Γιατί είναι καλό να προσθέσουμε σκόνη κακάου ή μαύρη σοκολάτα στη διατροφή μας

Γιατί είναι καλό να προσθέσουμε σκόνη κακάου ή μαύρη σοκολάτα στη διατροφή μας

Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει τα προστατευτικά για την υγεία οφέλη του κακάου. Οι άνθρωποι της φυλής Κούνα που ζουν στην περιοχή Σαν Μπλας του Παναμά πίνουν ένα πλούσιο σε φλαβονόλη κακάο, το οποίο αποτελεί το βασικό ρόφημά τους.
Εκτιμάται ότι έχουν μια από τις πιο πλούσιες σε φλαβονοειδή διατροφές στον κόσμο και το ποσοστό καρδιοπαθειών και καρκίνου είναι σημαντικά χαμηλότερο από ό,τι στον υπόλοιπο Παναμά.

Η μαύρη σοκολάτα αποδείχτηκε πρόσφατα ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως ότι προστατεύει από καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά, μειώνει την υπέρταση, τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, και ρυθμίζει το σάκχαρο.
Έχει επίσης ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, ειδικά του εντέρου και του μαστού.
Επιπλέον, το κακάο έχει θετική επίδραση στη χημεία και τη φυσιολογία του εγκεφάλου, και χρησιμοποιείται ως βελτιωτικό διάθεσης εδώ και αιώνες.
Πράγματι, η μαύρη σοκολάτα αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και την καρδιά.
Ιατρικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι περιέχει πολλές χημικές ουσίες που έχουν θετική επίδραση στη διάθεση και τη γνωστική υγεία.

Αν λάβουμε υπόψη μας την ισχυρή σχέση ανάμεσα στη διάθεση και το ανοσοποιητικό σύστημα και την πιθανή αντικαρκινική δράση της μαύρης σοκολάτας, βλέπουμε ότι είναι ωφέλιμο να προσθέσουμε μια μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας στη διατροφή μας.

Παρόλο που στο παρελθόν υπήρχαν αντιφατικές θεωρίες σχετικά με αυτό, οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το γάλα δεν επηρεάζει τη βιοδιαθεσιμότητα των φλαβονοειδών της σκόνης κακάο.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό εύρημα, ειδικά για τα παιδιά. Σε πολλές χώρες πολλά παιδιά και έφηβοι δεν τρώνε φρούτα και λαχανικά σε ικανοποιητική ποσότητα και η βασική πηγή φλαβονοειδών στη διατροφή τους είναι η σκόνη κακάο (μέχρι και 50% της συνολικής καθημερινής λήψης φλαβονοειδών).

Συστάσεις

1. Απολαμβάνετε τη μαύρη σοκολάτα ως σνακ 2-3 φορές την εβδομάδα. Μια καλή μερίδα είναι 20-25 γρ., η οποία σας δίνει 115-150 θερμίδες. Όταν καταναλώνεται με μέτρο, αποτελεί ένα υγιεινό σνακ χωρίς να επηρεάζει το βάρος σας.

2. Λιώστε τη μαύρη σοκολάτα σε μπεν μαρί και περιχύστε την σε φρούτα, όπως φράουλες, ανανά, μπανάνα ή σταφίδες, ή πάνω από ξηρούς καρπούς.

3. Μπορείτε επίσης να τρίψετε λίγη μαύρη σοκολάτα πάνω στο πόριτζ ή τη βρόμη, ή απλά να απολαμβάνετε ένα ρόφημα σοκολάτας μερικές φορές την εβδομάδα.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Χριστίνας Οικονομίδου-Πιερίδου “Anticancer Η προληπτική δύναμη των τροφών” από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα