Δεδομένου ότι η απομόνωση για να σταματήσει η εξάπλωση του κορωναϊού στην Ινδία συνεχίζεται, τα επίπεδα μόλυνσης σε μεγάλο μέρος της χώρας έχουν μειωθεί πολύ.
Οι κάτοικοι της βόρειας Ινδίας λένε ότι μπορούν να δουν τα χιονισμένα Ιμαλάϊα από απόσταση 200 χιλιομέτρων, για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, ενώ εικόνες από τη χιονισμένη σειρά Dhauladhar των Ιμαλαΐων κάνουν το γύρο του κόσμου.
“Είναι συναρπαστικό, εκπληκτικό, τεράστιο, δεν το είχα δει ποτέ πριν” είπε ο Sant Balbir Singh Seechewal, κάτοικος της περιοχής που εργάζεται για την αύξηση της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική ρύπανση και πρόσθεσε: “Μπορούμε να δούμε καθαρά τα χιονισμένα βουνά από τις στέγες μας. Και όχι μόνο αυτό, τα αστέρια είναι ορατά τη νύχτα. Δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο τα τελευταία 30 χρόνια.”
Himalaya mountains can be seen from Jalandhar since pollution has reduced in Punjab. Beautiful sight ????#punjab #COVID19 #pollution pic.twitter.com/iZy7hwxX9R
— TjSingh (@covsinghtj) April 3, 2020
Η ρύπανση στην Ινδία βρίσκεται σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα, μιας και η χώρα του 1.4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων βρίσκεται σε κοινωνική απομόνωση λόγω της πανδημίας του COVID-19 από τις 22 Μαρτίου.
«Όχι μόνο έχει σταματήσει η κυκλοφορία στους δρόμους αλλά και οι περισσότερες βιομηχανίες έχουν κλείσει επίσης. Αυτό βοήθησε, το επίπεδο της ρύπανσης να φθάσει σε απίστευτα χαμηλά επίπεδα», δήλωσε ο κ. Seechewal.
Never seen Dhauladar range from my home rooftop in Jalandhar..never could imagine that’s possible..clear indication of the impact the pollution has done by us to Mother Earth ????.. this is the view pic.twitter.com/laRzP8QsZ9
— Harbhajan Turbanator (@harbhajan_singh) April 3, 2020
Η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε ότι από 16-27 Μαρτίου, ο δείκτης ποιότητας του αέρα βελτιώθηκε σε ποσοστό 33% κατά μέσο όρο στη χώρα.
Ο Balbir Singh Seechewal λέει ότι αυτό πρέπει να ληφθεί ως κλήση αφύπνισης: «Ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι θα ζήσω σε έναν τόσο καθαρό κόσμο γύρω μου. Το αδιανόητο έχει συμβεί και δείχνει ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο. Πρέπει να συνεργαστούμε για να το διατηρήσουμε έτσι», είπε.
Never seen Dhauladar range from my home rooftop in Jalandhar..never could imagine that’s possible..clear indication of the impact the pollution has done by us to Mother Earth ????.. this is the view pic.twitter.com/laRzP8QsZ9
— Harbhajan Turbanator (@harbhajan_singh) April 3, 2020
Τα επίπεδα της μόλυνσης παγκοσμίως μειώνονται εν μέσω της πανδημίας του Κορονοϊού Sars CoV-2. Το κλείσιμο των επιχειρήσεων και άλλων δραστηριοτήτων οδήγησε επίσης σε μείωση της συγκέντρωσης διοξειδίου του αζώτου, σε όλο τον κόσμο, όπως εντόπισε η διαστημική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ESA).
Νέα έρευνα τώρα εξετάζει, γιατί το ποσοστό θνησιμότητας ήταν μέχρι 12% σε τμήματα του βόρειου τμήματος της Ιταλίας σε σύγκριση με περίπου 4,5% στην υπόλοιπη χώρα.
A picture captured today from sialkot LOC . Kashmir mountains. This kind of clear we are seeing after around more than 30 years pic.twitter.com/67KVRNJTOr
— Khawar S Khawaja (@khawajaks) April 4, 2020
Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Aarhus λένε ότι βρήκαν μια «πιθανή συσχέτιση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της θνησιμότητας σε δύο από τις χειρότερες περιοχές της βόρειας Ιταλίας». Η έρευνά τους έχει δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Pollution.
Διαβάστε επίσης:
Ηνωμένο Βασίλειο: Οι άνθρωποι σε καραντίνα και τα πρόβατα παίζουν στην παιδική χαρά (φωτογραφίες)
Ινδία: Οι άνθρωποι σε καραντίνα και οι θαλάσσιες χελώνες (επιτέλους) ελεύθερες (Φωτογραφίες)