Οι ΗΠΑ πρότειναν περικοπή 50% στη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Οι ΗΠΑ πρότειναν περικοπή 50% στη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Σε μια περίοδο που ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) έχει κηρύξει ως έκτακτη ανάγκη για την δημόσια υγεία την εξάπλωση του κοροναϊού, υπό την απειλή μιας πανδημίας και ενώ η αντιμετώπιση του κοροναϊού αποτελεί πρώτη προτεραιότητά της, η κυβέρνηση Trump πρότεινε την περικοπή από τον προϋπολογισμό της περίπου 65 εκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότησή του.

Αυτή η περικοπή ισοδυναμεί με μείωση κατά περισσότερο από 50% της χρηματοδότησης των ΗΠΑ προς τον Οργανισμό, σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, σύμφωνα με το CNN .

Συνολικά, η πρόταση του προϋπολογισμού απαιτεί περικοπές ύψους άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση παγκόσμιων προγραμμάτων υγείας, σύμφωνα με την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Διαβάστε επίσης: Υπερδιπλασιάστηκαν οι πωλήσεις βιολογικών τροφίμων από το 2010 στις ΗΠΑ, φθάνοντας σε νέο υψηλό ρεκόρ

Οι ΗΠΑ σήμερα αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% της χρηματοδότησης του ΠΟΥ, καθιστώντας την, τη μεγαλύτερη πηγή χρηματοδότησής του.

Η International Business Times σημείωνε ότι η αν και η κυβέρνηση Trump έκανε αυτή την πρόταση, δεν σημαίνει ότι θα ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και τόνισε ότι και άλλες, παρόμοιες προτάσεις για περικοπές του προϋπολογισμού που έγιναν τον προηγούμενο χρόνο, καταψηφίστηκαν.

Η έντονη και συνεχιζόμενη ανησυχία γύρω από τον κοροναϊό μπορεί να ωθήσει τους νομοθέτες να υπερασπιστούν τον ΠΟΥ, ο οποίος διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην πρόληψη της εξάπλωσης μεταδοτικών ασθενειών.

“Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι για το ενδεχόμενο εξάπλωσης σε άλλες χώρες με ασθενέστερα συστήματα υγείας, που δεν έχουν την ικανότητα ανίχνευσης και διάγνωσης του ιού”, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το CNBC . «Είμαστε τόσο ισχυροί όσο ο ασθενέστερος κρίκος».

“Δεν μπορούμε να νικήσουμε αυτή την επιδημία χωρίς αλληλεγγύη, πολιτική αλληλεγγύη, τεχνική αλληλεγγύη και οικονομική αλληλεγγύη”, πρόσθεσε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε νέα δέσμευση για την ενίσχυση και την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού στις αναπτυσσόμενες χώρες ενώ ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς ανακοίνωσαν επίσης, ότι δεσμεύονται για μεγαλύτερη χρηματοδότηση στις προσπάθειες για την καταπολέμηση του ιού.

Το είδαμε στο Global Citizen 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα