Η ηφαιστειακή ιστορία της Σαντορίνης μέσα σ’ ένα συγκλονιστικό ολιγόλεπτο βίντεο

sadorini

Η ηφαιστειακή ιστορία της Σαντορίνης μέσα σ’ ένα συγκλονιστικό ολιγόλεπτο βίντεο
Ένας από τους πιο διάσημους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου, η Σαντορίνη ή Θήρα, έχει μια μεγάλη και κυριολεκτικά σκοτεινή ιστορία, η οποία πολλές φορές πνίγεται κυριολεκτικά στη στάχτη από τις εκρήξεις του ηφαιστείου της.

Ο Κυκλαδικός Πολιτισμός είχε ακμάσει πολύ πριν τον Αρχαίο Κλασσικό Ελληνισμό, με το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της Σαντορίνης και των γύρω νησιών να αγγίζει την τελειότητα ήδη από το 1700 πΧ. όπου το Ακρωτήρι ήταν μια ολοκληρωμένη και πλούσια πόλη.

Έπειτα, ακολούθησε η Μινωική έκρηξη, η οποία βύθισε στη στάχτη όχι μόνο τη Σαντορίνη αλλά και τα γύρω νησιά. Μάλιστα λέγεται Μινωική Έκρηξη διότι πιθανόν, ήταν η αιτία που ο Μινωικός πολιτισμός αφανίστηκε από τις στάχτες.

Το υπέροχο βίντεο του Νίκου Κορακάκη εξηγεί και δείχνει ολόκληρη την ιστορία του νησιού και των ηφαιστείων του, φτάνοντας μέχρι και σήμερα, όπου η τελευταία φορά που εκτοξεύθηκε λάβα, στη Νέα Καμένη, ήταν μόλις το 1950.

Τα ηφαίστεια της Σαντορίνης, όπως το υποθαλάσσιο Κολούμπο και η Νέα Καμένη, παραμένουν ενεργά μαζί με εκείνα των Μεθάνων, της Μήλου και της Νισύρου και όλα μαζί αποτελούν το ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου.

Το βίντεο διαρκεί μόλις έξι λεπτά και αξίζει να το παρακολουθήσετε σε μεγάλη οθόνη για ν’ απολαύσετε τα γραφικά του, την περιγραφή αλλά και την υπέροχη μουσική.

Santorini Volcano History from Nikos Korakakis on Vimeo.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα