Πόσο υπέροχη είναι η αίσθηση, το άγγιγμα των ζεστών ακτίνων του ήλιου στην επιδερμίδα σας, ειδικά μετά από έναν ψυχρό χειμώνα… Το φως του ήλιου συνεισφέρει στην ευεξία σας και επίσης προσφέρει μια καλή δόση βιταμίνης D. Αλλά δυστυχώς, μπορεί και να προκαλέσει προβλήματα, όπως εγκαύματα και καρκίνο.
Μια σχέση αγάπης – μίσους
Ο ήλιος, εκείνο το όμορφο αστέρι που όλοι αγαπάμε, επειδή φωτίζει τις μέρες μας, μπορεί επίσης να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία μας. Ο ήλιος γίνεται σύμμαχος, όταν συνεισφέρει στην ευεξία και στην καλή διάθεση ή όταν η επιδερμίδα επωφελείται από τις ακτίνες για να παράγει βιταμίνη D· για την ακρίβεια, οι άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από εποχιακή κατάθλιψη κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι πολύ πιο ενθουσιασμένοι με τα οφέλη στη διάθεση και στην ψυχική τους υγεία.
Επιπλέον, η υπεριώδης ακτινοβολία χρησιμοποιείται ορισμένες φορές για να αντιμετωπίσει συγκεκριμένες δερματικές παθήσεις, όπως την ψωρίαση και τη λεύκη. Αλλά γενικά, η λίστα με τις ευεργετικές επιδράσεις του ήλιου είναι σχετικά περιορισμένη.
Από την άλλη πλευρά, η λίστα με τις βλαβερές επιδράσεις είναι αυτή που χρειάζεται να προσέξουμε. Πράγματι, για όσους δεν παίρνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις, οι ακτίνες του ήλιου μπορούν να προκαλέσουν ή να συνεισφέρουν σε προβλήματα υγείας, κάποια από τα οποία σοβαρά. Για παράδειγμα:
- Εγκαύματα
- Θερμοπληξία
- Πρόωρη γήρανση του δέρματος
- Καφέ κηλίδες
- Οφθαλμικές παθήσεις
- Καρκίνος του δέρματος
Εν συντομία, ο ήλιος μπορεί να είναι τόσο φίλος, όσο και ο χειρότερος εχθρός. Εξαρτάται από εσάς για το είδος σχέσης που θα έχετε τελικά μαζί του!
Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με τις επιδράσεις του ήλιου, αρκετοί από τους οποίους πρέπει να μπουν και πάλι στο μικροσκόπιο. Παρακάτω λύνονται κάποιες βασικές απορίες.
Αλήθεια ή μύθος
1. Είμαι μαυρισμένος/ η, οπότε είμαι και προστατευμένος/ η.
Λάθος: Το μαύρισμα δεν παρέχει προστασία από τον ήλιο. Προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος, αλλά και ρυτίδες και καφέ στίγματα.
2. Ο ήλιος μου δίνει αρκετή βιταμίνη D για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του οργανισμού μου.
Αλήθεια: Είναι δυνατό να αποκτήσουμε αρκετή βιταμίνη D για να ικανοποιήσουμε τις ημερήσιες ανάγκες μας, εκθέτοντας το πρόσωπο, τα χέρια και τα μπράτσα μας στον ήλιο, χωρίς αντηλιακό, για περίπου 15 λεπτά δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα.
Σημειώστε ότι ο χρόνος έκθεσης μπορεί να ποικίλει ανάλογα τον τύπο δέρματος, την ώρα της ημέρας και την τοποθεσία. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να λαμβάνουμε από αλλού τη βιταμίνη D κατά τους χειμερινούς μήνες, που ο ήλιος δεν είναι τόσο δυνατός. Επίσης, συστήνεται η χρήση αντηλιακού, ακόμα κι όταν εκτίθεστε πλέον και για 15 λεπτά.
3. Όσο βρίσκομαι στο νερό, είμαι ασφαλής από τον ήλιο.
Λάθος: Το νερό αντανακλά μέχρι και το 50% των ακτινών του ήλιου και δεν θα σας προστατεύσεις από τα εγκαύματα.
4. Ο καρκίνος του δέρματος θεραπεύεται επιτυχώς, αν διαγνωστεί έγκαιρα.
Αλήθεια: Αλλά πρέπει να προσέχετε για κάθε αλλαγή ή ανωμαλία στην εμφάνιση της επιδερμίδας ή κάποιας ελιάς ή μελανιάς. Τα σημάδια του καρκίνου του δέρματος μπορεί να περιλαμβάνουν:
Ένα εκ γενετής σημάδι ή ελιά, που έχει αλλάξει χρώμα, μέγεθος ή σχήμα
Μία πληγή που αργεί αρκετά να επουλωθεί
Ένα σημείο δέρματος που γίνεται κόκκινο, προκαλεί φαγούρα, αιμορραγεί, πρήζεται ή έχει πύον
5. Το αντηλιακό θα με προστατεύσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αν έχει μεγάλο δείκτη προστασίας (30 αντί για 15).
Λάθος: Το αντηλιακό μπλοκάρει περίπου το 97% των ακτινών UVB, αν ο δείκτης προστασίας είναι 30 και το 93%, αν είναι 15. Οι ακτίνες του ήλιου αρχίζουν να αλλοιώνουν το αντηλιακό από τη στιγμή που εφαρμόζεται στο δέρμα, οπότε μετά από 2 ώρες, πρέπει να εφαρμόσετε ξανά, ασχέτως του δείκτη προστασίας. Με άλλα λόγια, ο δείκτης δεν σημαίνει ότι μπορείτε να εφαρμόσετε το αντηλιακό σας λιγότερο συχνά, αλλά περισσότερο ότι είστε πιο προστατευμένοι ενώ είναι ενεργό.
6. Όλα τα αντηλιακά είναι το ίδιο αποτελεσματικά.
Λάθος: Υπάρχουν πολλές διαφορές ανάμεσα στα αντηλιακά, καθώς δεν περιέχουν όλα τα ίδια φίλτρα. Ορισμένα φίλτρα απορροφούν ακτίνες UVB (που είναι υπεύθυνες για τον καρκίνο, ενώ άλλα απορροφούν μόνο τις ακτίνες UVA (υπεύθυνες για τη γήρανση). Άλλες, από την άλλη πλευρά, απορροφούν και τα δύο.
Επιπλέον, κάποια φίλτρα αλλοιώνονται γρηγορότερα από άλλα στο φως του ήλιου, κάτι που επηρεάζει το πόσο χρόνο μας προστατεύουν. Σημειώστε επίσης ότι ορισμένα φίλτρα είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.
7. Δεν χρειάζεται να βάλω αντηλιακό, όταν ο ουρανός είναι συννεφιασμένος.
Λάθος: Τα σύννεφα αφήνουν το 90% της υπεριώδους ακτινοβολίας να περάσει, οπότε μπορεί και πάλι να πάθετε έγκαυμα, όταν ο ουρανός έχει σύννεφα.
Λίγες συμβουλές για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τον ήλιο
- Επιλέξτε τη σωστή ώρα για έκθεση: Οι ακτίνες του ήλιου δεν είναι τόσο δυνατές πριν τις 11 το πρωί και μετά τις 4 το μεσημέρι.
- Μείνετε στη σκιά, επιλέγοντας ένα δέντρο ή χρησιμοποιώντας ομπρέλα.
- Φορέσετε ένα φαρδύ καπέλο.
- Εφαρμόστε αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30.
- Μην ξεχνάτε τα χείλη σας, χρειάζονται και αυτά προστασία από τον ήλιο.
- Ξαναβάλτε αντηλιακό μετά από δύο ώρες έκθεσης στον ήλιο.
- Συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας, για να δείτε αν κάποιο φάρμακο που λαμβάνετε μπορούν να αυξήσουν την ευαισθησία του δέρματός σας στον ήλιο.