Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να κυνηγάμε μια ψευδή τελειότητα

Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να κυνηγάμε μια ψευδή τελειότητα

Είσαι ήδη τέλειος. Κι όμως δεν το νιώθεις. Βλέπεις μόνο ατέλειες, όταν κοιτάς στον καθρέφτη. Όταν ακούς φωνές στο κεφάλι σου. Όταν αντικρίζεις τη ζωή των άλλων. Κι όμως, είσαι τέλειος.

Η ζωή σου μπορεί να μην είναι φαινομενικά τέλεια. Μπορεί να φαίνεται σαν ένα μπερδεμένο χάος συγκρουόμενων συναισθημάτων, αντιθέσεων και ασυνεπειών. Αλλά η ζωή σου είναι τέλεια.

Κυνηγώντας την ψευδή τελειότητα

Η σύγχρονη κοινωνία είναι εμμονική με την τελειότητα. Και το μόνο που κάνει είναι να την κυνηγά. Κι όμως, αυτό που προσδιορίζεται ως «τέλειο» από την κοινωνία, δεν υπάρχει. Το τέλειο σώμα. Το τέλειο λευκό χαμόγελο. Το τέλειο σπίτι που μοιάζει με περιοδικό. Ο τέλειος σύντροφος, εργοδότης, φίλος. Η τέλεια οικογένεια.

Αυτό είναι φαντασίωση, όχι τελειότητα. Ακόμα χειρότερα, είναι μια φαντασίωση που γεννιέται μέσα από την κριτική. Αν υπάρχει μια «τέλεια ζωή», τότε πρέπει επίσης να υπάρχει μια «ατελής ζωή».

Σκεφτείτε τις φωνές στο κεφάλι σας με τις οποίες αυτομαστιγώνεστε. Δεν μιλούν όλες για το πώς αποτυγχάνετε στο να είστε τέλειοι; Ότι δεν είστε αρκετά λεπτοί ή ελκυστικοί. Ότι το σπίτι σας δεν είναι αρκετά μεγάλο, ότι δεν έχετε καταφέρει να γίνετε ευκατάστατοι. Ποιος αποφάσισε όμως τι είναι το αρκετό και τι δεν είναι; Σίγουρα όχι εσείς. Κληρονομήσατε αυτό τον τρόπο σκέψης, από την οικογένεια και την κοινωνία.

Αναπλαισιώνοντας την τελειότητα

Ας φτιάξουμε μια άλλη «ατελή» τελειότητα. Το είδος του τέλειου που δεν είναι επικριτικό, που μας επιτρέπει να είμαστε ο εαυτός μας. Η ουσία δεν είναι να βλέπουμε τον κόσμο μέσα από τα γυαλιά της λουλουδένιας τελειότητας, αλλά με καθαρότητα. Ακόμα κι εκείνα τα κομμάτια με τα οποία δεν είστε ενθουσιασμένοι με τον εαυτό σας και τους άλλους.

Και βλέποντας τα πράγματα όπως είναι, οι εσωτερικές φωνές δεν θα έχουν τίποτα για να σας μαστιγώνουν και να σας κρίνουν. Και το γεγονός ότι δεν θα δείτε τον εαυτό σας ως τέλειο, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει χώρος για αυτό-βελτίωση. Το αντίθετο• η καθαρότητα φέρνει αποδοχή και ύστερα προσπάθεια γι’ αλλαγή.

Τι συμβαίνει στη ζωή μας όταν βλέπουμε τον εαυτό μας τέλειο;

  • Σταματάμε να αυτομαστιγωνόμαστε
  • Σταματάμε να νιώθουμε τη συνεχή πίεση του άγχους
  • Δεν βλέπουμε πια το αρνητικό σε όλα
  • Αρχίζουμε να απολαμβάνουμε περισσότερο τη στιγμή
  • Νιώθουμε ευγνωμοσύνη
  • Αντιδράμε θετικότερα σε όλα
  • Συνδεόμαστε περισσότερο με τους άλλους

Sarah Blick, life coach

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα