Howard Martin: Ζούμε μια μεταστροφή της Συνείδησης και μπορούμε να συμμετάσχουμε σε αυτήν – Συνέντευξη με τον συγγραφέα και ιδρυτικό στέλεχος του HeartMath

Δεν μας ταράζουν αυτά που μας συμβαίνουν, αλλά η γνώμη που σχηματίζουμε γι’αυτά

Tο HeartMath είναι ένα ευρέως γνωστό ερευνητικό Ινστιτούτο και εκπαιδευτικό κέντρο που βρίσκεται στο Boulder Creek της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ. Το HeartMath έχει αλλάξει την αντίληψή μας για την καρδιά με πάνω από 400 δημοσιευμένες επιστημονικές έρευνες.

Στις 25 Οκτωβρίου, θα έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε τον Howard Martin, έναν από τους πρωτοπόρους που βοήθησε τον Doc Childre να ιδρύσει το HeartMath και εργάζεται στον οργανισμό από τη σύλληψη της ιδέας το 1991, εργαζόμενος ως βασικός ομιλητής και εκτελεστικός αντιπρόεδρος. Έχει συγγράψει τα βιβλία «The HeartMath Solution», και «Heart Intelligence, Connecting with the Intuitive Guidance of the Heart».

Λόγω της παγκόσμιας φήμης του, έχει διεξάγει παρουσιάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για εταιρίες, κυβερνητικούς φορείς, για το στρατό, σε σχολεία, σε παγκόσμιους οργανισμούς και έχει συμμετάσχει σε δημόσια events σε πάνω από 75 πόλεις σε 4 ηπείρους.

1. Ποια είναι η αποστολή και ο σκοπός του HeartMath και του Ινστιτούτου HeartMath;

Το HeartMath είναι ένα σύστημα μεθόδων, τεχνικών, εννοιών και επιστήμης, το οποίο είναι σχεδιασμένο να βοηθά τους ανθρώπους να ενδυναμώνουν τον εαυτό τους μέσα σε αυτούς τους καιρούς που χαρακτηρίζονται από ραγδαίες ταχύτητες και εναλλαγές. Έχει την αποστολή της δημιουργίας ενός κόσμου που να είναι περισσότερο συνδεδεμένος με την καρδιά, όπου οι αξίες της καρδιάς να καθορίζουν τον τρόπο που ζούμε, το πώς μεταχειριζόμαστε ο ένας τον άλλο και πώς επιλύουμε προβλήματα, αλλά και πώς διαχειριζόμαστε τις προκλήσεις της σύγχρονης ζωής τον 21ο αιώνα.

2. Βοηθήσατε στην ίδρυση του HeartMath με τον Doc Childre και τους άλλους, και εκπροσωπείτε το HeartMath για σχεδόν 3 δεκαετίες τώρα. Ποια είναι τα σημαντικότερα πράγματα που έχετε αποκομίσει προσωπικά από αυτή την εμπειρία;

Όταν σκέφτομαι το παρελθόν, μου είναι δύσκολο να συγκρίνω τη ζωή μου τότε με τη ζωή μου τώρα, επειδή έχει περάσει τόσος καιρός. Ξέρετε, είμαι μέρος του HeartMath από τη σύλληψη της ιδέας, που τώρα είναι περίπου 30 χρόνων, αλλά η ιστορία ξεκινά ακόμα πιο πίσω, όλα τα χρόνια εργασίας που κάναμε πριν ακόμα δημιουργηθεί το HeartMath. Αλλά θα μπορούσα με απλά λόγια να πω πως όταν εξετάζω τη ζωή μου σήμερα και βλέπω όλα όσα έχω αποκτήσει, όπως καλή υγεία, έναν υπέροχο γάμο, τη συμμετοχή μου σε έναν οργανισμό όπως το HeartMath, όπου ο σκοπός της ζωής μου έρχεται σε συμφωνία με τη εργασία μου, ξέρω ότι όλα αυτά τα πράγματα αποτελούν εκπληκτικές νέες εμπειρίες ζωής που δεν θα είχα, αν δεν είχα μάθει να αποκτώ περισσότερη πρόσβαση στην νοημοσύνη της καρδιάς μου και ύστερα να την εφαρμόζω με τρόπους που ξέρω ότι μπορούν να ωφελήσουν εμένα, αλλά και τους άλλους.

Σήμερα, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι είμαι ένας άνθρωπος που νοιάζεται περισσότερο για τους άλλους, πιστεύω ότι είμαι καλύτερος στο να ρυθμίζω και να διαχειρίζομαι τα συναισθήματά μου, ότι έχω περισσότερη διαίσθηση απ’ ότι πριν. Υπάρχουν τόσα πολλά οφέλη που θα μπορούσα να επισημάνω, που όλοι μπορούν να επιτύχουν, όχι μόνο εγώ. Ποιος ξέρει πώς θα ήταν η ζωή μου, αν δεν είχα ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι. Το σίγουρο είναι πως η ζωή μου είναι υπέροχη σήμερα.

3. Ποια, κατά τη γνώμη σας, είναι τα πιο σημαντικά ευρήματα των μελετών του HeartMath μέχρι σήμερα;

Υπάρχει ένας μεγάλος όγκος ερευνών σήμερα. Αν μπείτε στην ιστοσελίδα του HeartMath, μπορείτε να πατήσετε στην καρτέλα «έρευνα» (research) και εκεί θα “χαθείτε” για πολλές ώρες• υπάρχουν πάνω από 400 δημοσιευμένες έρευνες στο HeartMath σήμερα και 8.000 – 10.000 παραπομπές σε βιβλιογραφικό υλικό του Ινστιτούτου. Πιστεύω ότι το σημαντικότερο πράγμα ήταν ότι μπορέσαμε να ρίξουμε κι άλλο φως στο τι είναι ακριβώς η καρδιά από μια πιο σύγχρονη επιστημονική γωνία. Γνωρίζαμε ότι έπρεπε να χτίσουμε μια γέφυρα ανάμεσα στο τι ένιωθαν οι άνθρωποι φιλοσοφικά και πνευματικά για την καρδιά και στο τι ήταν η καρδιά στην καθημερινότητα, και επιλέξαμε η επιστήμη να είναι αυτή η γέφυρα.

Ο λόγος που επιλέξαμε την επιστήμη ήταν επειδή στον κόσμο μας σήμερα η επιστήμη κουβαλά μεγάλο βάρος. Όταν η επιστήμη αποδεικνύει ότι κάτι είναι αληθινό, η δύναμη της πίστης σε αυτό αυξάνεται και για να αυξήσουμε τη δύναμη της πίστης στην καρδιά, χρειαζόταν να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη. Επομένως, θεωρώ ότι η πιο σημαντική θεμελιώδης ανακάλυψη είναι πως η καρδιά κάνει πολλά περισσότερα από το να αντλεί αίμα, ότι είναι ένα ισχυρό κέντρο επεξεργασίας πληροφοριών στο σώμα. Θα μοιραστώ περισσότερα μαζί σας πάνω σε αυτό το ζήτημα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της ομιλίας.

4. Μπορείτε, παρακαλώ, να μας εξηγήσετε τι είναι η διαισθητική νοημοσύνη της καρδιάς;

Εντάξει, αρχικά ας μιλήσουμε για το τι είναι η διαίσθηση. Για μένα, η διαίσθηση είναι ένα πεδίο πληροφοριών που βρίσκεται πάντοτε στο παρόν, ένα μη γραμμικό πεδίο πληροφοριών που παρέχει μια αίσθηση άμεσου γνωρίζειν. Νιώθουμε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι ή ότι δεν πρέπει να το κάνουμε. Αισθανόμαστε το περιβάλλον στο οποίο είμαστε, τους ανθρώπους από τους οποίους περιτριγυριζόμαστε.

Μας πληροφορεί για πράγματα όπως πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε ή όχι σε κάποιον, τι λέξεις να επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε σε μια ευαίσθητη συζήτηση, μας ενημερώνει για πράγματα όπως τι να φάμε ή να μη φάμε και έτσι είναι πάντα εδώ, μαζί μας. Ορισμένες φορές, η διαίσθηση είναι ισχυρή, μας δίνει πολύ σωστές πληροφορίες και σήματα, ορισμένες φορές είναι ένα ήσυχο ψιθύρισμα που μας δίνει μια μικρή καθοδήγηση για το πώς να πλοηγηθούμε στη ζωή.

Και αυτό μας φέρνει στην νοημοσύνη της καρδιάς. Είναι η νοημοσύνη που παράγει τις συναισθηματικές ποιότητες που φαίνεται να μας ωφελούν περισσότερο, όπως η συμπόνια, η φροντίδα, η ευγνωμοσύνη, η αγάπη, η καλοσύνη, το θάρρος. Αυτά τα είδη συναισθηματικών ποιοτήτων έχουν εδώ και χρόνια συσχετιστεί με τον όρο «καρδιά». Όταν η ζωή είναι σκληρή, πολύ συχνά, οι άνθρωποι κάνουν πράγματα, όπως να προσεύχονται ή να διαλογίζονται ή μια βόλτα στο δάσος ή στην παραλία, για να προσπαθήσουν να βρουν απαντήσεις σε δύσκολες καταστάσεις.

Αυτό που πραγματικά κάνουμε σε αυτές τις δραστηριότητες είναι να βουτάμε βαθύτερα μέσα στον εαυτό μας και να υπερβαίνουμε τις προσδοκίες μας. Τότε είναι που κάνουμε πράγματα που δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα μπορούσαμε. Τότε είναι που μετατρεπόμαστε σε εσωτερικοί ήρωες.

Εδώ στο HeartMath, εξετάζουμε ακριβώς αυτό σε σωματικό επίπεδο μέσω της επιστήμης και μέσα από συναισθηματικές ποιότητες που σχετίζονται με την καρδιά. Ένα πράγμα που έχω μάθει όλα αυτά χρόνια είναι ότι η καρδιά μου και η νοημοσύνη της καρδιάς μου είναι οι καλύτεροί μου φίλοι. Είναι οι πιο αξιόπιστες πηγές που έχω για να διαχειρίζομαι τη ζωή και για να παίρνω αποφάσεις, μικρές και μεγάλες.

5. Το HeartMath μιλά για μια στροφή στη συνείδηση της ανθρωπότητας. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα γι’ αυτή τη στροφή;

Συμβαίνει πράγματι μια στροφή στη Συνείδηση. Η συνείδηση είναι ένα άπειρο, τεράστιο πεδίο πληροφοριών από το οποίο αντλούμε για να δημιουργήσουμε αυτό που ονομάζουμε πραγματικότητα. Έτσι, χρησιμοποιούμε τις πέντε αισθήσεις που έχουμε ως όντα, αντλούμε από αυτό το πεδίο και το μετατρέπουμε σε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι η πραγματικότητα. Αλλά η φύση της Συνείδησης περιλαμβάνει την αλλαγή και την εξέλιξη. Και τώρα υπάρχουν πολλές νέες πληροφορίες. Οπότε, στην τρίτη διάσταση όλα φαίνονται σωστά και βγάζουν νόημα. Υπάρχουν τόσο όμορφα πράγματα, όπως η ποίηση, η αρχιτεκτονική, η ιστορία, ο πολιτισμός, η τέχνη και η λογοτεχνία που έχουν δημιουργηθεί από αυτή τη διάσταση. Αλλά, ταυτόχρονα βιώνουμε πολέμους, καταστροφή και απομόνωση.

Η άποψή μου είναι ότι βιώνουμε μια στροφή στη συνείδηση αλλά σε επίπεδο διάστασης. Και με αυτό εννοώ μια αλλαγή τεράστιου εύρους πληροφοριών από τις οποίες ελκυόμαστε. Μου φαίνεται ότι προσεγγίζουμε το υψηλότερο επίπεδο της τέταρτης διάστασης – μια διαδικασία που ξεδιπλώνεται τόσο γρήγορα όσο μπορούμε να τη διαχειριστούμε. Σε αυτή, όλα τα συστήματά μας, όπως η Πολιτική, η Παιδεία και η Θρησκεία βρίσκονται υπό τη σοβαρή πίεση των μεταμορφωτικών αλλαγών. Όμως, στο τέλος της μέρας, ίσως μετά από αρκετές γενιές, αυτός ο κόσμος θα λειτουργεί σε μια διαφορετική βάση συνείδησης. Και δεν θα μοιάζει καθόλου με το σήμερα.

6. Πως φαντάζεστε το μέλλον και τι μπορεί να κάνει η ανθρωπότητα σήμερα;

Πρέπει να αρχίζουμε να κοιτάμε τις διαφορές μας μέσα από διαφορετικό φως. Μπορούμε να έχουμε διαφορές, τις χρειαζόμαστε τις διαφορές, όπως και έναν ποικιλόμορφο κόσμο, αλλά δεν χρειαζόμαστε πια τις ίδιες κρίσεις που δημιουργούν την απομόνωση και την διαίρεση ανάμεσα σε διαφορετικά συστήματα πεποιθήσεων. Ένας νέος κόσμος αναδύεται που επιτρέπει αυτές τις αλλαγές, όπου θα δουλεύουμε πιο συνεργατικά, και κάποιες από τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε, θα μας αναγκάσουν να αρχίζουμε να δουλεύουμε μαζί.

Στο τέλος της μέρας, το σημαντικό είναι τι κάνουμε αυτή τη στιγμή, στο σήμερα. Πώς θρέφουμε αυτό το πεδίο, τι κάνουμε για να συνεισφέρουμε στην στροφή αυτή, πώς μπορούμε να κάνουμε αυτή την αλλαγή ηπιότερη και ευκολότερη. Αυτό είναι που μπορούμε να ελέγξουμε. Μπορούμε να διευκολύνουμε τη διαδικασία και μπορούμε να την επιταχύνουμε μέσω των ατομικών και συλλογικών επιλογών που κάνουμε. Στιγμή με τη στιγμή, μέρα με τη μέρα, χρειάζεται να γνωρίζουμε τι μπορούμε να κάνουμε σε προσωπικό επίπεδο για να συνεισφέρουμε τα μέγιστα σε αυτή την αλλαγή. Δεν γνωρίζω πως ακριβώς θα είναι το μέλλον, πιστεύω όμως ότι αξίζει να συνδεθούμε περισσότερο με την καρδιά μας σήμερα προκειμένου να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας σε έναν καλύτερο κόσμο.

Υποστηρίξτε το ερευνητικό έργο του Ινστιτούτου HeartMath και λάβετε πολλαπλά οφέλη. Για περισσότερες πληροφορίες μεταβείτε εδώ Υποστηρίζουμε το ερευνητικό έργο του Ινστιτούτου HeartMath και κερδίζουμε ή αποκτήστε την ευκαιρία να γνωρίσετε απευθείας τον Howard Martin σε ένα μοναδικό event που θα πραγματοποιηθεί ONLINE αποκλειστικά για Έλληνες, με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ The HeartMath Experience – 4ωρo online εργαστήριο με τον Howard Martin, συνιδρυτή του Ινστιτούτου HeartMath

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα