Γνωρίζετε γιατί τα περισσότερα αεροπλάνα έχουν λευκό χρώμα;

Γνωρίζεται γιατί τα περισσότερα αεροπλάνα, έχουν λευκό χρώμα;

Σύμφωνα με το βίντεο του Tech Insider, τα αεροπλάνα βάφονται λευκά ή με ανοιχτά χρώματα, για να αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου.

Το απαλό χρώμα, αντανακλά τις ακτίνες του ήλιου και την ηλιακή ακτινοβολία, ενώ τα αεροσκάφη που βρίσκονται εν πτήση κρατούν την καμπίνα δροσερή.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής αεροναυπηγικής και αεροναυτικής στο ΜΙΤ, John Hansman, «είναι σαν να τους βάζεις αντηλιακό»

Εκτός βέβαια από το να διατηρεί το εσωτερικό του αεροπλάνου σε χαμηλή θερμοκρασία, το λευκό χρώμα προστατεύει και τα ευαίσθητα μέρη του αεροπλάνου, που είναι κατασκευασμένα από πλαστικό και διάφορα σύνθετα υλικά, όπως τα ανθρακονήματα.

Επιπλέον βοηθά στον εντοπισμό ζημιών. Οποιαδήποτε ζημιά, από διάβρωση μέχρι σπάσιμο, είναι πολύ πιο εύκολα ορατή στο λευκό χρώμα. Εκτός αυτού, με το λευκό χρώμα, μπορεί ευκολότερα να εντοπιστεί το ίδιο το αεροσκάφος από το έδαφος στον ουρανό.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως αν δείτε αεροσκάφη με άλλο χρώμα, όπως κόκκινο παραδείγματος χάριν, θα πρέπει να θεωρήσετε πως υπάρχει πρόβλημα.

Απλά οι αεροπορικές εταιρείες δεν τα προτιμούν, καθότι με την πάροδο του χρόνου το χρώμα φθείρεται με τον ήλιο, όπως όλα τα χρωματιστά αντικείμενα, συν το ότι επηρεάζει την αξία μεταπώλησης των μέσων. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες, θα πρέπει να βελτιώσουν την εικόνα του αεροπλάνου και στη συνέχεια να το πουλήσουν. Με το λευκό όμως, και με την αλλαγή απλώς του ονόματος και του λογότυπου της εταιρείας η πώληση γίνεται πιο εύκολη.

 

 

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα