Το Ανώτατο Δικαστήριο του Punjab και της Haryana έγραψαν ιστορία δηλώνοντας ότι, όλα τα ζώα είναι ζωντανά όντα και το καθένα έχει τα δικά του δικαιώματα όπως διαβάσαμε στο disclose.tv. Η απόφαση αυτή έγινε καλά δεκτή και επαινέθηκε από πολλούς φιλόζωους και ακτιβιστές. Αυτοί οι νέοι νόμοι δίνουν ελπίδα σε πολλά ζώα και μπορούν να αλλάξουν πολλά κακώς κείμενα.
Σύμφωνα με αυτή τη νέα απόφαση, ολόκληρο το ζωικό βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων των ορνίθων και των υδρόβιων όντων, δηλώνονται ως νομικά πρόσωπα που έχουν ξεχωριστό πρόσωπο με αντίστοιχα δικαιώματα, καθήκοντα και υποχρεώσεις ενός ζωντανού ατόμου. Αυτό βασικά σημαίνει ότι, έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα ανθρώπινα όντα.
Τι ενέπνευσε αυτή την απόφαση;
Όλα συνέβησαν μετά από μια περίπτωση που είδε το φως της δημοσιότητας, όπου 29 αγελάδες στοιβαγμένες η μία πάνω στην άλλη και σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, μεταφέρθηκαν από το Uttar Pradesh στη Haryana, σε ένα ταξίδι τουλάχιστον 600 χιλιομέτρων. Η χώρα και οι νομοθέτες θέλησαν τότε, να κάνουν κάτι γι’ αυτό.
Ο δικαστής Sharma δήλωσε ότι θα πρέπει όλοι να δείχνουν συμπόνια και να έχουν ενσυναίσθηση, προς κάθε ζώο ή άνθρωπο. Και ενώ τα ζώα δεν μπορούν να μιλήσουν, είναι σημαντικό, η κοινωνία να μιλάει για λογαριασμό τους και να μην επιτρέπει να τους δίνει κανείς, πόνο ή αγωνία.
Η σκληρότητα και η κακοποίηση δεν προκαλούν μόνο σωματικό πόνο αλλά και ψυχολογικό, στα πλάσματα αυτά, που αδικούνται κατάφωρα.
Διαβάστε επίσης: Ο άνθρωπος που φροντίζει τους δύο τελευταίους λευκούς ρινόκερους στη γη (συνέντευξη)
Παρόμοια με τον άνθρωπο, τα ζώα απαιτούν τροφή, νερό, καταφύγιο, φυσιολογική συμπεριφορά, ιατρική περίθαλψη, αυτοδιάθεση. Η αντιμετώπισή τους με οποιονδήποτε άλλο τρόπο δεν είναι σωστή. Αυτοί οι νέοι νόμοι τονίζουν το γεγονός ότι τα ζώα δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως αντικείμενο ή ιδιοκτησία και, όπως και οι άνθρωποι, δικαιούνται να αντιμετωπίζονται δίκαια όπως και αξίζουν τη δικαιοσύνη όταν αντιμετωπιστούν ως τέτοια.
Τι σημαίνει λοιπόν πρακτικά, αυτή η νέα απόφαση;
Η νέα απόφαση περιλαμβάνει, για παράδειγμα, τον περιορισμό του φορτίου των ζώων που τραβούν τα οχήματα σε τέσσερα άτομα, δεν επιτρέπεται να εργάζονται σε ακραίες καιρικές συνθήκες και καθορίζεται ακόμη και η μέγιστη απόσταση και ο χρόνος που επιτρέπεται στο ζώο να περπατήσει.
Τα ψάρια περιλαμβάνονται στη νέα αυτή απόφαση, όπου αναφέρεται συγκεκριμένα ότι, απαγορεύεται η αλίευση ψαριών μέσω επιβλαβών μεθόδων όπως η τράτα βυθού και η εκτόξευση κυανίου. Στην πραγματικότητα, το μόνο ζώο που εμποδίζεται ρητά να σφαγεί είναι οι αγελάδες.
Η αλήθεια είναι ότι, τα ζώα επιτρέπεται να θανατωθούν για φαγητό, εφόσον όμως, δεν έχουν υποστεί περιττή ταλαιπωρία. Οι Κανονισμοί Ασφάλειας για τα Τρόφιμα, από το 2011, που περιγράφουν όλα τα είδη που μπορούν να σφαγούν, περιλαμβάνουν τα βοοειδή, τα πρόβατα, τα αιγοειδή, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα εξημερωμένα κουνέλια.