Γιατί χρειάζεται να αγαπάμε και να φροντίζουμε τον εαυτό μας κάθε μέρα;

Γιατί χρειάζεται να αγαπάμε και να φροντίζουμε τον εαυτό μας κάθε μέρα;

Γιατί να περιμένουμε ειδικές περιστάσεις για να προσφέρουμε κάτι όμορφο στον εαυτό μας;

Γιατί να περιμένουμε πρώτα από τους άλλους να μας δείξουν την φροντίδα που θέλουμε;

Μπορούμε να ξεκινήσουμε από εμάς και να την προσφέρουμε πρώτοι στον εαυτό μας. Μην ξεχνάτε ότι πρώτα πρέπει εμείς να αγαπάμε και να φροντίζουμε τον εαυτό μας και μετά να το ζητάμε αυτό από τους άλλους.

Μια πολυτέλεια που μπορείτε να βάλετε στο πρόγραμμά σας είναι να κάνετε δώρο στον εαυτό σας ένα χαλαρωτικό μασάζ σε τακτά χρονικά διαστήματα. Για κάποιον αυτό μπορεί να είναι μια φορά το μήνα και για κάποιον άλλο μια φορά την εβδομάδα. Η επιλογή είναι δική σας, το σημαντικό είναι να κάνετε κάτι για τον εαυτό σας!

Μην περιμένετε μια ειδική περίσταση για να ανοίξετε αυτή την πανάκριβη σαμπάνια ή το καλό κρασί που κρύβετε στο σπίτι σας. Και όταν λέμε καλό κρασί, δεν εννοούμε φυσικά κάτι πανάκριβο, μια και υπάρχουν πολλά καλά κρασιά στην αγορά σε πολύ προσιτές τιμές. Δημιουργήστε εσείς, ένα βράδυ που έχετε όρεξη, την ειδική περίσταση με το σύντροφό σας ή με κάποιους αγαπημένους φίλους. Αν περιμένετε την ξεχωριστή περίσταση, αυτή μπορεί να μην έρθει ποτέ.

Διαβάστε επίσης: Οι 4 συμφωνίες που αξίζει να κάνουμε με τον εαυτό μας

Μην περιμένετε να οργανώσετε το πάρτι της χρονιάς για να βγάλετε τα καλά σας σερβίτσια από το ντουλάπι. Το πάρτι αυτό μπορεί να το κάνετε μια φορά το χρόνο, ενώ τα σερβίτσια είναι κρίμα να τα έχετε κλεισμένα μέχρι τότε. Βγάλτε τα λοιπόν και για μια φίλη που θα σας επισκεφθεί ή και για να τα χρησιμοποιήσετε εσείς μόνη σας ή με το σύντροφο σας. Το ζητούμενο είναι να χαιρόμαστε τα πράγματα/αντικείμενα που έχουμε κάθε στιγμή και να προσφέρουμε μικρές απολαύσεις συχνά στον εαυτό μας.

Ανήκετε στους ανθρώπους που μπορεί να έχουν ένα καλό φόρεμα αφόρετο στην ντουλάπα τους από τότε που το πήραν (εδώ και δύο χρόνια δηλαδή;) Αν ναι, σας προτείνουμε να το φορέσετε στην πρώτη ευκαιρία! Δεν χρειάζεται να έχετε να πάτε στον super glamorous γάμο για να το βάλετε, ακόμα και μία έξοδος σε ένα εστιατόριο ή ένα κάλεσμα σε σπίτι μπορεί να αποτελέσει την αφορμή. Αν εσείς έχετε διάθεση να το φορέσετε, αυτό φτάνει, είναι αρκετός λόγος από μόνος του.

Μου είχε έρθει ένα email πριν από αρκετό καιρό το οποίο αναφερόταν στη συγκινητική ιστορία ενός άντρα που μόλις είχε χάσει τη γυναίκα του.

Η ιστορία ξεκινάει την ημέρα της κηδείας, με τον άντρα να βρίσκει στο συρτάρι της γυναίκας του ένα ακριβό και δαντελένιο σετ από εσώρουχα το οποίο η γυναίκα του δεν πρόλαβε να φορέσει ποτέ, γιατί τα κρατούσε, όπως έλεγε, για να τα βάλει σε μια ειδική περίσταση.

Ήθελε να προσφέρει αυτή την απόλαυση στον εαυτό της και στον άντρα της σε μία ξεχωριστή ευκαιρία. Η ευκαιρία αυτή δεν ήρθε ποτέ και έτσι τα εσώρουχα έμειναν αφόρετα.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως είναι ότι τις περιστάσεις εμείς τις δημιουργούμε, οπότε από εμάς εξαρτάται να προσφέρουμε στον εαυτό μας απλές απολαύσεις με αφορμή κάποια ξεχωριστή περίπτωση (που μπορεί να μην είναι ξεχωριστή από μόνη της αλλά εμείς να την κάνουμε).

Απόσπασμα από το βιβλίο της Σοφίας Κλώτσα «Η απόφαση της ευτυχίας» από τις εκδόσεις Καστανιώτη

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα