Όλοι οι φόβοι έχουν τις ρίζες τους στο ασυνείδητο. Ένας υπερβολικός φόβος είναι αποτέλεσμα ενός ασυνείδητου περιεχομένου που έρχεται στην επιφάνεια. Αυτή η εισβολή εντείνει τις αισθήσεις, οι οποίες στέλνουν ισχυρά ερεθίσματα.
Ο φόβος δημιουργεί οπτικές, ακουστικές και αισθητηριακές ψευδαισθήσεις. Αυτές πολλαπλασιάζουν ή ναρκώνουν αυτά που αισθανόμαστε και αντιλαμβανόμαστε.
Ο επιβάτης του αεροπλάνου, μαθαίνοντας την αλήθεια, εκπλήσσεται: «Είναι απίστευτο, δεν είδα τον συγκυβερνήτη! Και όμως, κοίταξα καλά». Ο καθένας βιώνει καταστάσεις κατά τις οποίες οι αισθήσεις του τον προδίδουν. Αυτές οι ψευδαισθήσεις προηγούνται της συνειδητοποίησης του φόβου.
Δυναμώνουν την ένταση και την αξιοπιστία του συναισθήματος.
Πολλοί είναι αυτοί που ζουν αιχμάλωτοι μεγάλων φόβων και παραμένουν παγιδευμένοι σε αυτό το στάδιο. Η εισβολή ενός ασυνείδητου ψυχικού περιεχομένου είναι το χαρακτηριστικό του υπερβολικού φόβου.
Ο φόβος σχετίζεται με την ιστορία του καθενός
Διαβάστε επίσης: Οι 10 καλύτεροι τρόποι για να ξεπεράσουμε τους φόβους μας
Ο φόβος είναι μια προτροπή να αποσαφηνιστεί η ιστορία του καθενός. Μην ξεχνάτε ότι ο φόβος έχει αποτυπωθεί στο ιστορικό σας. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτών που έχετε βιώσει στο παρελθόν. Είναι απαραίτητο να ξεπεράσετε τα συμπτώματα και να ανακαλύψετε το κομμάτι της ιστορίας σας, που κρύβεται πίσω από τον φόβο.
Όταν τα συμπτώματα σας βγάζουν ψεύτες ως προς την πραγματική διάσταση του κινδύνου, τότε αμέσως σκέφτεστε ότι ο φόβος σας είναι γελοίος και άχρηστος. Έχετε άδικο. Ο φόβος απηχεί ολόκληρες πτυχές της ιστορίας σας, που παραμένουν στο σκοτάδι. Τα συναισθήματα που δεν εκφράστηκαν, οι ανάγκες που δεν καλύφθηκαν και οι καταστάσεις που δεν τις χωνέψατε στο παρελθόν σας, είναι το έδαφος στο οποίο φυτρώνει ο φόβος. Αυτό περιορίζει και αλλοιώνει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεστε την πραγματικότητα.
Αγνοώντας ένα μέρος της εσωτερικής μας αλήθειας, ζούμε κάτω από την επήρεια των βουβών φόβων, των φόβων που δεν ακούγονται πέρα από τα συμπτώματά τους.
Ο ψυχισμός είναι «ένα αυτορρυθμιζόμενο σύστημα που διατηρεί την ισορροπία του, όπως ακριβώς κάνει και το σώμα».
Ο ψυχισμός και το σώμα είναι συστήματα αυτο-ίασης ιδιαίτερα πολύπλοκα. Ο φόβος είναι μέρος αυτού του συστήματος. Ακόμη κι όταν υπάρχουν συμπτώματα που δυσκολεύουν τη ζωή, ο φανταστικός φόβος «φωνάζει» για μια ρύθμιση του εσωτερικού συστήματος. Είναι «όπως και τα άλλα συναισθήματα» μια μορφή προγλωσσικής και προσυνειδητής νοημοσύνης.
Έτσι, αυτό που μετρά δεν είναι η γιατρειά του συμπτώματος (ακόμη και όταν αυτή η επιθυμία είναι λογική και κατανοητή), αλλά να φωτιστούν οι σχέσεις στο εσωτερικό του ψυχικού συστήματος, το οποίο αλληλεπιδρά με άλλα συστήματα όπως η οικογένεια, το επαγγελματικό περιβάλλον, το πλαίσιο διαβίωσης, κ.λ.π.
Στην ψυχοθεραπευτική πράξη, δεν ασχολούμαστε κατευθείαν με τους φόβους, αλλά προσεγγίζουμε το σύστημα στο σύνολό του. Η θεραπεία των συμπτωμάτων (ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές, φοβίες, άγχος, κ.λ.π.) δεν είναι παρά το ορατό αποτέλεσμα μιας συστημικής υπολανθάνουσας αλλαγής.
Απόσπασμα από το βιβλίο των Marie-France & Emmanuel Ballet de Coquereaumont «Νίκησε τον Φόβο» από τις εκδόσεις Πεδίο