Οι “ιεροί” Δελφοί

Με γνώμονα την ηρεμία, την κάθαρση του νου και την πνευματικότητα, μπορεί κανείς να βρει απόλυτη ταύτιση με τον χώρο του μαντείου των Δελφών αλλά και της ευρύτερης περιοχής καθώς όπως κάθε αρχαίος ελληνικός ναός, έτσι και οι Δελφοί δεν χτίστηκαν τυχαία εκεί που χτίστηκαν, αλλά κατόπιν μελέτης της Γης και των άστρων.

Με το ιερό του Απόλλωνος και τη λατρεία του θεού του φωτός να ανατέλλει για τα καλά τον 8Οπ.Χ. αιώνα, οι Δελφοί άνθισαν για περισσότερο από χίλια χρόνια, καθώς εγκαταλείφθηκαν οριστικά τον 7Ομ.Χ. αιώνα, oι δε θρησκευτικές τους τελετές εξέπνευσαν στα μισά του 4ου μ.Χ. αιώνα.

Ως εκεί, φυσικά και άλλαζαν χέρια και κατακτητές όμως, δεν είχαν χάσει τον ρόλο τους, ο οποίος ήταν ξεκάθαρα θρησκευτικός, πνευματικός και εξαγνιστικός.

Σήμερα, μπορούμε μόνο να επισκεφθούμε τα ερείπια της πόλης, ό,τι έχει απομείνει από τον Ναό του Απόλλωνος και της Αθηνάς Πραναίας, ενός μικρότερου ναού, καλύτερα διατηρημένου από άλλους της εποχής του, μέσα στον οποίο φυλάσσονταν οι θησαυροί των Αθηναίων.

Φυσικά όλα αυτά έχουν λεηλατηθεί από όλους τους επεκτατικούς πολιτισμούς που ακολούθησαν όπως ο Ρωμαϊκός, ο Βυζαντινός, ο Οθωμανικός, ο σημερινός Δυτικός ή Ευρωπαϊκός.

Έχει μείνει όμως η θαυματουργή ενέργεια από όλες τις τελετές ανά τους αιώνες, η εξαγνιστική ενέργεια του συγκεκριμένου τόπου όπου άνθισε ο Ελληνικός Πολιτισμός των Δελφών, η ομορφιά της φύσης, οι ψίθυροι της Πυθίας για όποιον μπορεί καλά να ηρεμήσει και ν’ αφουγκραστεί την αλήθεια.

Την εποχή της Άνοιξης, μια επίσκεψη στους Δελφούς μπορεί να μοιάζει με παραμύθι. Τα αγριολούλουδα συνθέτουν τους δικούς τους χρησμούς, πάντα αισιόδοξους και μονίμως με την καλύτερη δυνατή εξέλιξη, σε κάθε τι που μπορεί ν’ αναρωτιέται ο περιηγητής.

Η ομορφιά του τοπίου είναι από μόνη της ένα είδος θεραπείας και συντονισμού σε καθαρότερα επίπεδα συνείδησης ενώ σαν πέφτει η νύχτα, ο ουράνιος θόλος αποκαλύπτει πολλά για όσους γνωρίζουν τα άστρα και τις τροχιές των πλανητών συμπεριλαμβανομένης και της Γης.

Οι τοποθεσίες που επέλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες για να τιμήσουν τους θεούς τους, ήταν τοποθεσίες σοφά προμελετημένες, οι οποίες γεωμετρικά παρουσίαζαν ιδιαίτερη αρμονία, τόσο σε σχέση με τους αστερισμούς, όσο και οι ναοί μεταξύ τους.

 

Εκδήλωση στην Εναλλακτική Ατζέντα:Τετραήμερο Βιωματικό Σεμινάριο Ψυχοσωματικής Υγείας και Αποτοξίνωσης

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα