Ημερίδα στο Μουσείο Μπενάκη

mpenaki

Την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, από τις 9.00 έως τις 16,30,  θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138, 11854)  Ημερίδα με θέμα “Τα μουσεία είμαστε εμείς. Διευρύνοντας τον ρόλο των μουσείων και των πολιτισικών οργανισμών στην Κοινωνία.

mpenaki

 

Τα μουσεία έχουν εξελιχθεί σε χώρους συζήτησης, στοχασμού, κίνησης, δημιουργίας, συμμετοχής, και προσωπικής και επαγγελματικής εξέλιξης. Φιλόδοξα προγράμματα διαλέξεων με διεπιστημονική προσέγγιση δίνουν νέο νόημα σε καλλιτεχνικά έργα και εκθέσεις. Εφαρμογές για έξυπνες συσκευές και άλλες τεχνολογίες προσελκύουν τη νέα γενιά επισκεπτών. Μουσεία και πολιτιστικοί οργανισμοί εκμεταλλεύονται τους χώρους τους για να φιλοξενήσουν προγράμματα σπουδών, εργαστήρια καινοτομίας, ακόμη και μαθήματα γιόγκα.

Καθώς τα μουσεία προσπαθούν να παίξουν ενεργό ρόλο στις κοινότητές τους, καλούνται να αφουγκραστούν και να απαντήσουν στις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις. Στο Μάντσεστερ της Βρετανίας, το μουσείο Whitworth έκανε την κοινότητα μέρος της καλλιτεχνικής του αποστολής, δίνοντας στους επισκέπτες την δυνατότητα να διαμορφώσουν αυτοί το πρόγραμμα και τις εμπειρίες τους – και ως αποτέλεσμα έλαβε το βραβείο του Μουσείου της Χρονιάς για το 2015 από το Artfund. Στη Νέα Υόρκη, το New Museum, το μόνο μουσείο της πόλης που ασχολείται αποκλειστικά με τη σύγχρονη τέχνη, έχει επεκταθεί στον κοινωνικό και επιχειρηματικό χώρο με πρωτοβουλίες όπως το φεστιβάλ IDEAS CITY και η επιχειρηματική θερμοκοιτίδα New Inc. για καλλιτέχνες, σχεδιαστές και επαγγελματίες της τεχνολογίας. Το πολιτιστικό πρόγραμμα του ιδρύματος Bloomberg Philanthropies βοηθά οργανισμούς όπως το Metropolitan Museum of Art και το American Museum of Natural History να προσελκύσουν νέα κοινά με εξαιρετικά σχεδιασμένα ψηφιακά προγράμματα όπως η εφαρμογή 82nd and Fifth.

Στο πέμπτο ετήσιο συνέδριο για τα μουσεία, επαγγελματίες από τον χώρο των μουσείων και του πολιτισμού από την Ελλάδα, τις Η.Π.Α. και τη Μεγάλη Βρετανία θα εξετάσουν με ποιο τρόπο τα μουσεία και οι πολιτιστικοί οργανισμοί μπορούν να επικοινωνήσουν με ετερόκλητες ομάδες κοινού και να αποτελέσουν φορείς αλλαγής στην κοινωνία.

Η KAREN WONG, Υποδιευθύντρια του New Museum της Νέας Υόρκης, θα μοιραστεί μαζί μας το σκεπτικό του φεστιβάλ Ideas City, μιας συνεργατικής, κοινοτικής και δημιουργικής πλατφόρμας που επεκτείνει το μουσείο πέρα από τους τοίχους του και μέσα στον κοινωνικό ιστό.
Η ANITA CONTINI, Προγράμματα για τις Τέχνες, Ίδρυμα Bloomberg Philanthropies με έδρα τη Νέα Υόρκη, θα αναδείξει τρόπους επικοινωνίας και προσέλκυσης κοινού στον ψηφιακό κόσμο.
Η ESME WARD, Επικεφαλής Προγραμμάτων Κοινού στην πινακοθήκη Whitworth και το Μουσείο του Μάντσεστερ – βραβευμένο το 2015 ως Μουσείο της Χρονιάς από το Artfund στο Ηνωμένο Βασίλειο – θα αναφερθεί στην ανάληψη δημιουργικών πρωτοβουλιών και ρίσκων με σκοπό να γίνει η κοινότητα μέρος της αποστολής του μουσείου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΟΜΙΛΗΤΩΝ ➜ bit.ly/1ONeUoV

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν στελέχη ελληνικών μουσείων και άλλων πολιτιστικών ιδρυμάτων και δημιουργοί πολιτιστικών πρωτοβουλιών:
Η ΈΛΙΑ ΒΛΑΧΟΥ, Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος, Υπεύθυνος Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς
Η ΑΜΑΛΙΑ ΖΕΠΟΥ, Αντιδήμαρχος Κοινωνίας των Πολιτών και Δημοτικής Αποκέντρωσης, Δήμος Αθηναίων
Η ΜΑΡΙΑ-ΘΑΛΕΙΑ ΚΑΡΡΑ, συνιδρύτρια της Locus Athens.
Ο ΠΑΝΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Προγραμμάτων και Στρατηγικής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Ο ΦΩΤΗΣ ΦΛΕΒΟΤΟΜΟΣ, Εικαστικός-Μουσικός, Ειδικός Συνεργάτης του Μουσείου Μπενάκη
O ADAM SZYMCZYK, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της documenta 14 και ο PAUL B. PRECIADO, Επιμελητής Προγράμματος Δημοσίων Δράσεων της documenta 14 θα κάνουν τον τελικό απολογισμός της ημερίδας.

* Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση στο καφέ, σε διάλογο με την έκθεση Τ(ρ)όποι Λατρείας. Τάσος Βρεττός.

** Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία σε Ελληνικά και Αγγλικά.

*** Οι προεγγραφές έχουν κλείσει αλλά την ημέρα του συνεδρίου θα υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων για νέες εγγραφές και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Επιπλέον, θα υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης της ημερίδας σε οθόνη στο εστιατόριο του Μουσείου και μέσω live streaming με την ευγενή παραχώρηση της ΕΔΕΤ Α.Ε.

**** Το συνέδριο θα μαγνητοσκοπηθεί από το Ίδρυμα Μποδοσάκη και θα είναι διαθέσιμο στο blod.gr.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ➜ bit.ly/1Qqezso
Περισσότερες πληροφορίες: bit.ly/1HTnEBZ

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα