Αναποκρινόμενο στην πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης #DigitalSilidarityGR, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στηρίζει με τον δικό του τρόπο, τους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα στο σπίτι, αυτή τη δύσκολη περίοδο.
Όπως διαβάσαμε στο zougla.gr, το Ίδρυμα προσφέρει δωρεάν online παρακολούθηση των παραγωγών του. Πρόκειται για ντοκιμαντέρ πολιτιστικού και ιστορικού περιεχομένου, οδοιπορικά σε περισσότερες από είκοσι πόλεις της Μικράς Ασίας, καταγραφή των θαλάσσιων ταξιδιών του ελληνικού λαού σε Κύπρο, Λίβανο κ.λ.π.
Στις πιο πολλές από τις παραγωγές, γίνεται χρήση τρισδιάστατων γραφικών που αναπαριστούν μνημεία και δημόσια κτίρια που δεν διασώζονται σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, πολλές από τις παραγωγές αυτές έχουν διακριθεί και βραβευθεί σε διεθνή Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, ενώ η ταινία «Ερμογένους Οίκος» είναι μόνιμο έκθεμα στο Altes Museum στο Βερολίνο.
Επίσης, το Ίδρυμα δίνει πρόσβαση στο έργο «Ελληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο» http://www.e-history.gr/, το οποίο είναι πιστοποιημένο ως κατάλληλο, επιστημονικά και παιδαγωγικά, εκπαιδευτικό λογισμικό, στο οποίο παρουσιάζεται η ελληνική ιστορία από διακεκριμένους Έλληνες ιστορικούς, ερευνητές, αρχαιολόγους και επιστήμονες πληροφορικής, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Το έργο περιλαμβάνει 40.000 σελίδες με την πορεία των Ελλήνων από την Προϊστορία μέχρι τις μέρες μας και σε όλους τους τομείς, πολιτική ιστορία, πολιτισμός, γράμματα, οικονομία, κοινωνία κ.λ.π. Συνοδεύεται μάλιστα, από εκτενή βιβλιογραφία, χρονολόγια και φωτογραφικό υλικό.
Διαβάστε επίσης: Αποκωδικοποιήθηκε το πλήρες γονιδίωμα του ρυζιού Μπασμάτι
Το κοινό μπορεί ακόμη, να παρακολουθήσει δωρεάν τα παρακάτω ντοκιμαντέρ στην ιστοσελίδα http://films.ime.gr:
1.Mίλητος-Mία Πόλις σε Tέσσερις Διαστάσεις: Ημίωρο ντοκιμαντέρ που απέσπασε το 1ο βραβείο στο 5ο Φεστιβάλ Aρχαιολογικού Φιλμ στην Aμιένη της Γαλλίας, με αρχαιολογικό περιεχόμενο.
2. Mικρά Aσία – Aναζητώντας Όσα δεν Έσβησε ο Χρόνος: Οδοιπορικό στη Μικρά Ασία, το οποίο αποτελείται από τέσσερα ημίωρα ντοκιμαντέρ. Η σειρά εμπλουτίζεται με τρισδιάστατες αναπαραστάσεις μνημείων. Από την ‘Ασσο στο Αϊβαλί, από την Τέω στη Σμύρνη, από την Έφεσο στην Ηράκλεια και από την Κνίδο στα Μύρα.
3. Tο Κερί που δε Σβήνει – Στα Χνάρια του Χριστιανισμού της Mικράς Aσίας: Ημίωρο οδοιπορικό στα χριστιανικά μνημεία των μικρασιατικών παραλίων και την ιστορία τους, από τους Πρωτοχριστιανικούς χρόνους μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα. Θα δούμε τρισδιάστατα την εκκλησία της Kοίμησης της Θεοτόκου στη Nίκαια της Bιθυνίας, που καταστράφηκε ολοσχερώς τη δεκαετία του ’20.
4. Θαλάσσιοι Δρόμοι – Κύπρος: Σε ένα ντοκιμαντέρ μιας ώρας, η Κύπρος μας αποκαλύπτεται σιγά σιγά. Οι μύθοι, η ιστορία της, ο φυσικός της πλούτος, οι άνθρωποι, η δύναμη της θάλασσας που την περιβάλλει συνθέτουν το ψηφιδωτό ζωής και εξέλιξης ενός τόπου με ισχυρές παραδόσεις κι ενός λαού με τεράστια αποθέματα ψυχικής δύναμης.
5. Tα Λιμάνια της Πορφύρας: Το ντοκιμαντέρ ζωντανεύει τα ταξίδια των Eλλήνων, από τη μινωική ακόμη εποχή, στο Λίβανο, τη χώρα των Φοινίκων, ένα από τα σπουδαιότερα εμπορικά κέντρα της Mεσογείου.
6. Ερμογένους Οίκος: Πρόκειται για μια δραματοποιημένη ταινία μικρού μήκους με διάρκεια περίπου 9 λεπτά, που αναπαριστά μια τυπική κατοικία στην Πριήνη των Ελληνιστικών χρόνων, με χρήση αποκλειστικά και μόνο τρισδιάστατων γραφικών. Η ταινία βραβεύτηκε στο ετήσιο φεστιβάλ αρχαιολογικών ταινιών και βίντεο «The Archaeology Channel International Film and Video Festival» του Όρεγκον.
Γεωργία Χασάπη