Δεν ήξερα πόση δύναμη είχα μέχρι που συγχώρεσα κάποιον που δεν μου ζήτησε ποτέ συγνώμη

Δεν ήξερα πόση δύναμη είχα μέχρι που συγχώρεσα κάποιον που δεν μου ζήτησε ποτέ συγνώμη

Δεν ήξερα πόσο δυνατή είμαι μέχρι που συγχώρεσα κάποιον που δεν μου ζήτησε ποτέ συγνώμη.

Και δέχτηκα μια απολογία που δεν ειπώθηκε ποτέ σε εμένα!

Το πρώτο πράγμα που συμβαίνει όταν κάποιος μας πληγώνει είναι να θιχτούμε. Να νιώσουμε πως μας πλήγωσε το εγώ μας και να αρχίσουν να μας κατακλύζουν άπειρα αρνητικά συναισθήματα που τις περισσότερες φορές δεν μπορούμε να τα διαχειριστούμε, οπότε τι κάνουμε;

Θέλουμε να απομακρυνθούμε από τον άνθρωπο που μας πλήγωσε για να μην μας ξαναπληγώσει. Οπότε ενεργειακά το υποσυνείδητό μας πως αντιδρά;

Σκέφτεται πώς να εξοντώσει την απειλή έτσι ώστε να μην κινδυνεύουμε και να μην νιώθουμε άλλο πως κινδυνεύουμε. Επιθυμούμε να απομακρυνθεί από εμάς και αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί εκφράζουν τον θυμό τους με λέξεις ή κατάρες του τύπου “φύγε μακρυά μου, θέλω να πεθάνεις ή πέθανα για εσένα ή πέθανες για εμένα”, διότι εκφράζουν υποσυνείδητα τον φόβο τους, πως “όσο είσαι ζωντανός σε φοβάμαι διότι ταράζεις την γαλήνη μου και σε θεωρώ υπεύθυνο για αυτό”.

Μπορούμε όμως να θεωρήσουμε έναν άλλον άνθρωπο υπεύθυνο για την δική μας ευτυχία; Ενεργειακά όχι.

Εμείς και μόνο εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τις πράξεις μας όσο και για τις σκέψεις μας. Έτσι η ζωή μας καλεί να λάβουμε μια γενναία απόφαση… Την απόφαση της συγχώρεσης. Οι περισσότεροι άνθρωποι τρέμουν την συγχώρεση γιατί πιστεύουν πως αν συγχωρέσουν τον άνθρωπο που τους έκανε κακό είναι σαν να του επιτρέπουν να μπει ξανά στην ζωή τους ενώ τον είχαν στείλει στην εξορία!

Διαβάστε επίσης: Η συγχώρεση απελευθερώνει τόσο αυτόν που συγχωρεί όσο και αυτόν που συγχωρείται

Κακό όμως δεν μας κάνει ο ίδιος ο άνθρωπος αλλά η σκέψη που έχουμε για αυτόν! Ο θυμός και η κακία που τρέφουμε για εκείνον είναι τόσο ισχυρό δηλητήριο για την ψυχή μας που πρώτα δηλητηριάζει εμάς και μετά εκείνον. Συγχωρώ αυτόν που με πλήγωσε δεν σημαίνει πως είμαι ξανά θύμα και επαναλαμβάνω μοτίβα που με πληγώνουν, αλλά πως έχω την δύναμη να απελευθερώσω τον συσσωρευμένο θυμό από μέσα μου και να επιτρέψω στον εαυτό μου να νιώσω γαλήνη.

Συγχωρώ σημαίνει πως η ψυχική μου ηρεμία δεν εξαρτάται από εσένα πια και την συμπεριφορά σου αλλά από εμένα και από την ελευθερία μου να επιλέγω να είμαι ελεύθερος από τις σκεπτομορφές σου. Συγχωρώ σημαίνει πως τοποθετώ μέσα μου την ψυχή που με βασανίζει στο φως και της επιτρέπω μέσα από εμένα την “θεραπεία” της και της αγαλλίαση της.

Η συγχώρεση είναι πράξη θάρρους και γενναιότητας για μια ψυχή που επιλέγει να απελευθερωθεί από τα δεσμά του φόβου και επιθυμεί να αφυπνιστεί στο φως! Πολλές φορές χρειάζεται να συγχωρέσουμε και ανθρώπους που δεν μας ζήτησαν ποτέ συγγνώμη και να δεχτούμε μια απολογία που δεν ήρθε στα αυτιά μας ποτέ!

Η ζωή όμως μας επιτρέπει να προχωρήσουμε σε αυτό το βήμα αυτοβελτίωσης γιατί έτσι αποδεσμεύουμε τον εαυτό μας από έναν φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων που δεν τελειώνουν ποτέ και δεν μας αφήνουν να εξελιχτούμε. Μόνο αν προβούμε στην διαδικασία της συγχώρεσης επιτρέπουμε ενεργειακά να συγχρονιστούμε με ανθρώπους και καταστάσεις που μας δέχονται για αυτό που είμαστε και να αφεθούμε στην άνευ όρων αγάπη!

Και να θυμάστε πως όλα στο τέλος θα πάνε καλά… Και αν δεν πάνε τότε δεν είναι το τέλος!

Θεώνη Καράμπαλη

Πιστοποιημένη Σύμβουλος της μεθόδου Θήτα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα