Ιατρική του Αμαζονίου: H κληρονομιά της ανθρωπότητας | Συνέντευξη με τον Stephan Rousseau

Ιατρική του Αμαζονίου: Μια κληρονομία για την ανθρωπότητα

Ο χρόνος που πέρασα με τον Stephan συζητώντας το έργο και το όραμά του αποτελεί μια εμπειρία. Εκτός από τη βαθιά του κατανόηση, εκείνο που με άγγιξε περισσότερο είναι ο ενθουσιασμός του. Περίμενα να συναντήσω έναν θεραπευτή που θα ήταν πολύ σοβαρός, κι αντί γι’ αυτό ανακάλυψα έναν πολύ ευγενικό και φιλικό άνθρωπο που δεν χάνει ευκαιρία να γελάσει.

Ποια είναι η Ιατρική του Αμαζονίου;

Η Ιατρική του Αμαζονίου ασκείται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους σε ολόκληρο τον Αμαζόνιο. Αυτό που τη χαρακτηρίζει είναι η χρήση φυτών για θεραπευτικούς σκοπούς και ο τρόπος πρόσβασης στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών και τις γνώσεις τους που είναι μοναδικές στον ανθρώπινο πολιτισμό. Αυτή η μέθοδος ονομάζεται φυτική διατροφή. Ακολουθώντας μια συγκεκριμένη πρακτική, οι ενέργειες και η γνώση των φυτών μπαίνουν στον ανθρώπινο νου, χαρίζοντας θεραπεία και μεταμόρφωση.

Τι σας ενέπνευσε να μελετήσετε την Ιατρική του Αμαζονίου;

Αρχικά πήγα στον Αμαζόνιο επειδή αναζητούσα βοήθεια μετά από αρκετούς μήνες μιας έντονης προσωπικής μου κρίσης. Μετά από μια εβδομάδα θεραπείας, ήμουν ένας εντελώς διαφορετικός άνθρωπος. Ένιωθα χαρούμενος, γεμάτος ενέργεια, είχα εμπιστοσύνη στη ζωή και όλη η κατανόηση της πραγματικότητας που διέθετα είχε περάσει από μια ριζοσπαστική επανάσταση. Είχα εξερευνήσει πολλές διαφορετικές θεραπευτικές μεθόδους πιο πριν, αλλά ποτέ δεν βίωσα τίποτα τόσο αποτελεσματικό, γρήγορο και ριζοσπαστικό.

Τα αποτελέσματα ήταν τόσο εκπληκτικά που αποφάσισα να εκπαιδευτώ ώστε να τα μοιραστώ με τους άλλους ανθρώπους.

Πόσο καιρό διήρκησε η εκπαίδευσή σας;

Εκπαιδεύτηκα κοντά σε έναν θεραπευτή του Αμαζονίου για 7 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων, περνούσα κατά μέσο όρο 6 μήνες τον χρόνο στο κέντρο του. Όταν αποφάσισα να φύγω από την παράδοση, η μαθητεία μου υπό την εποπτεία του τελείωσε. Ωστόσο, στον τομέα αυτό υπάρχουν πάντα πολλά που πρέπει να μάθουμε και δεν θεωρώ ότι η μαθητεία μου έχει τελειώσει.

Συχνά λέτε ότι το έργο σας δεν είναι σαμανικό. Τι εννοείτε με αυτό;

Το κύριο χαρακτηριστικό κάθε σαμανικής παράδοσης είναι η σύνδεση με τις πνευματικές οντότητες.

Ο σαμάνος αποκτά γνώσεις για να μπορέσει να συνεργαστεί με αυτά τα πνεύματα και στη συνέχεια χρησιμοποιεί αυτή τη γνώση για να επηρεάσει την υλική πραγματικότητα. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο εκτελεί το θεραπευτικό του έργο, καθώς και κάθε μορφή μαγείας.

Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι ήταν εφικτό να ξεφύγουμε από τις σαμανικές διαστάσεις και να ενωθούμε με το θείο. Ολόκληρη η σαμανική κοσμολογία κατέρρευσε. Έσκασε σαν σαπουνόφουσκα και η πραγματικότητά της έχασε κάθε νόημα. Μετά από αυτή την εμπειρία, άρχισα να εξερευνώ έναν διαφορετικό τρόπο χρήσης της τεχνολογίας της Ιατρικής του Αμαζονίου έξω από το σαμανικό πλαίσιο από το οποίο προέρχεται. Στο δικό μου έργο, εξακολουθώ να χρησιμοποιώ τις ενέργειες των φυτών για κάποιες συγκεκριμένες θεραπείες, αλλά δεν δουλεύω με πνεύματα ή οποιοδήποτε άλλο είδος οντότητας. Το έργο μου εστιάζεται εξ ολοκλήρου στο άνοιγμα απέναντι στις έννοιες της αγάπης, της ειρήνης και της αλήθειας.

Γιατί κάνατε αυτή την αλλαγή κατεύθυνσης;

Υπήρχαν δύο βασικοί λόγοι:

Πρώτον, όταν κάποιος συνδέεται με μια οντότητα, αυτή η οντότητα ασκεί επιρροή στον νου του. Αυτή η επιρροή έχει σχεδόν πάντα θετικές και αρνητικές πτυχές. Για παράδειγμα, ορισμένα πνεύματα μπορεί να αυξήσουν την αυτοπεποίθηση, αλλά και να αναδείξουν σε υπερβολικό βαθμό την αίσθηση της αυταξίας, ή κάποια μπορεί να σας βοηθήσουν να γίνετε πολύ δημιουργικοί αλλά μπορεί και να εφαρμόζουν δικά τους σχέδια. Η επιρροή αυτή προσφέρει προσωπικά οφέλη, αλλά αποτελεί εμπόδιο στην ελευθερία μας.

Δεύτερον, ο Σαμανισμός αποτελεί μια πτυχή της Πραγματικότητας. Είναι σαν να έχουμε ένα παράθυρο μέσω του οποίου βλέπουμε ένα κομμάτι του συνόλου. Για να έχουμε πρόσβαση στο σύνολο, πρέπει να βγούμε από οποιαδήποτε πλαίσια, παραδόσεις, συστήματα…Η κατεύθυνση του έργου που μοιράζομαι στοχεύει ακριβώς σε αυτή την υλοποίηση, αυτό που αποκαλούμε συνήθως Αυτοπραγμάτωση.

Υπάρχουν αυτά τα πνεύματα ή είναι μόνο νοητικές προβολές;

Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση, διότι η απάντηση θα εξαρτηθεί από την αντίληψή που έχετε για την πραγματικότητα. Για έναν Χριστιανό, η ύπαρξη του Χριστού, των Αγίων και των Αγγέλων είναι μια πραγματικότητα και μερικοί άνθρωποι μπορεί να βιώσουν ακόμη και οράματα του Ιησού. Ωστόσο, ορισμένοι σύγχρονοι ιστορικοί θεωρούν ότι ο Ιησούς δεν υπήρξε ποτέ. Αν ασπάζεστε τη σαμανική κοσμολογία, θα συναντήσετε πνεύματα και κάθε είδους οντότητες, και επειδή αποτελούν μέρος της εμπειρίας σας, επιβεβαιώνεται η αλήθεια του κοσμολογικού σας πλαισίου.

Η καλύτερη εξήγηση που έχω βρει μέχρι στιγμής είναι ότι κάθε φορά που αποδεχόμαστε την πραγματικότητα μιας κοσμολογίας, αρχίζουμε να βιώνουμε την πραγματικότητα μέσω αυτής. Μπαίνουμε σε μια πτυχή της Πραγματικότητας. Κάθε πτυχή έχει ύπαρξη, αλλά παραμένει μια πτυχή, ένα πλαίσιο. Όταν κάποιος κοιτά την πραγματικότητα μέσα από το παράθυρο της σαμανικής κοσμολογίας, τα πνεύματα υπάρχουν.

Ποιος είναι ο κύριος στόχος του θεραπευτικού σας έργου;

Το έργο αυτό έχει δύο στόχους:

Πρώτον, την αυτοπραγμάτωση: να γνωρίζουμε την ουσία του τι είμαστε ως μια καθαρή, συνειδητοποιημένη παρουσία γεμάτη αγάπη.

Δεύτερον, την προσωπική συνειδητοποίηση: να γνωρίζουμε τι κάνει κάθε έναν από μας μοναδικό ως άτομo, έτσι ώστε να μπορούμε να εκφράσουμε την ατομικότητά μας με δημιουργικό τρόπο για το κοινό καλό της κοινωνίας.

Δεν θεωρείτε ότι ένα παραδοσιακό φάρμακο εφαρμόζεται καλύτερα από αυτόχθονες θεραπευτές;

Καθόλου. Είναι σαν να πιστεύετε ότι ένας Ινδός ή ένας Αφρικανός δεν μπορεί να κάνει μια χειρουργική επέμβαση ή να ασκήσει ομοιοπαθητική ιατρική, κι ότι μόνο ένας Κινέζος μπορεί να ασκεί την κινεζική ιατρική. Ακόμα και στον Αμαζόνιο, είναι σπάνιο να υπάρξει ένας θεραπευτής ο οποίος διαθέτει βαθιά γνώση της ιατρικής του Αμαζονίου. Από τότε που έγινε μόδα μέσω του τουρισμού εξαιτίας της Ayahuasca, οι σαμάνοι ξεφυτρώνουν παντού και πολύ λίγοι από αυτούς έχουν λάβει εκτενή εκπαίδευση. Υπάρχουν ακόμα μερικοί πολύ καλοί θεραπευτές, αλλά ακόμη και αυτοί έχουν πολύ περιορισμένη κατανόηση των σύγχρονων κλάδων, όπως για παράδειγμα η ψυχολογία, επειδή δεν διαθέτουν την απαραίτητη πολιτισμική εκπαίδευση, κι έχουν επίσης πολύ περιορισμένη κατανόηση της σύγχρονης κοινωνίας και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι.

Η Ιατρική του Αμαζονίου δεν ανήκει στον Αμαζόνιο ή στον λαό του Αμαζονίου. Είναι κληρονομιά της ανθρωπότητας. Έχει ήδη περάσει στον σύγχρονο κόσμο και είναι καθήκον μας να την εξελίξουμε ώστε να γίνει το εργαλείο για τη διαχείριση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα.

Συνέντευξη: Axel Khan

Δείτε την ανοιχτή ομιλία που πραγματοποιεί ο Stephan Rousseau στον παρακάτω σύνδεσμο: 

Φυτική Ιατρική Και Αυτογνωσία | Stephan Rousseau

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα