Οι συζητήσεις που έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια ως σύμβουλος γάμου με βοήθησαν να προσδιορίσω δέκα πολύ σημαντικές συναισθηματικές ανάγκες των ανθρώπων, οι οποίες, όταν ικανοποιούνται, συμβάλλουν καθοριστικά στην οικοδόμηση της αγάπης.
Αυτές οι ανάγκες είναι η τρυφερότητα, η σεξουαλική πληρότητα, η επικοινωνία, η συντροφικότητα, η υποστήριξη, η συμπαράσταση στις ευθύνες του σπιτιού, η ειλικρίνεια και η εξωστρέφεια, η αφοσίωση, το ενδιαφέρον για την οικογένεια και ο θαυμασμός.
Φυσικά, δεν έχουν όλες οι ανάγκες την ίδια βαρύτητα. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος μπορεί να χρειάζεται περισσότερη τρυφερότητα, ενώ κάποιος άλλος μεγαλύτερο θαυμασμό. Συνήθως, όμως, υπάρχουν μέσα μας και οι δέκα (τουλάχιστον) ανάγκες – ίσως και πολλές άλλες!
Από τη στιγμή που οι δέκα αυτές ανάγκες δεν έχουν για μας την ίδια σημασία, δεν είναι απαραίτητο να ικανοποιούνται όλες. Αν μία/ένας σύζυγος είναι σε θέση να ικανοποιεί τις πέντε πιο σημαντικές για τον/τη σύντροφό της/του, τότε θα υπάρχει αρκετό απόθεμα αγάπης για τη στήριξη του γάμου.
Έχουμε δει ότι οι άντρες και οι γυναίκες αξιολογούν πολύ διαφορετικά τις δέκα ανάγκες, καθώς δεν έχουν τις ίδιες προτεραιότητες. Οι άντρες, για παράδειγμα, επιλέγουν ως πιο σημαντικές τις εξής πέντε:
1.Σεξουαλική πληρότητα
2.Συντροφικότητα (κυρίως στη διασκέδαση)
3.Υποστήριξη
4.Συμπαράσταση στις ευθύνες του σπιτιού
5.Θαυμασμό
Οι γυναίκες, από την πλευρά τους, ιεραρχούν ως πιο σημαντικές τις ακόλουθες πέντε ανάγκες:
1.Τρυφερότητα
2.Επικοινωνία
3.Ειλικρίνεια και εξωστρέφεια
4.Αφοσίωση
5.Ενδιαφέρον για την οικογένεια
Ασφαλώς, υπάρχουν διαφοροποιήσεις των αναγκών ανάλογα με το άτομο, αλλά αυτός είναι περίπου ο κανόνας. Το ουσιαστικό είναι ότι αυτή η διαφορετική ιεράρχηση μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο γάμο, καθώς, βασιζόμενοι για την κρίση τους στις δικές τους προτεραιότητες, άντρες και γυναίκες θεωρούν ότι καλύπτουν απόλυτα τι συναισθηματικές ανάγκες των συντρόφων τους, ενώ στην πραγματικότητα τις αφήνουν ακάλυπτες.
Αυτό το έχω δει να συμβαίνει σε πάρα πολλούς γάμους και προσπαθώ να εξηγήσω στα ζευγάρια ότι το γεγονός ότι ο ένας δεν καλύπτει τον άλλο δεν οφείλεται στο ότι είναι απρόθυμος, εγωιστής ή άπονος, αλλά στο ότι αγνοεί τις πραγματικές ανάγκες του συντρόφου του.
Μια σύζυγος, για παράδειγμα, μπορεί να νομίζει ότι βομβαρδίζοντας τον άντρα της με μηνύματα τρυφερότητας, τον ενθουσιάζει – όπως θα ενθουσιαζόταν εκείνη. Εκείνος, πάλι, θέλει σαν τρελός να μοιραστεί μαζί της τα εισιτήρια για τον αγώνα μπάσκετ, ώστε να απολαύσουν μαζί το παιχνίδι. Και οι δύο προσπαθούν ειλικρινά να ικανοποιήσουν ο ένας τις ανάγκες του άλλου, αλλά εστιάζουν σε λάθος στόχο.
Μα –θα μου πείτε- και πώς ξέρω εγώ ποιες είναι οι πιο σημαντικές κατά σειρά συναισθηματικές ανάγκες του συντρόφου μου;
Η απάντηση είναι απλή: ρωτήστε τον!
Μόνο έτσι θα ξέρετε προς ποια κατεύθυνση πρέπει να καταβάλετε μεγαλύτερη προσπάθεια.
Αλλιώς, χάνετε άσκοπα τον χρόνο και την ενέργειά σας. Ενώ τα ζευγάρια που εστιάζουν την προσοχή τους στις πέντε πιο σημαντικές ανάγκες των συντρόφων τους έχουν ένα επιτυχημένο και γεμάτο νόημα γάμο.
Απόσπασμα από το βιβλίο της Τένιας Μακρή «Απιστία, κρίση, κίνδυνος ή ευκαιρία;» από τις εκδόσεις Μέλινο