Ho ‘oponopono Η τέχνη της αυτοβελτίωσης που θεραπεύει τους άλλους

Ho ‘oponopono Η τέχνη της αυτοβελτίωσης που θεραπεύει τους άλλους

Το Ho ‘oponopono είναι μία αρχαία Χαβανέζικη τεχνική επιδιόρθωσης προβλημάτων των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων, των ασθενειών που δημιουργούμε αλλά και άλλων πολύπλοκων καταστάσεων οι οποίες έχουν δημιουργηθεί από λανθασμένες αντιλήψεις.

Ο Hew Len Ihaleakala, ο Χαβανέζος ψυχίατρος που έκανε γνωστή τη μέθοδο στη Δύση, λέει πως το πρόβλημα δεν υπάρχει «εκεί έξω» και πως όλα είναι θέμα αυτοβελτίωσης.

Καθώς διορθώνουμε το κομμάτι μέσα μας, στη σκέψη μας, όπου προβάλλει το εκάστοτε πρόβλημα, ακόμα κι αν αυτό είναι η ασθένεια ενός άλλου ανθρώπου, τότε το θέμα του άλλου ανθρώπου διορθώνεται.

Μάλλον ακούγεται παιδιάστικος και αφελής ο ισχυρισμός του δρ Hew Len Ihaleakala, δεν είναι καθόλου παιδιάστικα όμως τ’ αποτελέσματα της μεθόδου αυτής καθώς την εφάρμοσε στην Ψυχιατρική Κλινική της Χαβάης, στην πτέρυγα με τους ψυχοπαθείς οι οποίοι ήταν ιδιαιτέρως εγκληματικοί και επικίνδυνοι.

Οι προηγούμενοι συνάδελφοί του παραιτούνταν λίγο καιρό μετά την πρόσληψή τους, οι νοσοκόμοι δεν πλησίαζαν στην πτέρυγα και φυσικά η κατάσταση των εγκλείστων, αγρίευε και υποβαθμίζονταν μέρα με τη μέρα.

Ο δρ Ihaleakala δεν επισκέφτηκε ποτέ, ούτε έναν από τους ασθενείς. Δεν μπήκε ποτέ στην πτέρυγα των εγκληματικών παραφρόνων. Πήρε τους φακέλους των ασθενών αυτών και κάθισε στο γραφείο του.

Καθημερινά για ενάμισι περίπου χρόνο, μελετούσε το ιστορικό του καθενός και με τη μέθοδο του Ho’oponopono, διόρθωνε μέσα του το κομμάτι εκείνο που δημιουργούσε τα προβλήματα στον κάθε ασθενή.

Ενάμισι χρόνο αργότερα, οι άνθρωποι αυτοί ήταν καλά, επικοινωνούσαν, ήταν ευγενικοί, και ένας ένας επέστρεψαν στις οικογένειές τους, εκτός από ελάχιστους  οι οποίοι δεν μπορούσαν να μετακινηθούν.

Αν ως εδώ σας φαίνεται θαύμα ή εντελώς περίεργο, ακούστε κι αυτό: Η ίδια η πτέρυγα στην οποία φυλάσσονταν οι ασθενείς, άλλαξε όψη. Η υγρασία σταμάτησε, το φως μέσα στην αίθουσα ήταν πιο λαμπερό και φιλικό, ενώ λουλούδια και άλλα φυτά άρχισαν να φυτρώνουν σε ρωγμές οι οποίες έχασκαν ξερές για χρόνια…

Ο ίδιος διδάσκει πως το θέμα είναι να αναλάβουμε την ευθύνη στο 100% όχι μόνο για τον εαυτό μας αλλά και για οτιδήποτε γύρω μας που πέφτει στην αντίληψή μας.

Στην ουσία λέει πως βλέπουμε πρόβλημα κάπου ή σε κάποιον επειδή η αντίληψή μας αδυνατεί να δει τη λύση. Οπότε, διορθώνουμε την αντίληψή μας. Πώς;

Καταρχήν ευχαριστούμε τον άνθρωπο πάνω στον οποίο βλέπουμε κάποιο πρόβλημα. Τον ευχαριστούμε, διότι μας δείχνει ότι μέσα στην αντίληψή μας υπάρχει κάτι προβληματικό το οποίο προβάλλεται πάνω του!

Του ζητούμε συγνώμη που προβάλλουμε πάνω του μία λανθάνουσα κατάσταση.

Ζητάμε από τη Δύναμη της Ζωής, τη Δύναμη που κάνει τον κόσμο να γυρίζει με πλήρη αρμονία, να διορθώσει μέσα μας αυτό που προβάλλουμε στον συνάνθρωπο (ή σε οποιαδήποτε άλλη κατάσταση).

Στέλνουμε πολλή αγάπη και φως στον συνάνθρωπό μας.

Φυσικά μπορείτε να εντρυφήσετε περισσότερο στις λεπτομέρειες της διαδικασίας αυτής, διαβάζοντας συνεντεύξεις του Δρ Hew Len Ialeakala, και παρακολουθώντας σεμινάρια εκπαίδευσης στο Ho’oponopono.

Το Ho ‘opononono, είναι μία υπέροχη μέθοδος και για έναν άλλο λόγο. Αντί να αδιαφορούμε κάθε φορά που βλέπουμε κάτι στραβό και ακόμα περισσότερο, αντί να φοβόμαστε, μπορούμε να χρησιμοποιούμε την τεχνική αυτή ώστε να επιδιορθώνουμε άμεσα μέσα μας το «φαινομενικό» πρόβλημα.

Σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση να κατανοήσουμε και ν’ αναλάβουμε 100% την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει γύρω μας . Είναι όμως η μεγαλύτερη πράξη αγάπης προς τον εαυτό μας και τον κόσμο.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα