Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι το νέο σπίτι της Εθνικής μας Βιβλιοθήκης

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι το νέο σπίτι της Εθνικής μας Βιβλιοθήκης

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι το νέο σπίτι της Εθνικής μας Βιβλιοθήκης που ξεκίνησε τη μεταφορά των συλλογών της από τις αρχές Ιανουαρίου, από τα δύο κτίρια στα οποία στεγαζόταν, στην Αθήνα και τον Βοτανικό.

Η μεταφορά των συλλογών ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες και η Εθνική Βιβλιοθήκη σταδιακά επαναλειτουργεί. Το έργο της μεταφοράς ήταν εξαιρετικά δύσκολο προκειμένου να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν λιγότερη καταπόνηση των συλλογών καθώς και η ασφάλειά τους. Αξίζει να αναφερθεί ότι χρειάστηκαν τρία ολόκληρα χρόνια προετοιμασίας μέχρι να ξεκινήσει η μεταφορά των συλλογών.

Η Εθνική μας Βιβλιοθήκη στα 189 χρόνια λειτουργίας της διαθέτει μια τεράστιας αξίας συλλογή 2.000.000 τεκμηρίων και εκατοντάδες χιλιάδες τυπωμένα βιβλία από τον 15ο αιώνα μέχρι σήμερα. Στη συλλογή της υπάρχουν ακόμη, 5.400 χειρόγραφα από τον 9ο μέχρι τον 20ό αιώνα, με θέματα που αφορούν κυρίως την αρχαία ελληνική γραμματεία, τη φιλοσοφία, την ιατρική και τις φυσικές επιστήμες.

Στον πνευματικό θησαυρό της Εθνικής μας Βιβλιοθήκης συγκαταλέγονται και χιλιάδες εφημερίδες και περιοδικά καθώς και μεγάλης αξίας συλλογές αρχειακού υλικού.

Ένα εξαιρετικά καινοτόμο εγχείρημα είναι η δημιουργία δανειστικού τμήματος μιας και δεν συνηθίζεται ο δανεισμός βιβλίων από τις εθνικές βιβλιοθήκες.

Η συλλογή που περιλαμβάνει κυρίως βιβλία σχετικά με ανθρωπιστικές επιστήμες, τέχνες, ελληνική και ξένη λογοτεχνία, παιδικά βιβλία και κόμικς, διαθέτει προς το παρόν 40.000 τεκμήρια, μεταξύ των οποίων ηλεκτρονικά και επιτραπέζια παιχνίδια.

Το δανειστικό τμήμα θα παρέχει υπηρεσίες σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, παιδιά δημοτικού και εφήβους με προγράμματα εκπαιδευτικά και διαδραστικά.

Περιλαμβάνει εξοπλισμένα στούντιο κινηματογράφησης και ηχογράφησης, ραδιοφωνικό σταθμό, αίθουσες προβολών, συναντήσεων, εργαστηρίων, καθώς και γωνιές για παιδιά, οι οποίες προσφέρονται για μαθησιακό παιχνίδι.

Τα αναγνωστήρια του δανειστικού τμήματος είναι ανοιχτά καθημερινά αλλά και τα Σαββατοκύριακα, από τις 6 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα. Στο χώρο υπάρχουν υπολογιστές με ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο ενώ παράλληλα, στον ίδιο χώρο, πραγματοποιούνται εκθέσεις και πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα