Οι γιατροί στη Σκωτία μπορούν τώρα να συνταγογραφούν βόλτες στη φύση για τους ασθενείς τους

Οι γιατροί στη Σκωτία μπορούν τώρα να συνταγογραφούν βόλτες στη φύση για τους ασθενείς τους

Από τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους, οι γιατροί στο Shetland της Σκωτίας έχουν πια τη δυνατότητα να συνταγογραφούν «θεραπεία» στη φύση για τους ασθενείς τους. Πρόκειται για το πρώτο πρόγραμμα τέτοιου είδους στη Μ.Βρετανία και έχει σκοπό τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, του άγχους και την ενίσχυση των επιπέδων ευτυχίας σε ασθενείς με διαβήτη, ψυχικές διαταραχές, στρες, καρδιοπάθειες και άλλες παθήσεις.

Υπάρχει ένα ολόκληρο φυλλάδιο προτάσεων που αφορούν στη φύση και συνοδεύουν το πρόγραμμα• γεμάτο διασκεδαστικές, συναρπαστικές δραστηριότητες: τον Φλεβάρη, οι ασθενείς μπορούν να φτιάξουν έναν ανεμοδείκτη για να «εκτιμήσουν την ταχύτητα του ανέμου», τον Μάρτιο, μπορούν να ζωγραφίσουν τοπία, τον Απρίλη και τον Μάιο, μπορούν να πλησιάσουν τη θάλασσα, να ξαπλώσουν στο γρασίδι. Τον Σεπτέμβρη, μπορούν να βοηθήσουν στον καθαρισμό μιας παραλίας. Τον Οκτώβρη μπορούν να απολαύσουν τα φθινοπωρινά σύννεφα. Και όλα αυτά με συνταγή και σύσταση του γιατρού.

Τα ευρήματα για τα οφέλη της φύσης στη ψυχική και σωματική υγεία είναι πολλαπλά. Αν περάσετε 90 λεπτά περπατώντας ή χαλαρώνοντας σε ένα φυσικό τοπίο, θα μειώσετε τη δραστηριότητα στο μέρος εκείνο του εγκεφάλου σας που σχετίζεται με την κατάθλιψη.

Επιπροσθέτως, δεν θα μειώσετε μόνο την αρτηριακή σας πίεση και το στρες, αλλά θα αποφύγετε την επιθετικότητα, θα βελτιώσετε τον έλεγχο του πόνου, θα τονώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και, όπως τονίζουν οι ερευνητές, υπάρχουν και πολλά οφέλη ακόμα που δεν έχουν ανακαλύψει.

Μπορούμε φυσικά να φανταστούμε ότι κάποιος που ενθαρρυνόταν να αφιερώνει περισσότερο χρόνο στη φύση από το γιατρό του δεν θα αισθανθεί μόνο καλύτερα – ίσως σκεφτόταν να ξεριζώσει ένα κομμάτι χορτάρι από κάποια πεδιάδα πριν επιστρέψει στο σπίτι του ή να κόψει ένα λουλούδι, η ομορφιά του οποίου θα του τραβούσε την προσοχή.

Και, καθώς επανασυνδέεται με τη φύση, θα επανασυνδεθεί με τη γλώσσα της, μια εσωτερική γλώσσα που μιλά με εικόνες και φέρνει μαζί της μια ήσυχη θεσμική ανάμνηση, μία ανάμνηση που αξίζει να τη θυμάται κανείς, καθώς ο κόσμος έρχεται αντιμέτωπος με τη ραγδαία ανάπτυξη, την αστικοποίηση και την αλλαγή του κλίματος.

Με πληροφορίες

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα