Η Οδύσσεια “ζωντανεύει’ στις αίθουσες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο επιλέχθηκε από το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) ως το τιμώμενο μουσείο για φέτος , λόγω της συμπλήρωσης 150 χρόνων από την έναρξη της λειτουργίας του. Έτσι, η Τετάρτη 18 Μαΐου 2016, Διεθνής Ημέρα Μουσείων, αποκτά για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ιδιαίτερη σημασία και θα εορταστεί στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων που θα διαρκέσουν από τις 16 έως τις 22 Μαΐου.

Στο πλαίσιο αυτών των εορταστικών εκδηλώσεων, το Εθνικό Θέατρο  σε συνεργασία με το Μουσείο διοργανώνει τη θεατρική ανάγνωση των 24 ραψωδιών της «Οδύσσειας» του Ομήρου, σε μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη και υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Νίκου Χατζόπουλου, στη μεγάλη αίθουσα του Βωμού, από τις 10 το πρωί έως τις 12 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η Οδύσσεια "ζωντανεύει' στις αίθουσες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Η απαγγελία του ομηρικού έπους υπό τους ήχους μουσικής, στην «καρδιά» του μουσείου ανάμεσα σε πλήθος από αρχαιότητες, και τα 11.000 εκθέματα θα “παντρέψει” με τον καλύτερο και πιο συγκινητικό τρόπο τις τέχνες των μουσών, συνθέτοντας ένα μοναδικό πολιτιστικό γίγνεσθαι και συμβάλλοντας σε μια ιδιαίτερη ανάγνωση του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Την απαγγελία των ραψωδιών της Οδύσσειας του Ομήρου θα διακόψει μόνο η διεξαγωγή της κεντρικής εκδήλωσης της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18:00-20:30) του Ελληνικού Τμήματος του ICOM, που θα περιλαμβάνει ομιλίες του ομότιμου καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Πέτρου Θέμελη, της διευθύντριας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Μαρίας Λαγογιάννη και συναυλία με έργα του Astor Piazzolla από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και σολίστ τον Χρήστο Ζερμπίνο. Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί ο υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς.

Η συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αποτελεί την απαρχή μιας σειράς συνεργασιών της σπουδαιότερης κρατικής σκηνής και με άλλα σημαντικά μουσεία της χώρας.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα