Ημερολόγιο ενηλίκων: Γιατί αξίζει να το ξεκινήσετε και πως να το χρησιμοποιήσετε

Ημερολόγιο ενηλίκων: Γιατί αξίζει να το δοκιμάσετε

Το να κρατάτε ημερολόγιο μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το άγχος της ημέρας ενώ ταυτόχρονα παρακολουθείτε τη ζωή κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού.

Οι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας έχουν εδώ και πολύ καιρό τονίσει τα οφέλη του ημερολογίου: Μπορεί να ανακουφίσει το άγχος και να λειτουργήσει ως εργαλείο για τη διαχείριση του άγχους και της κατάθλιψης.

Η Meera Lee Patel, συγγραφέας του “Δημιουργήστε τη δική σας ηρεμία: Ένα ημερολόγιο για την ηρεμία του άγχους”, δήλωσε:

«Το ημερολόγιο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να απελευθερώσετε το άγχος και να το εξουδετερώσετε, διότι σας επιτρέπει να αφαιρέσετε τις σκέψεις που συνεχώς ανακυκλώνονται στο κεφάλι σας γράφοντάς τις σε χαρτί», είπε στο HuffPost. «Πολλοί διαπιστώνουν ότι μετά το γράψιμο, το μυαλό τους είναι πιο καθαρό, πιο ήρεμο και καλύτερα εξοπλισμένο για να αξιολογήσει τις λύσεις για ένα συγκεκριμένο ζήτημα».

Πολλοί από εμάς τείνουμε να αγνοούμε τα δύσκολα συναισθήματα. Το ημερολόγιο μας βοηθά να «εξοικειωθούμε» με αυτά τα συναισθήματα, είπε ο ψυχοθεραπευτής Kathleen Dahlen deVos, ώστε να μπορούμε να τα επεξεργαστούμε και να βρούμε τρόπους να προχωρήσουμε.

Δείτε πώς μπορείτε να ξεκινήσετε αλλά και να το κάνετε μέρος της καθημερινότητάς σας.

Χρησιμοποιήστε ένα στυλό και χαρτί αντί να διατηρήσετε ένα ψηφιακό ημερολόγιο.

«Θεωρώ ότι η γραφή, σε αντίθεση με την πληκτρολόγηση, μας βοηθά να επιβραδύνουμε λίγο, ώστε να μπορούμε να είμαστε πιο συγκεκριμένοι και στοχαστικοί, και επίσης ενεργοποιεί μια πιο δημιουργική περιοχή του εγκεφάλου», δήλωσε ο Dahlen deVos.

Μην σας απασχολεί τι θα γράψετε και πως

«Αυτό το γράψιμο δεν πρέπει να είναι« καλό »γράψιμο», είπε ο Ντονέλσον. “Δεν χρειάζεται καν να το ξαναδιαβάσετε αν δεν θέλετε! Το θέμα είναι να εκφράσετε ό, τι είναι στο μυαλό σας στη σελίδα.”

Γράψτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, αν μπορείτε.

Είτε το κάνετε όταν ξυπνάτε, είτε κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος ή πριν από τον ύπνο, δεν έχει σημασία. Επιλέξτε μια ώρα και ακολουθήστε την.

Θυμηθείτε ότι το ημερολόγιο σας είναι μόνο για εσάς.

Δεν χρειάζεται να εντυπωσιάσετε κανέναν με τα γραπτά σας – ούτε καν τον εαυτό σας.

«Θα πρότεινα να διατηρήσετε το ημερολόγιό σας ιδιωτικό και να προσπαθήσετε να είστε όσο το δυνατόν πιο ειλικρινείς και αληθινοί με τον εαυτό σας», είπε ο Donelson.

Συνοψίζοντας, το ημερολόγιο είναι χρήσιμο για πολλούς λόγους. Ο σημαντικότερος ίσως είναι το γεγονός ότι θα μπορέσετε να εκφράσετε τα συναισθήματα και στις σκέψεις σας και έπειτα να τις επεξεργαστείτε. Καλό γράψιμο…

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα