Ήταν κάποτε ένας δερβίσης που, καθώς τα χρόνια περνούσαν, μεγάλωνε η φήμη του για τα θαυμάσια έργα του στα πνευματικά ζητήματα και στα πρακτικά.
Κάποια μέρα, αποφάσισε να παντρευτεί. Προς κατάπληξη όλων όσων τον ήξεραν, διάλεξε τη γυναίκα με το χειρότερο χαρακτήρα σ’όλη τη γύρω περιοχή.
Κάποιος περιπλανώμενος έμπορος, που τον επισκέφτηκε λίγο καιρό μετά το γάμο του αυτό, δεν μπόρεσε να κρατήσει την περιέργειά του όταν είδε αυτό τον άγιο άνθρωπο να τον διακόπτει κάθε τόσο και να τον κριτικάρει μια κουτή γυναίκα.
Ζήτησε από τον φιλοξενητή του να του εξηγήσει την αιτία.
Ο δερβίσης είπε:
«Αδελφέ, όταν προχωράς κάτω από το φανερό, το επιφανειακό, πολλά πράγματα ξεκαθαρίζουν. Οι πολυλογίες της γυναίκας μου μπορεί να μ’εμποδίζουν να γίνω πολύ κυριαρχικός. Χωρίς αυτήν, η ιδιότητά μου σαν σοφού θα μπορούσε να με κάνει πολύ αλαζονικό. Εκτίς από αυτό, υπάρχει πάντα η πιθανότητα ότι η γυναίκα αυτή μπορεί να δει, παραβάλλοντας τη δική της συμπεριφορά με τη δική μου, ότι θα μπορούσε να μετριάσει την αγένειά της, τη σκληρότητά της και να εξασφαλίσει έτσι την ουράνια ευλογία της».
«Η μίμηση του σοφού είναι αληθινά κάτι που πρέπει να το εξασκεί κανείς», είπε ο έμπορος στον εαυτό του. Είχε συγκινηθεί βαθιά από την εξήγηση του δερβίση και μόλις γύρισε στην πατρίδα του, παντρεύτηκε τη γυναίκα με το χειρότερο χαρακτήρα που μπορούσε να βρει.
Αυτή τον εξευτέλιζε μπροστά στους φίλους του, στους συγγενείς και μαθητές του. Αλλά η δική του πραότητα μεγάλωνε πιο πολύ από τη δική της περιφρόνηση και το χλευασμό.
Διαβάστε επίσης: Χόρχε Μπουκάι: Η ιστορία με τον άνθρωπο που ξέχασε το σημαντικότερο πράγμα
Πριν περάσουν πολλοί μήνες, η γυναίκα του εμπόρου τρελάθηκε. Είχε τόσο πολύ συνηθίσει να τρομοκρατεί τους άλλους χωρίς να της φέρνουν καμιά αντίδραση, ώστε κάποια μέρα άρχισε έναν καβγά με μια γυναίκα πολύ χειρότερη απ’αυτή στην κακία – κι εκείνη τη σκότωσε.
Ο χήρος έμπορος ξαναπήρε πάλι τη ζωή της περιπλάνησης και τελικά βρέθηκε άλλη μια φορά στο σπίτι του δερβίση, όπου και διηγήθηκε την ιστορία του.
Ο δερβίσης είπε:
«Αν μ’είχες ρωτήσει, αντί να βιαστείς να εφαρμόσεις μιαν αρχή που μισοκατάλαβες, θα σου είχα πει ότι αυτό δεν ήταν ένας γενικός κανόνας και θα σου έλεγα ακόμα πώς να το βάλεις σε πράξη στην ατομική περίπτωση. Προσπαθώντας να κάνεις καλό στον εαυτό σου, έκανες κακό σε άλλους».
Απόσπασμα από το βιβλίο «Στο Δρόμο της Σοφίας των Σούφι» από τις εκδόσεις Μπουκουμάνη