Η «Σιωπή» του Bergman: Δωρεάν προβολή στο θέατρο Χυτήριο

Η «Σιωπή» του Bergman: Δωρεάν προβολή στο θέατρο Χυτήριο

Όλη η Ελλάδα φέτος έχει μετατραπεί σε θερινό σινεμά ανοιχτό προς όλους! Όσοι από εσάς βρίσκεστε στην Αθήνα και είστε λάτρεις της 7ης τέχνης δεν πρέπει να λείψετε το Σάββατο 6/8 από το Χυτήριο Theatre & ART Cafe, όπου θα προβληθεί δωρεάν μια από τις πιο αριστουργηματικές ταινίες, του σπουδαίου Ίνγκριντ Μπέργκμαν.

Η «Σιωπή» του Bergman: Δωρεάν προβολή στο θέατρο Χυτήριο

Πρόκειται για την πολυβραβευμένη ταινία « Σιωπή/ Tystnaden» που καθηλώνει τους σινεφίλ! Ταινία της ωριμότητας του δημιουργού, απαγκιστρωμένη από τους συμβολισμούς και τα αινίγματα των νεώτερων έργων του, στηρίζει τη δύναμή της στην ατμόσφαιρα. Το ένστικτο που αντιστρατεύεται το συναίσθημα, η ερωτική επιθυμία που δεν εμπεριέχει αγάπη, μία αντιφατική κατάσταση μεταξύ πάθους και μίσους κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον ως το τέλος! Ο τόπος και ο χρόνος είναι ένα περίτεχνο αίνιγμα το οποίο μένει άλυτο καθώς η πόλη στην οποία εκτυλίσσεται είναι άγνωστη. Καμία γλώσσα δεν χρησιμοποιείται, καθώς κανείς σ’ αυτή την πόλη δεν μιλάει.

Υπόθεση

Δύο αδερφές – η Έστερ και η Άννα, έχοντας μαζί και τον γιό της- ταξιδεύουν με τρένο. Επικρατεί σχεδόν απόλυτη σιωπή η οποία σπανίως διακόπτεται από το διάλογο της Άννας με το γιό της. Η Έστερ είναι άρρωστη και διακατέχεται από φόβο θανάτου και από μια ζήλια για την αδερφή της. Λόγω της κατάστασης της Έστερ, οι ταξιδιώτες κατεβαίνουν σε ένα απροσδιόριστο Ευρωπαϊκό κράτος, σε μια πόλη που ονομάζεται Τιμόκα (λέξη που στην εσθονική γλώσσα σημαίνει “αυτός που ανήκει στο δήμιο”).

Σκοτεινές καταστάσεις γεμάτες θολά κίνητρα και λαγνεία κινούν τα νήματα από τις ζωές τους. Ατμόσφαιρα γήινη, μουσική που παράγει και ελέγχει τα συναισθήματα του θεατή! Ο ίδιος ο Μπέργκμαν είχε δηλώσει για την «Σιωπή» : «Η αρχική μου ιδέα ήταν να κάνω μια ταινία που να υπακούει περισσότερο στους νόμους της μουσικής παρά της δραματουργίας. Μια ταινία που να ενεργεί ρυθμικά. Τοποθετώντας όλα τα κομμάτια στη σωστή σειρά, σκεφτόμουν περισσότερο από ποτέ με μουσικούς όρους».

Σκηνοθεσία & Σενάριο: Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

Πρωταγωνιστές: Ίνγκριντ Τούλιν, Γκούνελ Λίντμπλουμ, Μπίργκερ Μάλμστεν

Μουσική: Ίβαν Ρενλίντεν

Φωτογραφία: Σβεν Νίκβιστ

Διάρκεια: 95’

Ώρα Έναρξης: 23:45

Χυτήριο Theatre & ART Cafe, Ιερά Οδός 44

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα