Η βροχή από «Περσείδες» θα μας μαγέψει και φέτος το καλοκαίρι!

Η  βροχή από «Περσείδες» θα μας μαγέψει και φέτος το καλοκαίρι!

Η βροχή των Περσείδων, είναι μια από τις πιο φαντασμαγορικές και λαμπρές βροχές μετεωριτών του χρόνου και λαμβάνουν χώρα μεταξύ της 17 ης Ιουλίου και της 24 ης Αυγούστου.

Η πρώτη αναφορά στο φαινόμενο φαίνεται να ανήκει σε Κινέζο αστρονόμο του 36 μ. Χ και ακολούθησε η παρατήρηση και άλλων αστρονόμων στην Ανατολή. Από τον 8 ο ως και τον 10 ο αιώνα έχουμε έναν περιορισμένο αριθμό αναφορών που προέρχονται από την Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα.

Στη Δύση, το αστρονομικό φαινόμενο εξετάζεται εκτενώς, για πρώτη φορά, από τον Βέλγο αστρονόμο Αδόλφο Κετελέ, ο οποίος παρατήρησε τον Αύγουστο του 1835, μετεωρίτες να περνούν από τον Αστερισμό του Περσέα. Περίπου τρεις δεκαετίες αργότερα, ο Ιταλός αστρονόμος Τζιοβάνι Σκιαπαρέλι, διατυπώνει μια θεωρία για την γένεση του φαινομένου.

Η βροχή από «Περσείδες» θα μας μαγέψει και φέτος το καλοκαίρι!

Πρόκειται για θραύσματα, σπασμένα τμήματα και σκόνη από τον του κομήτη «Σουίφτ- Τατλ», ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο και προσεγγίζει τον πλανήτη μας. Τα μετέωρα αυτά, πέφτοντας με ταχύτητα 59 χιλιομέτρων το λεπτό, φλέγονται καθώς πλησιάζουν τη Γή, από την ατμοσφαιρική ασπίδα που την περιβάλλει, δημιουργώντας έτσι φωτεινές ουρές στο ουράνιο στερέωμα. Το όνομά τους, το οφείλουν στον αστερισμό του Περσέα, από όπου φαινομενικά ξεκινούν την πορεία τους.

Το αστρονομικό αυτό φαινόμενο βρίσκεται στην κορυφή του ενδιαφέροντος των αστρονόμων και των παρατηρητών διεθνώς, καθώς είναι ορατό με γυμνό μάτι. Στην έξαρση της βροχής πεφταστεριών μπορούμε να δούμε ως και 100 λάμψεις την ώρα! Το μέγεθος των μετεώρων, που ακουμπούν την γήινη ατμόσφαιρα, είναι περίπου ίδιο με έναν κόκκο άμμου, αλλά η λάμψη που δημιουργούν στον ουρανό είναι μοναδική! Το πλήθος τους και η πυκνότητά τους, εξαρτάται εν πολλοίς από τα βαρυτικά πεδία που δημιουργούν οι μεγάλοι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.

Τα πεφταστέρια μπορεί να καλύπτουν διάστημα ενός μήνα περίπου, όμως λόγω της σελήνης γίνονται περισσότερο φανερά μεταξύ 12- 14 Αυγούστου, περίοδο που το φεγγάρι είναι νέο. Φέτος το καλοκαίρι, οι επιστήμονες προβλέπουν έξαρση του φαινομένου των Περσείδων, καθώς αυτές επηρεάζονται από τις βαρυτικές δυνάμεις του πλανήτη Δία και ωθούνται προς τη Γη.

Ο Αύγουστος του 2016, υπόσχεται απλόχερο θέαμα για τους λάτρεις των άστρων, τους ρομαντικούς παρατηρητές, για τους ανήσυχους και τους ονειροπόλους! Για να μπορέσετε να απολαύσετε το φαινόμενο, μπορείτε να απομακρυνθείτε λίγο από τις πολύβουες πόλεις, να βρεθείτε σε ένα αρκετά σκοτεινό σημείο της υπαίθρου και να ξαπλώσετε κάτω από τον έναστρο ουρανό! Πάρτε μαζί σας ένα ύφασμα για να ξαπλώσετε στη γη, τους αγαπημένους σας και προπάντων… μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί τις ευχές σας!

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα