Ο Αϊνστάιν έγινε Αϊνστάιν γιατί αποφάσισε να γίνει Αϊνστάιν. Όταν ήταν μικρός, οι δάσκαλοί του τον αποκαλούσαν ein-stein, μια πέτρα.
Μία καλύτερη μετάφραση θα ήταν: ένα τούβλο.
Λένε ότι είχε δυσλεξία και ότι δεν μίλησε μέχρι τα τέσσερά του. Δεν ήταν καλός μαθητής και μάλιστα αποβλήθηκε από το σχολείο.
Ο ίδιος είχε πει: «Δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο. Απλώς είμαι πολύ περίεργος. Κάνω ερωτήσεις που δεν κάνουν οι άλλοι. Όλοι μπορούν να κάνουν το ίδιο».
Ο δικός σου ιδανικός εαυτός, Συνοδοιπόρε, που πλέον έχει όνομα, έχει όλες τις απαντήσεις που σχετίζονται με τις λειτουργίες του ιδανικού σου εαυτού.
Η Χαρούμενη, για παράδειγμα, έχει όλες τις απαντήσεις που σχετίζονται με τις λειτουργίες της Χαρούμενης. Και θα βρει τρόπο να εκτελέσει αυτές τις λειτουργίες. Να πώς έρχεσαι σε επαφή με τους απεριόριστους πόρους.
Οι απαντήσεις ενυπάρχουν μέσα σου, πρέπει απλώς να τις αναζητήσεις με το κατάλληλο πρόγραμμα αναζήτησης (Finder).
Να αναζητήσεις το σωστό αρχείο, όπως κάνεις στον κανονικό υπολογιστή.
Ο ιδανικός σου εαυτός είναι το πρόγραμμα, η ερώτηση που θα του κάνεις ενεργοποιεί το πρόγραμμα αναζήτησης και η απάντηση που θα σου δώσει είναι η λειτουργία που σου ζητά να εκτελέσεις, ώστε να γίνεις αυτό που θέλεις, να λύσεις το ζήτημά σου, να φτάσεις το στόχο σου.
Οπότε: «Τι έκανε ο ιδανικός σου εαυτός όταν ήταν στη θέση σου για να βρεθεί στη θέση του;»
Να θυμάσαι κάτι: Δεν υπάρχει πρόβλημα άλυτο. Ό,τι και να σου συμβεί, υπάρχει ένας τρόπος να το αντιμετωπίσεις.
Ένας αθλητής κικ μπόξιγκ, όταν βλέπει έναν αγώνα στον οποίο ηττήθηκε, συνειδητοποιεί ότι σε μια συγκεκριμένη κρίσιμη στιγμή έπρεπε να αντιδράσει διαφορετικά.
Κατά τη διάρκεια του αγώνα ένιωσε αβοήθητος. Με καθαρό μάτι όμως – και λιγότερο μπλαβιασμένο – βλέπει ότι υπήρχε λύση.
Ένας μαθητής θυμάται εκ των υστέρων ότι μπορούσε να απαντήσει διαφορετικά, ότι υπήρχε καλύτερη απάντηση. Ό,τι και να συμβαίνει, πάντα υπάρχει μια λύση. Μια λύση που ίσως δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμα, όχι μόνο εμείς αλλά στο σύνολό του το ανθρώπινο γένος.
Αφού δεν υπάρχει πρόβλημα άλυτο, δεν μένει παρά να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου αναζητώντας τους κατάλληλους πόρους που θα σε βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος.
Κάθε φορά που σε αφήνει η γυναίκα σου, που σε αφορίζει το παιδί σου, που σε απολύει το αφεντικό σου, σκέψου ότι υπάρχει μια βέλτιστη λύση, που θα σε φέρει σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που ήσουν πριν.
Αναζήτησέ την. Το ίδιο έκανε και ο Αϊνστάιν. Πίστεψε ότι υπάρχει λύση πριν ανακαλύψει την εξίσωση Ε=mc². Η λύση κυκλοφορούσε στο Σύμπαν, κι ας μην την είχε βρει κανείς.
Ο Αϊνστάιν την ανακάλυψε ερχόμενος σε επαφή με τους απεριόριστους πόρους του, με τον ιδανικό του εαυτό.
Υπάρχει τρόπος να γίνεις ο καλύτερος εαυτός σου. Πρέπει να αφεθείς να παρατηρήσεις, να δεις τα μηνύματα στο περιβάλλον σου και μέσα σου.
Σαν ένας σκύλος, που όταν βγαίνει έξω, παρατηρεί τα πάντα σαν να είναι η πρώτη φορά και πάντα τρέχει όσο περισσότερο μπορεί, γαβγίζει όσο περισσότερο μπορεί, κινείται στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Είναι σχεδόν πάντα κοντά στον ιδανικό του εαυτό.
Απόσπασμα από το βιβλίο τουΝικόλα Σμυρνάκη «Να ευτυχήσω για να πετύχω ή να πετύχω για να ευτυχήσω;» από τις εκδόσεις Διόπτρα