Την Άνοιξη όλο και πιο συχνά χαρίζουμε ένα μπουκέτο λουλούδια. Τα ανθοπωλεία και οι υπαίθριες αγορές γεμίζουν με πολύχρωμα μπουκέτα φτιαγμένα από άπειρα άνθη γνωστά και άγνωστα που φτιάχνουν τη διάθεσή μας, στολίζουν τον χώρο μας και δημιουργούν εξαιρετικά ευχάριστη ατμόσφαιρα. Πώς μπορούμε να κάνουμε ένα όμορφο μπουκέτο με λουλούδια να διαρκέσει περισσότερο;
1. Με ένα ειδικό ψαλίδι για φυτά κόβουμε τα κοτσάνια των λουλουδιών διαγωνίως έτσι ώστε ν’ απορροφούν περισσότερο νερό.
2. Αλλάζουμε πολύ συχνά το νερό του βάζου, μέρα παρά μέρα ώστε ν’ αποφεύγουμε την εξάπλωση βακτηρίων που προκαλούν σήψη.
3. Μετά από λίγες μέρες μπορούμε να κόψουμε λίγο πιο κοντά τα κοτσάνια των λουλουδιών πράγμα που επίσης βοηθά στον περιορισμό των βακτηρίων.
4. Ψωνίζουμε το μπουκέτο μας ενώ έχει πολλά μπουμπούκια έτσι ώστε να συνεχίζουν ν’ ανθίζουν ακόμη κι όταν θα είναι στο βάζο.
5. Τοποθετούμε το βάζο μας κάπου όπου το φως του ήλιου δεν θα πέφτει απ’ ευθείας πάνω στα άνθη. Έτσι θα κρατήσουν πολύ περισσότερο.
6. Ένα τέταρτο γκαζόζας, τρία τέταρτα νερού και μόλις μερικές σταγόνες λευκαντικού (λιγότερες από πέντε), κάνουν ένα καλό αυτοσχέδιο συντηρητικό υγρό για τα μπουκέτα σας.
7. Μην αφήνετε το βάζο με τα λουλούδια σας κοντά σε φρούτα. Τα τελευταία παράγουν αέριο αιθυλενίου (;) το οποίο απλά σκοτώνει τα άνθη. Βάλτε τα στην άλλη μεριά της κουζίνας.
8. Πλένετε καλά το βάζο όταν αλλάζετε το νερό. Με σαπούνι και νερό ώστε να φύγουν όλα τα βακτήρια από μέσα. Δίνει διάρκεια στα άνθη και λάμψη στο βάζο.
9. Αν δε σας αρέσει το κρύο μπάνιο είναι γιατί είναι πολύ… κρύο ε; Το ίδιο συμβαίνει και στα λουλούδια. Μη τους βάζετε ποτέ παγωμένο νερό.
10. Ο ψεκασμός είναι απαραίτητος στα λουλούδια του βάζου σας μιας και είναι αδύνατο να λάβουν υγρασία από την πρωινή δροσιά.
11. Ο καλός εξαερισμός του χώρου σας, ειδικά αν καπνίζετε κάνει καλό όχι μόνο στα λουλούδια σας αλλά και σε εσάς τους ίδιους.
12. Όταν γίνονται εμφανή τα σημάδια του μαρασμού απλά αντικαταστήστε τα. Όλα τελειώνουν κάποτε.