Οι Γιατροί του Κόσμου μοιράζουν σε άστεγους γάντια, μάσκες και αντισηπτικά

Οι Γιατροί του Κόσμου μοιράζουν σε άστεγους γάντια, μάσκες και αντισηπτικά

Οι άστεγοι στη χώρα μας και κυρίως εκείνοι των αστικών περιοχών είναι τελείως απροστάτευτοι απέναντι στη μάστιγα του κορονοϊού, καθώς δεν διαθέτουν μέσα προστασίας αλλά και πληροφόρηση. Παράλληλα, το «μένουμε στο σπίτι» δεν ισχύει γι’αυτούς, αφού δεν έχουν.

Έτσι, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πηγαίνουν σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά όπου βρίσκονται άστεγοι συνάνθρωποί μας που κοιμούνται σε χαρτόκουτα και υπνόσακους, με σκοπό να τους βοηθήσουν να θωρακιστούν απέναντι στον κορονοϊό.

Τα κλιμάκια των Γιατρών του Κόσμου ενημερώνουν τους αστέγους για τον κορονοϊό, ενώ τους προσφέρουν ένα πακέτο υγιεινής που περιέχει σαπούνι, αντισηπτικό υγρό, γάντια, μάσκες και ενημερωτικά φυλλάδια.

Οι άστεγοι των πόλεων θεωρούνται ομάδες υψηλού κινδύνου λόγω της ακραίας φτώχειας που αντιμετωπίζουν και της απουσίας λήψης μέτρων από πλευράς της πολιτείας και αυτό, δεν αφορά μόνο τους αστέγους της χώρας μας αλλά και όλου του κόσμου. Πριν λίγες μέρες, το βρετανικό περιοδικό Big Issue έθεσε ένα καυτό ερώτημα: « Πώς απομονώνεται και πώς προφυλάσσεται από τον κορονοϊό ένας άστεγος;»

Διαβάστε επίσης: Ο κορονοϊός έχει προκαλέσει μείωση εκπομπών άνθρακα στην Κίνα

Οι Γιατροί του Κόσμου σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι το ζήτημα αυτό αφορά όλες τις χώρες «τη Βρετανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα… Η λίστα των κρατών είναι πια ανεξάντλητη. Και το στοίχημα δεν είναι άλλο από τη δημιουργία μίας κοινότητας ενσυναίσθησης και αλληλεγγύης. Μένουμε όλοι σπίτι; Και εκείνοι που δεν έχουν; Είναι συλλογική μας ευθύνη η θωράκιση τους. Για την προστασία τους, για την προστασία μας».

Στην σελίδα τους στο facebook αναφέρουν:

«Όσο πιο δύσκολοι οι καιροί, τόσο πιο δυνατή η παρουσία μας!

Οι Γιατροί του Κόσμου βρισκόμαστε δίπλα στον ευπαθή πληθυσμό. Όπως πάντα έτσι και τώρα. Με το άγρυπνο κι αόρατο μάτι του κορονοΐού από πάνω μας, φοράμε μάσκες και γάντια και με την Κινητή μας Μονάδα “οργώνουμε” τους δρόμους της Αθήνας. Θέλουμε να εντοπίσουμε άστεγους συνανθρώπους μας, να τους ενημερώσουμε για τον κορονοϊό και να τον θωρακίσουμε με προστατευτικά μέσα.

Ένα kit υγιεινής με σαπούνι, αντισηπτικό υγρό, μάσκες, ενημερωτικό φυλλάδιο και λίγη ζεστή κουβέντα είναι αυτά τα λίγα που τους προσφέρουμε, αλλά για εκείνους τόσα πολλά, όπως μας λένε, αφού νιώθουν ξαφνικά ότι γίνονται αυτό που είμαστε όλοι μας: Ένας σημαντικός κρίκος της ανθρώπινης αλυσίδας.

Τις επόμενες μέρες θα συνεχίσουμε το streetwork. Κανέναν δε θα αφήσουμε μόνο σε αυτή την κρίση.

Γιατί εμείς είμαστε πάντα εκεί όπου υπάρχουν άνθρωποι…»

Γεωργία Χασάπη 

Photo Credits: «Γιατροί του Κόσμου»

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα