Το “Immigrants” από τη Λεμεσό στο Λονδίνο

immigrants2

Τριάντα παιδιά του Λυκείου Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου στη Λεμεσό, ηλικίας 16 – 18 ετών, θέλοντας να απεικονίσουν χειροπιαστά όλο το δράμα των προσφύγων και την κρίση ων αξιών που ζούμε, φιλοτέχνησαν το έργο “Immigrants”. Αφορμή στάθηκε ο  5ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Εικαστικών Τεχνών Μέσης –  Γενικής Εκπαίδευσης με θέμα “Κρίση- Πρόκληση”

immigrants

“Οι ανθρώπινες φιγούρες είναι φτιαγμένες από πολυομεθάνη και γυψόγαζες, ενώ η βάρκα ανήκε στο κοινοτικό συμβούλιο και θα πήγαινε για πέταμα”, είπε στο CityFreePress  η δασκάλα των παιδιών, Πόπη Νικολάου, ενώ ανέβασε στη σελίδα της στο facebook φωτογραφίες με το ακόλουθο μήνυμα

«Είναι μόνο μια χούφτα ανθρώπων που αγωνίζονται στο έλεος του άγριου ωκεανού, αντιμέτωποι με την οργή της φύσης και έχοντας ως πυξίδα την ελπίδα. Προδομένοι από την πατρίδα τους που βιώνει έναν ανείπωτο τρόμο λόγω του πολέμου, οι Σύροι πρόσφυγες μάχονται για τη ζωή τους. Επιλέγουν τη ΖΩΗ πριν έρθει ο ΘΑΝΑΤΟΣ. Έχουν επίγνωση ότι αυτή τους η απόφαση μπορεί να επιφέρει έναν αργό και βασανιστικό θάνατο. Επειδή όμως τα παιδιά τους -στα μάτια των οποίων υπάρχει ένα «γιατί;»- είναι ότι πιο πολύτιμο έχουν στη ζωή, σκέφτονται πως αξίζει τον κόπο να διασχίσουν τα άγρια κύματα! Ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον, μακριά από τους εφιάλτες του πολέμου, μακριά από τα φρικτά βασανιστήρια, τις κατακριτέες και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, την φτώχεια και την πείνα! Επιζητούν μια νέα χώρα που θα τους βάλει στην αγκαλιά της, χωρίς προκαταλήψεις, που θα επουλώσει τις πληγές τους και θα τους δώσει μια δεύτερη ευκαιρία για ένα καλύτερο αύριο για τις οικογένειές τους!Η έκφρασή τους απεικονίζει την αγωνία τους! Τα πρόσωπά τους είναι τρομοκρατημένα, τα μάτια τους μένουν ορθάνοιχτα αναμένοντας για ένα ελπιδοφόρο σημάδι και τα χείλη τους είναι σφραγισμένα και με τη γεύση της πίκρας λόγω της απογοήτευσης! Ταξιδεύουν σε μια σαθρή βάρκα, ανάμεσα σε πανύψηλα κύματα, έχοντας όμως στην πλώρη τους την ελπίδα. Μοναδικής τους προσδοκία να αντικρίσουν στον μακρινό ορίζοντα το περίγραμμα ενός νησιού, κάτι που θα θέσει τέλος στον εφιάλτη τους».

immigrants1

Το έργο “Immigrants” επιλέχθηκε από την Saatchi Gallery του Λονδίνου ανάμεσα στους 20 φιναλίστ (από μια λίστα 22.000 έργων). Οι φιναλίστ θα εκθέσουν τα έργα τους μεταξύ 3 και 9 Μαρτίου. Στις 3 Μαρτίου θα δοθούν και τα 3 πρώτα βραβεία στα έργα που θα επιλεγούν για τα “2016 Saatchi Gallery/ Deutsche Bank Art Prize”.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα