Από την αρχαιότητα και μέχρι σήμερα, ο Ήλιος λατρεύτηκε από όλες τις ανθρώπινες φυλές ως θεός.
Και πώς όχι; Με την ανατολή του η φύση ξυπνούσε, η ζωή ξεκινούσε και η περιορισμένη ορατότητα της νύχτας έδινε τη θέση της σε ορθάνοιχτους και εντυπωσιακά όμορφους ορίζοντες.
Μάλιστα, η ανατολή του ηλίου είναι μια ώρα της ημέρας που όλοι αγαπούν, ακόμα και οι πιο υπναράδες, ασχέτως αν μπορούν να την θαυμάσουν ή όχι.
Ο ήλιος δεν είναι παρά ένα ακόμα αστέρι του Σύμπαντος κόσμου, όπως όλα τα άλλα, αμέτρητα αστέρια που βλέπουμε στον ουρανό μόλις βρεθούμε έξω, μια ασυννέφιαστη νύχτα. Ο λόγος που ο ήλιος είναι τόσο λαμπερός και μεγάλος, είναι επειδή είναι το πιο κοντινό μας αστέρι, είναι στην ουσία το… δικό μας αστέρι!
Όλα τα υπόλοιπα αστέρια βρίσκονται χιλιάδες έως εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, ενώ ο ήλιος είναι πολύ κοντά μας, μόλις οχτώ λεπτά φωτός. Τόση ώρα χρειάζεται περίπου ένα φωτόνιο που παράγεται και εκτοξεύεται από τον Ήλιο να φτάσει στη Γη.
Το χειμώνα ο ήλιος είναι περισσότερο ορατός στο νότιο ημισφαίριο της γης καθώς ο πλανήτης μας ταλαντεύεται στον άξονά του διαγράφοντας την πορεία του γύρω από τον ήλιο. Κι επειδή το φως του λιγοστεύει, η θερμοκρασία πέφτει και όλα γίνονται πιο κρύα με αποτέλεσμα την παγωνιά, το χιόνι και τις κόκκινες μυτούλες.
Καθώς όμως πλησιάζουμε το καλοκαίρι, η γη αλλάζει γωνία και πάλι και το βόρειο ημισφαίριο αντικρίζει τον ήλιο. Έτσι η μέρα μεγαλώνει, το φως αυξάνεται και η ζέστη σιγά και σταθερά γίνεται όλο και πιο έντονη μέχρι τους καύσωνες του Ιουλίου που κόβουν την ανάσα.
Καθώς πλησιάζουμε το καλοκαίρι βρισκόμαστε όλο και περισσότερο εκτεθειμένοι στον ήλιο και την ακτινοβολία του και αυτό είναι μόνο καλό αν τηρήσουμε κάποιους συγκεκριμένους κανόνες ασφαλείας έτσι ώστε να μην προκαλέσουμε εγκαύματα και κόπωση στο σώμα μας.
1. Μόνο τις πρώτες πρωινές και τις τελευταίες απογευματινές ώρες δίχως προφυλάξεις.
Όπου πρώτες πρωινές εννοούμε τις ώρες μέχρι τη δεκάτη πρωινή. Από εκείνη την ώρα και μέχρι τις 4 το απόγευμα, είναι απαραίτητη η προστασία του κεφαλιού μας πρώτ’ απ’ όλα, με καπέλο. Όσο ο καιρός ζεσταίνει, το καπέλο γίνεται όλο και πιο απαραίτητο αξεσουάρ καθώς η ηλίαση, λόγω της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο κυρίως του κεφαλιού μας, είναι μία συχνή ασθένεια. Φροντίστε όμως να εξαερώνετε συχνά το κεφάλι σας βγάζοντας το καπέλο για λίγο.
2. Γυαλιά ηλίου
Τα πασίγνωστα γυαλιά έκαναν την εμφάνισή τους μέσα στη δεκαετία του 1960 και μέσα σε χρόνο ρεκόρ έγιναν ανάρπαστα όπως τόσες και τόσες νεωτεριστικές ιδέες της εποχής εκείνης.
Σε αντίθεση με άλλα απαραίτητα αξεσουάρ για μια άψογη και μποέμ εμφάνιση όπως τα τσιγάρα και οι ταμπακιέρες, τα γυαλιά ηλίου κέρδισαν τη μάχη με τον χρόνο καθώς ως τώρα μόνο ευεργετικά έχουν αποδειχτεί για την υγεία των ματιών μας.
Σήμερα είναι πιο in στη μόδα όσο ποτέ άλλοτε. Φορέστε τα, προφυλαχτείτε και εντυπωσιάστε.
3. Αντηλιακές κρέμες
Η μαζική παραγωγή τους ξεκίνησε στην δεκαετία του ’80 όταν πια η ηλιοθεραπεία στην παραλία είχε γίνει κάτι το συνηθισμένο και το μαύρισμα παρέπεμπε σε σέξι εμφάνιση. Όπως πάντα κάποιοι το παρακάναμε, και οι κρέμες με αντηλιακή προστασία έκαναν την εμφάνισή τους για να μας γλυτώσουν από τα εγκαύματα.
Αργότερα, αποδείχτηκαν απαραίτητες καθώς η ρύπανση της ατμόσφαιρας δημιούργησε ένα θαλερό πέπλο ανάμεσα σ’ εμάς και τον ήλιο, το οποίο κάνει τις ακτίνες του βλαβερές για την υγεία μας, ακόμα κι αν εκτεθούμε λίγη ώρα σε αυτές. Σήμερα, η αντηλιακή κρέμα φοριέται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά στο πρόσωπο προς αποφυγή ρυτίδων και πανάδων.
Αυτό που θα χρειαστεί να προσέξουμε με αυτό το μέτρο προφύλαξης είναι να μην το παρακάνουμε γιατί αν φράξουμε εντελώς τον δρόμο της ηλιακής ακτινοβολίας προς τα μέσα μας, τότε κινδυνεύουμε να ξεμείνουμε από βιταμίνη D, μια βιταμίνη η οποία δυναμώνει τα κόκαλά μας και παράγεται με το ηλιακό φως.
Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχει αυξηθεί η ζήτηση της βιταμίνης αυτής σε συμπληρώματα διατροφής, κυρίως παιδιών, γιατί οι μαμάδες μάλλον τείνουν να έχουν υπερπροστατευτικές τάσεις και χρησιμοποιούν πολύ δυνατές αντηλιακές για τα παιδιά σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.
4. Σωστή ενυδάτωση
Η κατανάλωση νερού αυξάνεται σταδιακά όσο προχωράμε στο καλοκαίρι από ένα ως πέντε ποτήρια περισσότερο από ό,τι συνηθίζαμε τον χειμώνα.
Ευτυχώς τα φρούτα πληθαίνουν οπότε μπορούμε ν’ απολαμβάνουμε την αυξημένη μας ανάγκη για νερό μέσα από φανταστικά smoothies και χυμούς που αφήνουν εποχή τόσο με τις γεύσεις όσο και με τα θρεπτικά τους συστατικά, που δημιουργούν μια ιδανική και ευχάριστη ατμόσφαιρα κάτω από τον ζεστό ήλιο.
Αποφύγετε διακαώς τα ζαχαρούχα ποτά και προσπαθήστε να περιορίσετε τα αλκοολούχα στις πρώτες βραδινές ώρες. Το σώμα σας θα σας ευγνωμονεί γι’ αυτό!
5. Σωστή διατροφή
Το καλοκαίρι, η ιδανική διατροφή είναι τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά συνδυασμένα σε μυθικές σαλάτες μεταξύ τους. Τα ψητά φαγητά φούρνου μπορεί ν’ ανεβάζουν θερμοκρασία στην κουζίνα μας, κρατούν όμως τον οργανισμό μας γεμάτο με όλα τα θρεπτικά συστατικά, δίχως να τον βαραίνουν και να τον κάνουν δυσκίνητο όπως τα τηγανιτά.
Τα λαδερά της κατσαρόλας είναι επίσης μια καλή λύση για το καλοκαίρι κι έτσι, όπως πολύ σοφά οι λαοί της Μεσογείου μαγείρευαν επί αιώνες, τα γεμιστά, τα φασολάκια, τα ψητά και η κλασική χωριάτικη σαλάτα, είναι ακριβώς αυτά που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τη ζέστη. Αποφεύγουμε τα πολύ λιπαρά φαγητά και κυρίως τα τηγανιτά, όσο πιο πολύ μπορούμε.
Αν και κάπως ανυπόμονα, Καλό Καλοκαίρι!