Ιαπωνία: Αναβιώνει η φαλαινοθηρία μετά από 31 χρόνια

Ιαπωνία: Αναβιώνει η φαλαινοθηρία μετά από 31 χρόνια

Η φαλαινοθηρία δεν είναι ούτε ανθρώπινη ούτε οικονομικά προσοδοφόρα, ωστόσο, ο πρωθυπουργός Shinzō Abe αναζωογονεί αυτή την πρακτική, ως εθνικό σύμβολο.

Για πρώτη φορά, μετά από 31 χρόνια, η Ιαπωνία έχει εξουσιοδοτήσει τα πλοία να ξεκινήσουν κυνήγι φαλαινών. Οι κυνηγοί θα επιτρέπεται να σκοτώσουν μέχρι και 227 φάλαινες από τα ύδατα που βρίσκονται σε μια αποκλειστική οικονομική ζώνη. Ο πρωθυπουργός Shinzō Abe δεν ανακοίνωσε την απόφαση αυτή της κυβέρνησής του πριν από την πρόσφατη διάσκεψη κορυφής της G20, κατά τη διάρκεια της οποίας η Ιαπωνία δεσμεύθηκε να αντιμετωπίσει τα πλαστικά απόβλητα.

Η φαλαινοθηρία είναι από καιρό πηγή εθνικής αμηχανίας για την Ιαπωνία. Σύμφωνα με μια ρήτρα, σε μια απαγόρευση εμπορικής φαλαινοθηρίας του 1986, η χώρα είχε το δικαίωμα να σκοτώνει κάθε χρόνο φάλαινες στον Νότιο Ανταρκτικό Ωκεανό για αυτό που ονομάζεται «επιστημονική έρευνα». Χώρες με στάση κατά της φαλαινοθηρίας, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, ισχυρίστηκαν ότι η αιτιολόγηση ήταν ψευδής και ότι η Ιαπωνία κάλυπτε αποτελεσματικά τις εμπορικές επιχειρήσεις με το πρόσχημα της επιστημονικής έρευνας.

Το 2014, το Διεθνές Δικαστήριο αποφάσισε να σταματήσει προσωρινά τις φαλαινοθηρικές επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν επιστημονικό κίνητρο αντίθετα με ό, τι υποστήριζε η Ιαπωνία.

Η απόφαση ήταν μια ισχυρή επίπληξη για την Ιαπωνική κυβέρνηση και τις αμφιλεγόμενες αποστολές φαλαινοθηρίας. Τον Δεκέμβριο του 2018, η Ιαπωνία αποσύρθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας.

Τα πλοία που ξεκίνησαν σήμερα την εκστρατεία φαλαινοθηρίας, θα κυνηγήσουν στα ιαπωνικά χωρικά ύδατα και στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της χώρας, 200 ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή της Ιαπωνίας.

Διαβάστε επίσης: Η Μποτσουάνα επιτρέπει ξανά το κυνήγι των ελεφάντων

Από το μορατόριουμ του 1986, η Ιαπωνία, η Νορβηγία, η Ισλανδία και ένας μικρός αριθμός χωρών με αυτόχθονες πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένης της Γροιλανδίας, είναι οι μόνοι που εξακολουθούν να κυνηγούν φάλαινες. Στη μεταπολεμική Ιαπωνία, η φάλαινα ήταν η μεγαλύτερη πηγή κρέατος.

Το 1964, η Ιαπωνία σκότωσε περισσότερες από 24.000 φάλαινες. Ωστόσο, οι περισσότεροι σύγχρονοι Ιάπωνες δεν τρώνε φάλαινα. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας, Δασών και Αλιείας, η μέση κατά κεφαλή κατανάλωση κρέατος στην Ιαπωνία το 1960 ήταν 5,2 κιλά, εκ των οποίων το κρέας φάλαινας αντιπροσώπευε τα 1,6 κιλά. Μέχρι το 2017, αν και η πρόσληψη κρέατος αυξήθηκε σε 32,7 χιλιόγραμμα ανά κάτοικο, το κρέας φάλαινας αντιπροσώπευε 0 κιλά.
Με την ελάττωση της ζήτησης, το κρέας της φάλαινας καταλήγει σε επιδοτούμενες εμπορικές αλυσίδες τροφίμων ή σε καταψύκτες.

Γιατί λοιπόν η Ιαπωνία προτίθεται να αναβιώσει μια πρακτική που δεν είναι ούτε ανθρώπινη ούτε οικονομικά προσοδοφόρα; Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η φαλαινοθηρία είναι εγγενής στην ιαπωνική κουλτούρα και ότι οι ψαράδες κυνηγούν φάλαινες εδώ και αιώνες.

Πηγή

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα