Η ιταλική κυβέρνηση επιθυμεί να ξεκινήσει τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής μέσα στις σχολικές τάξεις. Έτσι, οι μαθητές θα περνούν περίπου μία ώρα την εβδομάδα μαθαίνοντας για θέματα κλιματικής αλλαγής.
Η Ιταλία, θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα καταστήσει την κλιματική αλλαγή και την αειφόρο ανάπτυξη υποχρεωτικό μέρος των σχολικών προγραμμάτων το επόμενο έτος, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Lorenzo Fioramonti. Όλα τα σχολεία του κράτους θα πρέπει να περάσουν 33 ώρες το χρόνο, περίπου μία ώρα ανά σχολική εβδομάδα, μελετώντας ζητήματα σχετικά με την αλλαγή του κλίματος. Το νέο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί τον Σεπτέμβριο 2020, στην αρχή της νέας σχολικής χρονιάς.
«Θέλω να κάνω το ιταλικό εκπαιδευτικό σύστημα, το πρώτο εκπαιδευτικό σύστημα που βάζει το περιβάλλον και την κοινωνία στο επίκεντρο όλων όσων μαθαίνουμε στο σχολείο» είπε ο Fioramonti.
Το πρώτο έτος της νέας διδακτέας ύλης θα λειτουργήσει ως πρόγραμμα δοκιμών πριν από την τελική ψηφοφορία των κλιματικών στόχων του ΟΗΕ σε ολόκληρο το πρόγραμμα σπουδών. Θέματα όπως η γεωγραφία, τα μαθηματικά και η φυσική θα μελετηθούν επίσης μέσω του φακού της αειφόρου ανάπτυξης. Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων θα συμβουλεύσει το υπουργείο Παιδείας για το πρόγραμμα σπουδών και θα ξεκινήσει την κατάρτιση των καθηγητών τον Ιανουάριο του 2020.
Οι εκπαιδευτικοί θα υιοθετήσουν διαφορετικές προσεγγίσεις για να διδάξουν τους μαθητές ανάλογα με την ηλικία τους, τις απειλές της αλλαγής του κλίματος.
Διαβάστε επίσης: Ανακαλύφθηκε αρχαίο δέντρο που έζησε και ίσως κατέγραψε την αναστροφή του μαγνητικού πεδίου της Γης
Για τα παιδιά ηλικίας 6 έως 11 ετών, το υπουργείο εξετάζει τη χρήση ιστοριών από διάφορους πολιτισμούς που υπογραμμίζουν τη σύνδεση με το περιβάλλον και στο γυμνάσιο, το πρόγραμμα σπουδών θα γίνει πιο τεχνικό. Οι μαθητές γυμνασίου θα μάθουν για τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ.
Η εκπαίδευση διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια αντίδραση κατά της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με την UNESCO. Όταν οι νέοι μάθουν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα είναι εξοπλισμένοι για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
“Οι νέοι επιθυμούν να κατανοήσουν πώς μπορεί να εφαρμοστεί η γνώση για την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης”, δήλωσε ο Fioramonti στην HuffPost. “Και λαχταρούν για την επιστημονική εκπαίδευση που μπορεί να δώσει νόημα στη ζωή τους.”
Leah Rodriguez