Ένα γυαλί αναπόφευκτα κάποτε θα σπάσει

Ένα γυαλί αναπόφευκτα κάποτε θα σπάσει

Δείτε το γυαλί σαν να έχει κιόλας σπάσει και κάντε το ίδιο με τα πάντα.

Πρόκειται για μία από τις αρχές της βουδιστικής διδασκαλίας που έμαθα πολλά χρόνια πριν. Μου επέτρεψε να διατηρώ μια ευρύτερη θέαση των πραγμάτων, η οποία είναι απαραίτητη αν θέλει κανείς να προσεγγίσει τον στόχο της διαμόρφωσης ενός πιο αποδεκτού εαυτού.

Το νόημα αυτής της διδασκαλίας είναι ότι τα πάντα στη ζωή βρίσκονται σε συνεχή κατάσταση αλλαγής. Όλα έχουν μια αρχή και ένα τέλος.

Κάθε δέντρο ξεκινάει από τον σπόρο για να καταλήξει σταδιακά σε χώμα.

Κάθε βράχος με το πέρασμα του χρόνου θα εξαφανιστεί.

Στον σύγχρονο κόσμο μας, κάθε αυτοκίνητο, κάθε μηχανή, κάθε ρούχο θα φθαρεί και θα διαλυθεί. Το πότε είναι θέμα χρόνου.

Τα σώματά μας γεννήθηκαν και θα πεθάνουν.

Ένα γυαλί αναπόφευκτα κάποτε θα σπάσει.

Στην παραπάνω διδασκαλία είναι φανερό ότι ενυπάρχουν γαλήνη και ηρεμία πνεύματος.

Όταν αναμένεις ότι κάτι θα σπάσει, δεν ξαφνιάζεσαι, ούτε απογοητεύεσαι όταν συμβαίνει.

Αντί να νιώθεις αδύναμος όταν κάτι καταστρέφεται, νιώθεις ευγνώμων για όλο το χρονικό διάστημα που το είχες στη διάθεσή σου.

Ξεκινήστε αυτή την άσκηση με απλά πράγματα – ας πούμε με ένα ποτήρι. Βγάλτε έξω το αγαπημένο σας ποτήρι και αφιερώστε ένα λεπτό για να το κοιτάξετε και να εκτιμήσετε την ομορφιά και τη χρησιμότητά του.

Τώρα φανταστείτε το σπασμένο, χίλια κομμάτια, στο πάτωμα. Προσπαθήστε να αποδεχτείτε το γεγονός ότι με το πέρασμα του χρόνου τα πάντα αποσυντίθενται και επιστρέφουν στην αρχική τους μορφή.

Διαβάστε επίσης: 10 πολύτιμες συμβουλές για τις σχέσεις που θα μας βοηθήσουν να αποφύγουμε την απογοήτευση

Είναι φυσικό, βέβαια, ότι κανείς δεν θέλει το αγαπημένο του ποτήρι, ή οτιδήποτε άλλο, να σπάσει.

Αυτή η φιλοσοφία δεν επιδιώκει να σας κάνει παθητικούς ή απαθείς απέναντι στη ζωή, αλλά να σας βοηθήσει να συμφιλιωθείτε με την πραγματικότητα.

Όταν το ποτήρι σπάσει, αυτή η φιλοσοφία θα σας επιτρέψει να διατηρήσετε μια πιο ρεαλιστική ματιά στα πράγματα. Και έτσι, αντί να πείτε: «Ω, Θεέ μου!» θα πιάσετε τον εαυτό σας να λέει: «Α, έσπασε».

Δοκιμάστε αυτή τη στρατηγική και θα δείτε πως όχι μόνο θα διατηρήσετε την ψυχραιμία σας, αλλά θα εκτιμήσετε και τη ζωή όπως ποτέ πριν.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Richard Carlson «Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα γιατί όλα είναι μικροπράγματα» από τις εκδόσεις Πεδίο

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα