Είναι τα 10.000 βήματα ανά ημέρα, ιδανικά για τις γυναίκες ή πρόκειται για μύθο;

Είναι τα 10.000 βήματα ανά ημέρα, ιδανικά για τις γυναίκες ή πρόκειται για μύθο;

Μπορεί, οι συσκευές εντοπισμού γυμναστικής να έχουν προγραμματιστεί για να βγάζουν πυροτεχνήματα και σχέδια, όταν ένας χρήστης πετυχαίνει 10.000 βήματα την ημέρα, αλλά οι άνθρωποι μπορεί να μην χρειάζεται να περπατούν τόσο πολύ, για να δουν οφέλη, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα οφέλη από το περπάτημα για τις μεγαλύτερες γυναίκες, ειδικότερα, αναφέρονται σε περίπου 7.500 βήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές του Brigham, ενός γυναικείου νοσοκομείου στη Βοστόνη.

Οι γυναίκες που περπατούσαν περίπου 4.000 βήματα την ημέρα, πολύ λιγότερο από το στόχο των 10.000, αύξησαν τη διάρκεια ζωής τους, σε σύγκριση με τις γυναίκες που έκαναν λιγότερα βήματα.

Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες που έκαναν 4.400 βήματα την ημέρα είχαν καλύτερα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της μακροζωίας, από τις γυναίκες που έκαναν λιγότερα από 2.700 βήματα την ημέρα.

Τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση της υγείας των γυναικών, δείχνοντας στις γυναίκες, έναν πιο ρεαλιστικό στόχο, όπως τα 4.000 βήματα ημερησίως ή μεταξύ ενός και δύο μιλίων.

Διαβάστε επίσης: Το περπάτημα βοηθάει στη λύση των προβλημάτων

“Λέω στους ασθενείς μου ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν 10.000 βήματα ως χρυσό κανόνα, επειδή μπορεί να είναι πάρα πολύ και δεν θα μπορούν να δουν οφέλη”, δήλωσε ο Δρ. Nessreen Rizvi. “Νομίζω ότι επειδή τα 10.000 βήματα παρουσιάζονται ως ιδανικός αριθμός βημάτων από τα μέσα ενημέρωσης, αν κάποιος κάνει μόνο 3.000 βήματα, στο τέλος, αποθαρρύνεται και εγκαταλείπει”.

Γιατί, λοιπόν, έχουν ειπωθεί στους ανθρώπους 10.000 βήματα;

Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, καθηγητής του Χάρβαρντ Ι-Μιν Λι, λέει ότι θα μπορούσε να πάει πίσω, μέχρι την εμπορία ενός pedometer που πουλιόταν στην Ιαπωνία το 1965.

Ενώ η προέλευση των 10.000 βημάτων παραμένει «ασαφής», ο Lee γράφει στη μελέτη: «Πιθανότατα προέρχεται από την εμπορική ονομασία ενός βηματόμετρου που πουλιόταν το 1965 από την Yamasa Clock and Instrument Company στην Ιαπωνία, που ονομάζεται Manpo-kei, το οποίο μεταφράζεται σε «10.000 μετρητές βημάτων», στα ιαπωνικά.

Η μελέτη σημειώνει επίσης ότι οι ιχνηλάτες υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των smartphones, προγραμματίζονται συνήθως για 10.000 βήματα.
Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι μπορείτε επίσης, να γιορτάσετε αν φτάσετε λίγο πάνω από 4.000 βήματα την ημέρα, γνωρίζοντας ότι έχετε κάνει κάτι καλό για να ενισχύσετε τη μακροζωία σας.

Ο Rizvi συνιστά, πρώτα να παρακολουθείστε τα βήματα σας σε μια κανονική ημέρα χωρίς να κάνετε κάποια ειδική δραστηριότητα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε αυτόν τον αριθμό ως γραμμή βάσης και συνεχώς επεκτείνετε τον, φτάνοντας σε υψηλότερα και υψηλότερα συνολικά βήματα και συμπληρώνει:

«Κάθε βήμα δεν είναι ίσο. Εάν περπατάτε μόνο, δεν ρίχνετε λίγο ιδρώτα και δεν αυξάνεται ο καρδιακός ρυθμός σας, το περπάτημά σας, δεν πρόκειται να είναι τόσο ευεργετικό.”

Πηγή

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα