές μας προκαταλήψεις, λανθασμένες ιδέες, χαμηλή αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση.

Έτσι, παρακάτω σας δίνω μερικές συμβουλές, που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε και, κυρίως, να διατηρήσετε μια ευτυχισμένη σχέση:

1.Βεβαιωθείτε όιτ έχετε πρώτα βρει τη δική σας συναισθηματική αλήθεια

Είναι απαραίτητο να έχετε ανακαλύψει και αλλάξει τα δικά σας αυτοκαταστροφικά και ασυνείδητα σενάρια σχέσεων, που «μάθατε» στην παιδική σας ηλικία. Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι αρκούνται απλώς να τα παρατηρούν μετά από μια αποτυχημένη σχέση ή ένα βασανιστικό διαζύγιο.

2. Αναπτύξτε τη δική σας αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση και αίσθηση προσωπικής αξίας

Αν δεν το κάνετε μόνη σας, είναι πολύ πιθανό ότι θα ψάχνετε για άντρες να σας επιβεβαιώσουν και να σας κάνουν να νιώσετε όμορφη, έξυπνη, σημαντική κ.λ.π.
Όμως, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να δημιουργείτε συμβιωτικές σχέσεις, όπου θα κυριαρχεί η εκμετάλλευση.

3. Κατακτήστε την αυτογνωσία

Η αυτογνωσία αποτελεί βασική προϋπόθεση, για να μπορέσετε να ελέγξετε αποτελεσματικά τις αντιλήψεις, τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πράξες σας. Χωρίς αυτογνωσία, θα οδηγείστε πάντα σε λάθος επιλογές.

4. Αντιληφθείτε και κατανοήστε την ωριμότητα του άντρα, με τον οποίο δημιουργείτε τη σχέση

Οι περισσότεροι άνθρωποι δημιουργούν σχέσεις βασισμένες στην εξωτερική εμφάνιση, τις ανάγκες τους ή στο γεγονός ότι ο άλλος αποτελεί μια πατρική (ή μητρική) φιγούρα. Σαν αποτέλεσμα, αδιαφορούν τελείως για το επίπεδο της συναισθηματικής ωριμότητας του άλλου, το οποίο είναι καθοριστικό για την επιτυχία της σχέσης.

5. Διατηρήστε την προσωπική σας τιμιότητα και ακεραιότητα

Αν διατηρήσετε τη δική σας ειλικρίνεια και αυτοεκτίμηση, θα είστε πιο ανθεκτική να αντιμετωπίσετε οτιδήποτε συμβεί στη σχέση. Επίσης, οι ειλικρινείς και ακέραιοι άνθρωποι τείνουν να ελκύουν παρόμοια άτομα.

6. Ποτέ μη διστάζετε να επικοινωνήσετε τα συναισθήματά σας στον σύντροφό σας

Κάθε συναίσθημα που δεν επικοινωνείται με τρόπο ευθύ και με σεβασμό στον άλλο, καταπιέζεται στο ασυνείδητο και στη συνέχεια δρα ανεξέλεγκτα, δηλητηριάζοντας την ψυχική και σωματική σας υγεία. Επιπλέον, πολλές φορές ο σύντροφος δεν καταλαβαίνει την ένταση ή την αιτία που το προκάλεσε και άρα δεν είναι σε θέση να αντιδράσει σωστά.

7. Φροντίστε τη σωματική, ψυχολογική και πνευματική σας υγεία και ανάπτυξη

Η φροντίδα της προσωπικής υγείας είναι δική σας υποχρέωση κα χωρίς αυτή καμία σχέση δεν επιβιώνει. Αναζητήστε συνεχώς ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη, με την ίδια λογική που θα επιδιώκατε την ανάπτυξη του παιδιού σας.

8. Μην συμπεριφέρεστε σαν θύμα και μην υιοθετείτε παρόμοιες στάσεις

Πολλά άτομα υιοθετούν τη στάση του θύματος, για να τραβήξουν την προσοχή και να πάρουν φροντίδα και ενδιαφέρον. Αυτό αποτελεί ανεύθυνη συμπεριφορά, η οποία υπονομεύει κάθε σχέση και καταστρέφει την εμπιστοσύνη που αποτελεί τη βάση της.

9. Επιδιώξτε στενότερη συναισθηματική και σεξουαλική επαφή

Η βαθύτερη επαφή αποτελεί κλειδί για τη διατήρηση της κατανόησης, της αγάπης και της ενσυναίσθησης σ’ ένα ζευγάρι.

10. Ανακαλύψτε αν έχετε κοινούς στόχους με τον σύντροφό σας

Οι επιτυχημένες μακροχρόνιες σχέσεις βασίζονται στην ύπαρξη κοινών στόχων και κοινών τρόπων, που οι δύο σύντροφοι «βλέπουν» τη ζωή, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο πιο παροδικό παράγοντα.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Χάρη Καραουλάνη «60 Πρακτικά Μαθήματα Ζωής» από τις εκδόσεις Ιβίσκος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα