Γιατί είναι καλό να αποφεύγουμε τη φράση “Είχα μια πολύ δύσκολη μέρα “

Ένα από τα αγαπημένα τραγούδια της οικογένειάς μας είναι το “Αγάπη, γύρισα σπίτι” της Shania Twain. Στα παιδιά μάλιστα αρέσει πολύ να το τραγουδούν μέσα στο αυτοκίνητο.
Σε αυτό το διασκεδαστικό τραγούδι η Twain διηγείται πόσο “δύσκολη” μέρα πέρασε. Και εξηγεί λεπτομερειακά όλα όσα πήγαν στραβά. Το ένα μετά το άλλο. Όλα όσα θα μπορούσαν να πάνε στραβά πήγαν.

Όλοι μας έχουμε ανάλογες εμπειρίες από άσχημες μέρες. Στο τέλος του τραγουδιού αισθανόμαστε ανακούφιση που η μέρα επιτέλους τελείωσε. Δεν μπορείς παρά να κάνεις μια σύνδεση ανάμεσα στη λεπτομερειακή περιγραφή των αρνητικών γεγονότων και στην αίσθηση ότι όλα τώρα είναι εντάξει.

Παρόλο που πρώτος εγώ παραδέχομαι ότι υπάρχουν φορές που ένα ξέσπασμα είναι ανακουφιστικό – ή ότι το να μοιράζεσαι με τον σύντροφό σου τις δυσκολίες της ημέρας είναι απαραίτητο και εξαγνιστικό – αυτή η πρακτική γίνεται επικίνδυνη αν συνεχιστεί για πολύ καιρό. Είναι πολύ εύκολο η ανακεφαλαίωση της ημέρας να μετατραπεί σε τρόπο ζωής και να αποτελεί το κύριο θέμα συζήτησης.

Ένας από τους καλύτερους φίλους μας έβγαινε με μια πολύ καλή κοπέλα. Του άρεσε από κάθε άποψη. Κάθε βράδυ μετά τη δουλειά είτε συναντιόνταν για φαγητό είτε μιλούσαν στο τηλέφωνο.
Η κοπέλα όμως είχε μια συνήθεια που έβγαζε τον φίλο μου πραγματικά εκτός εαυτού: τραγουδούσε τη δική της εκδοχή του “Αγάπη, γύρισα σπίτι”, η οποία ωστόσο δεν ήταν καθόλου αστεία.

Είχε μια ενδιαφέρουσα ζωή και πολλά για τα οποία θα μπορούσε να αισθάνεται ευγνωμοσύνη, αλλά σχεδόν πάντα αναφερόταν αποκλειστικά σε όσα πήγαιναν στραβά. Και επειδή σε όλους μας συμβαίνουν διαρκώς διάφορα, δεν ήταν ποτέ της ευχαριστημένη.

Η αλήθεια είναι ότι η σύνοψη των αρνητικών γεγονότων της ημέρας δεν βοηθά στη δημιουργία αναζωογονητικών και θετικών συναισθημάτων. Μάλλον το αντίθετο. Τα θετικά αισθήματα που υπάρχουν ανάμεσα σ’ εσάς και στον σύντροφό σας υπάρχουν παρά την αρνητική ανακεφαλαίωση, και όχι εξαιτίας της.

Ο φίλος μου ήταν ιδιαίτερα συμπονετικό άτομο και πολύ καλός ακροατής, κάποια στιγμή όμως συνειδητοποίησε ότι δεν άντεχε άλλο.
Παρατήρησε ότι είχε αρχίσει να ξεχνά πως η ζωή γενικά είναι ωραία. Προσπάθησε πολλές φορές να συζητήσει μαζί της το θέμα, αλλά εκείνη υποστήριζε ότι ήταν απλώς ειλικρινής με τα συναισθήματά της.

Αυτή η συνήθεια είναι ίσως δύσκολο να ξεπεραστεί, γιατί, όπως ακριβώς και η πρώην κοπέλα του φίλου μας, μπορούμε πάντα να τη δικαιολογήσουμε βασισμένοι στην πραγματικά δύσκολη μέρα που περάσαμε. Είναι όμως σημαντικό να θυμάστε όλα όσα συνέβησαν τη συγκεκριμένη μέρα. Μπορεί να κάνατε είκοσι πράγματα και τα δεκαεννιά να πήγαν αρκετά καλά, αλλά εσείς την ώρα του δείπνου επιμένετε να συζητάτε για εκείνο το ένα που πήγε στραβά!

Ασφαλώς κανείς δεν αρνείται ότι η ζωή μπορεί να γίνει σκληρή και ότι ορισμένες μέρες είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Κάθε τόσο όλοι μας χρειαζόμαστε κάποιον να μας ακούσει και είναι καλό να μιλάμε πότε πότε για να φεύγει η πίεση.
Προσπαθήστε όμως να μην κάνετε κύριο θέμα συζήτησης το βράδυ τα αρνητικά γεγονότα της ημέρας.
Όταν καταφέρετε να ξεπεράσετε αυτή τη συνήθεια, θα δείτε ότι υπάρχουν πράγματα που είναι όμορφα στη ζωή, και αυτή η ευχαρίστηση θα επεκταθεί και στις σχέσεις σας. Θα γίνετε πολύ πιο ενδιαφέροντες για τον σύντροφό σας και πολύ πιο ευχάριστοι στην παρέα σας.

Απόσπασμα από το βιβλίο των Richard Carlson & Kristine Carlson “Μη βασανίζεστε με μικροπράγματα στις σχέσεις και στην αγάπη” από τις εκδόσεις Πεδίο

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα