Το γράμμα του 7χρονου κοριτσιού προς τον Άγιο Βασίλη που έχει πυροδοτήσει ένα τεράστιο κύμα καλής θέλησης

Το γράμμα του 7χρονου κοριτσιού προς τον Άγιο Βασίλη που έχει πυροδοτήσει ένα τεράστιο κύμα καλής θέλησης

“Αγαπητέ Άγιε Βασίλη μπορείτε να βοηθήσετε;”

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την επιστολή του, ένα 7χρονο κορίτσι στο Λίβερπουλ της Αγγλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, έγραψε την επιστολή προς τον Πατέρα των Χριστουγέννων – ζητώντας τροφή και καταφύγιο για την οικογένειά της κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Η χειρόγραφη επιστολή έπεσε σε ειδική θυρίδα στο Κοινοτικό Κέντρο L6 στο Έβερτον του Λίβερπουλ, που προέτρεπε τα παιδιά να στείλουν τις Χριστουγεννιάτικες επιθυμίες τους στον Άγιο Βασίλη. Μια φωτογραφία της επιστολής δημοσιεύτηκε στη συνέχεια στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και έκτοτε, κάνει το γύρο του κόσμου.

«Μπορούμε να έχουμε ένα σπίτι για τα Χριστούγεννα; Η μαμά θέλει να είμαστε όλοι μαζί», γράφει το κοριτσάκι. «Μπορείτε να μας δώσετε κάποιο φαγητό και μπορώ να έχω μια ωραία κούκλα για τα Χριστούγεννα;»

Πέρυσι, εκτιμάται ότι 1 εκατομμύριο παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο διέτρεχαν τον κίνδυνο της «πείνας των διακοπών» – ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον υποσιτισμό και την επισιτιστική φτώχεια που μπορεί να προκύψει κατά τις διακοπές του σχολείου- επειδή τα παιδιά που θα είχαν πρόσβαση σε δωρεάν γεύματα στο σχολείο δεν είχαν ισοδύναμο όταν ήρθαν σπίτι για τα Χριστούγεννα.

«Γνωρίζω τα παιδιά και δεν είναι σωστό ότι ένα 7χρονο παιδί ανησυχεί για τα Χριστούγεννα» δήλωσε ο σύμβουλος Gerard Woodhouse στο BBC. Αυτός ήταν που άνοιξε για πρώτη φορά την επιστολή και δήλωσε ότι δεν είχε διαβάσει ποτέ ξανά κάτι που να τον αναστάτωσε τόσο πολύ.

“Η κατάσταση μπορεί μόνο να επιδεινωθεί,” είπε ο Woodhouse. «Πριν από λίγες εβδομάδες καθόμασταν με μερικά από τα παιδιά από το κέντρο και ένα παιδί είπε: «Αυτά τα Χριστούγεννα θέλω μόνο να ζεσταθώ».

“Αυτά τα παιδιά γνωρίζουν ότι οι γονείς τους δεν έχουν πάρει χρήματα φέτος για δώρα”, πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Το Ζωντανό Χριστουγεννιάτικο Δέντρο (μια αληθινή ιστορία)

Η Επιτροπή Κοινωνικών Μετρήσεων εκτιμά ότι υπάρχουν 4.6 εκατομμύρια παιδιά που ζουν σε συνθήκες φτώχειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το Ίδρυμα Τροφίμων αναφέρει ότι περισσότεροι από 8 εκατομμύρια άνθρωποι αγωνίζονται να βάλουν φαγητό στο τραπέζι.

Πέρυσι, το Trussell Trust, το μεγαλύτερο δίκτυο τραπεζών τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου, διέθεσε 1.583.000 πακέτα τροφίμων σε άτομα που έχουν ανάγκη. Έχει παρατηρηθεί αύξηση κατά 73% του αριθμού των πακέτων που έπρεπε να παραδώσει τα τελευταία πέντε χρόνια. Και στο Merseyside, η τράπεζα τροφίμων του Βόρειου Λίβερπουλ έχει δει αυξημένη ζήτηση 40% μόνο το τελευταίο έτος.

Τέτοια στοιχεία οδήγησαν κάποιους βουλευτές να ζητήσουν από την κυβέρνηση να διορίσει υπουργό πείνας στις αρχές του τρέχοντος έτους. Η κυβέρνηση απέρριψε την ιδέα.

Η επιστολή του 7χρονου κοριτσιού έχει πυροδοτήσει ένα τεράστιο κύμα καλής θέλησης – και το κέντρο της κοινότητας, σύμφωνα με πληροφορίες, προσπαθεί να βάλει την οικογένειά της σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου την ημέρα των Χριστουγέννων.

«Έχουμε κατακλυστεί με υποστήριξη από εθελοντές σε τρόφιμα, σε νέα παιχνίδια, δωρεές στη σελίδα JustGiving, ελέγχους και μετρητά», δήλωσε ο Shirley Marshall από το Κοινοτικό Κέντρο L6 Κι πρόσθεσε: «Είμαστε συγκλονισμένοι και θα υποστηρίξουμε αυτήν την οικογένεια μαζί με πολλές άλλες στερημένες οικογένειες αυτά τα Χριστούγεννα.»

Από τον James Hitchings-Hales για το Global Citizen

*Στην χώρα μας, υπάρχουν αρκετές οργανώσεις στις οποίες μπορεί ο καθένας μας να προσφέρει με διάφορους τρόπους την βοήθειά του για τα παιδιά που την έχουν ανάγκη. Μερικές από αυτές είναι η Κιβωτός, το Χαμόγελο του παιδιού, τα παιδικά χωριά SOS κ.α. Όποιος ενδιαφέρεται και έχει την δυνατότητα να προσφέρει την βοήθειά του μπορεί να βρει εύκολα πληροφορίες για όλες τις οργανώσεις εύκολα στο διαδίκτυο. 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα