“Ιππής” του Αριστοφάνη δωρεάν στη Θεατρική Σκηνή Ελευσίνας

Οι Ιππής του Αριστοφάνη δωρεάν στη Θεατρική Σκηνή Ελευσίνας

Γιορτάζουμε τα 10 α γενέθλια της Θεατρικής Σκηνής Ελευσίνας με τους Ιππής του Αριστοφάνη

Η Θεατρική Σκηνή Ελευσίνας, γιορτάζει φέτος τα 10 έτη θεατρικής διαδρομής, γιορτάζοντας παράλληλα και την υποψηφιότητα της Ελευσίνας ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2016, στο Παλιό Ελαιουργείο, θα γιορτάσουμε με μια δωρεάν παράσταση! Οι «Ιππής», του Αριστοφάνη επί σκηνής, προκαλούν γέλιο, θίγουν τα πάντα σύγχρονα και επίκαιρα κακώς κείμενα και διδάσκουν.

Οι «Ιππής», είναι η πρώτη κωμωδία του Αριστοφάνη και στους δραματικούς αγώνες που περιλάμβαναν τα Λήναια του 424 π.Χ , κέρδισε το πρώτο βραβείο. Η κωμωδία ειρωνεύεται και στρέφεται κατά του Κλέωνα, πολιτικού και δημαγωγού της εποχής, ο οποίο υποστηρίζει θερμά την συνέχιση του Πελοποννησιακού Πολέμου, ενώ βρισκόμαστε ήδη στο έβδομο έτος του.

Καταλαβαίνουμε πώς η φιλαυτία και η φαυλότητα των ανθρώπων που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας μπορούν να οδηγήσουν στην καταστροφή, ακόμα και μια πόλη, ένα κράτος που ήκμαζε μέχρι την αρχή του πολέμου. Η κωμωδία αυτή του Αριστοφάνη, αποτελεί ένα σπουδαίο μάθημα πολιτικής παιδείας για όλους τους Έλληνες.

Υπόθεση της παράστασης “Ιππής”

Ο Δημοσθένης και ο Νικίας, είναι δύο ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι δούλοι που ζουν στην Αθήνα. Βρίσκονται στην υπηρεσία ενός ιδιότροπου αφεντικού, του Δήμου. Εκεινος γίνεται όλο και χειρότερος από τότε που τον πλησίασε ένας πανούργος άνθρωπος, ο Παφλαγόνας.

Αυτός γίνεται η αιτία, να εθιστεί ο Δήμος στην ευκολία να μην διστάζει ακόμα και να κλέψει, προκειμένου να μην κοπιάσει. Οι δούλοι καταστρώνουν ένα σχέδιο για να απαλλαγούν από το αφεντικό τους.

Αρχικά, παίρνουν με δόλιο τρόπο ένα χρησμό, ο οποίος ορίζει ότι ο αχρείος θα χαθεί από έναν πωλητή σαλαμιών! Ο Αγοράκριτος, ο αλλαντοπώλης, πλησιάζει τους δύο δούλους. Ο Δημοσθένης και ο Νικίας τον πείθουν ότι αυτός πρέπει να διεκδικήσει και να πάρει την εξουσία. Οι Ιππείς παίρνουν το μέρος του αλαντοπώλη και ξεκινά μια διαμάχη σκληρή μεταξύ Αγοράκριτου και Παφλαγόνα για το ποιος θα πείσει και άρα θα εξουσιάσει τον Δήμο.

Συντελεστές της παράστασης “Ιππής”

Σκηνοθεσία- Δραματουργική επεξεργασία: Δημήτρης Θεοδώρου

Μουσική: Δημήτρης Ανδρώνης

Σκηνογραφία: Χριστίνα Χατζηνεοφύτου

Χορογραφίες: Μαριάννα Σαμάτιαλη, Θωμά Κολοβός

Φωτογραφία: Βούλα Ανδρώνη

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί

Ηλίας Νάκος, Σταύρος Χανάς, Γιάννος Γαβαλάς, Γιώργος Πεντέλας, Τασία Μπρέμπου, Βάσω Παπασπύρου, Ελένη Πέππα, Δέσποινα Ζουμή, Χαρά Παγώνη, Κατερίνα Μπέτα, Ελένη Μούτσα.

Ώρα Έναρξης: 20:30

Πληροφορίες

Τοποθεσία: Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, Κανελλοπούλου 1, Ελευσίνα

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2105565613

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα