Γιατί φοβόμαστε το λάθος;

Γιατί φοβόμαστε το λάθος;

Γιατί φοβόμαστε το λάθος; Γιατί μας λούζει κρύος ιδρώτας και μας κυριεύει το αίσθημα του πανικού όταν η έκβαση ενός αποτελέσματος δεν είναι αναμενόμενη;

Στην ουσία, το λάθος είναι και αυτό μία πηγή γνώσης. Ένας άνθρωπος που δεν πέφτει σε λάθη δεν έχει περιθώρια να προοδεύσει και να κατακτήσει ένα επίπεδο μεγαλύτερης βελτίωσης. Βλέποντας και διεισδύοντας μέσα στο λάθος μας, μπορούμε να μάθουμε περισσότερα για εμάς και τον εαυτό μας και να επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουμε να αντιμετωπίζουμε τη ζωή.

Η οικογένεια μας εθίζει από μικρή ηλικία και μας βάζει στην παγίδα της τελειομανίας. Μόνο όταν πετυχαίνουμε, έχουμε καλή εξωτερική εμφάνιση, παίρνουμε άριστα στον έλεγχο, βρίσκουμε την τέλεια δουλειά, είμαι άξιοι για αγάπη και αποδοχή. Πόσα παιδιά λυγίζουν και εμφανίζουν ψυχοσωματικά συμπτώματα εξαιτίας αυτών των αντιλήψεων; Πόσα παιδιά εμφανίζουν αντικοινωνική συμπεριφορά και ξεκινούν να λένε ψέματα στους γονείς ακόμα και για απλά θέματα (πχ, κακός βαθμός στο σχολείο).

Το λάθος είναι και αυτό ένα αναπόφευκτο αλλά και απαραίτητο κομμάτι της εξελικτικής μας πορείας μέσα στη ζωή. Δεν πρέπει να το φοβόμαστε, αλλά να επενδύουμε σε αυτό και να προσπαθούμε να αναλύσουμε τα βαθύτερα αίτια που μπορεί να μας οδήγησαν εκεί. Αν πχ, είχαμε μία αποτυχία σε ένα διαγώνισμα, δε σημαίνει πως ήρθε το τέλος του κόσμου. Αν εμβαθύνουμε σε αυτό το γεγονός, θα διαπιστώσουμε πως μπορεί να είχαμε κάνει κάτι λάθος στον τρόπο της μελέτης μας και να την προσομοιώσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε η επίδοσή μας να γίνει περισσότερο αποδοτική.

Ο άνθρωπος είναι μία οντότητα, που ασχέτως αποτυχιών και επιτυχιών, διαθέτει μία μοναδική αξία την οποία και δεν πρέπει να καταναλώνει κλαίγοντας διαρκώς πάνω από το χυμένο γάλα. Αν επιλέξει το δρόμο της αυτοβελτίωσης και της ορθής αντιμετώπισης μίας κακής έκβασης σε ένα γεγονός, αυτό θα ανοίξει την πόρτα της επιτυχίας με πιο σημαντικό τρόπο από το να είχαμε πετύχει απλά. Δεν πρέπει να ενδιαφερόμαστε για τη γνώμη των άλλων, ούτε να ζούμε για να ικανοποιούμε τους άλλους; κάνουμε αυτό που αγαπάμε και μας γεμίζει για εμάς.

Τα λάθη μας είναι και αυτά ένα κομμάτι της ζωής μας. Ας τα αγαπήσουμε και ας τα δούμε ως προοπτική εμβάθυνσης σε αυτό που είμαστε αλλά και σε αυτό που μπορούμε να γίνουμε στο μέλλον.

Μαρία Σκαμπαρδώνη-Δημοσιογράφος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα