Η Αθήνα ετοιμάζει την πρώτη της παγκόσμια βιβλιοθήκη

Book_Hive

Γεμάτη βιβλία, γεμάτη γνώσεις, γεμάτη γλώσσες από όλο τον κόσμο και ανθρώπους που θέλουν να μάθουν να διαβάζουν αληθινά, η Πολυπολιτισμική Βιβλιοθήκη της Αθήνας συγκεντρώνει βιβλία που μπορείτε να δωρίσετε στη Μ.Κ.Ο.  WeNeedBooks.org ή να κάνετε μία χρηματική δωρεά ώστε να αγοραστούν βιβλία που θα εμπλουτίσουν τη βιβλιοθήκη και την πόλη με πολιτισμούς και κατά συνέπεια  με πολιτισμό.

Ψάχνοντας έναν χώρο για να στεγάσει αυτό το όραμα λίγο πριν ν’ ανατείλει το 2018 που η Αθήνα στέφεται ως Πρωτεύουσα του Βιβλίου, η Πολυπολιτισμική Βιβλιοθήκη ετοιμάζεται να δώσει στους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες της πόλης ίσως ότι καλύτερο έχει να επιδείξει σήμερα ο Δυτικός Πολιτισμός: το διάβασμα!

Ήσυχο και προστατευμένο περιβάλλον που βοηθά την ηρεμία και την αυτοσυγκέντρωση, ο βιβλιοθηκάριος που περνά τον επίδοξο αναγνώστη μέσα από ράφια γεμάτα απέραντης γνώσης, σοφίας και ποίησης, η μυρωδιά του χαρτιού, οι μεγάλοι κλασσικοί και τα νέα συγγράμματα, οι σκυμμένοι θαμώνες πάνω από ανοιγμένα βιβλία όπου μία αδιόρατη δράση πηγαίνει κι έρχεται ασταμάτητη  δίχως όμως να φαίνεται τίποτα παρά κάτι που φέγγει, δίχως τίποτα ν’ακούγεται παρά μόνο η ελπίδα των ανθρώπων να γίνουν αυτό που ονειρεύονται, μαθαίνοντας. Πραγματικά είναι δύσκολο να παραμείνει κάποιος πρόσφυγας ή μετανάστης αν περνά τις ώρες του σε μια βιβλιοθήκη. Είναι επίσης δύσκολο να παραμείνει κάποιος άνεργος, χαμηλόμισθος και θύμα της σύγχρονης κρίσης καθώς μαθαίνει κάθε μέρα όλο και περισσότερα.

Αυτά συμβαίνουν σε μια παγκόσμια βιβλιοθήκη. Είναι μέρη όπου οι άνθρωποι πάνε και ανακαλύπτουν τους εαυτούς τους, ανακαλύπτουν από τι είναι φτιαγμένοι, ανακαλύπτουν τελικά ο ένας τον άλλο δίχως τις ταμπέλες του έξω κόσμου. Μικρές ομάδες με συγκεκριμένα ενδιαφέροντα θα μπορούν να ιδρύονται, να μελετούν συλλογικά ό,τι τους ενδιαφέρει, να βρίσκουν δασκάλους και ν’ ανταλλάσσουν τις δικές τους γνώσεις με άλλες ομάδες που θα δημιουργούνται στον χώρο. Επικοινωνία, γνωριμίες και συναντήσεις μελλοντικών λογίων σ’ έναν χώρο αλληλεγγύης όπου όλοι θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν, να σπουδάσουν, να παρακολουθήσουν μαθήματα, ακόμα και μαμάδες όπου θα μπορούν ν’ αφήνουν τα παιδιά σε ειδικό για εκείνα χώρο, με δημιουργική απασχόληση, για όσο εκείνες μελετούν.

Ο φόβος δεν είναι τίποτ’ άλλο παρά η έλλειψη της γνώσης. Όση περισσότερη καταφέρουμε να αποκτήσουμε αλλά και να μοιραστούμε μεταξύ μας, τόσο λιγότερο θα επικρατεί η άγνοια, η ανασφάλεια και η ύφεση.

Link: https://www.generosity.com/community-fundraising/weneedbooks-org

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα