Συνέντευξη με έναν εραστή της ζωής – Ο Jean Paul Lacroix μιλάει για το Cocoon -Tantra Tantric massage Shamanism

Συνέντευξη με έναν εραστή της ζωής - Ο Jean Paul Lacroix μιλάει για τη μέθοδο Cocoon

Ο Jean Paul Lacroix κατάγεται από τη Γαλλία, έχει τελειώσει επιτυχώς τις σπουδές του στην ψυχολογία από το 1977 και έκτοτε έχει προσφέρει σημαντικό έργο σε διάφορους τομείς περίθαλψης στη χώρα του. Εκτός από ψυχολόγος όμως, ο Jean Paul είναι δημιουργός της μεθόδου Cocoon που συνδέει την τάντρα με τον σαμανισμό και ταξιδεύει σε πολλές χώρες προσφέροντας βιωματικά εργαστήρια της μεθόδου του. Με αφορμή το νέο κύκλο σεμιναρίων του στην Ελλάδα που ξεκινούν το Φλεβάρη, σας παρουσιάζουμε την παρακάτω συνέντευξη.  Μάθετε περισσότερα για τον κύκλο σεμιναρίων εδώ   Cocoon -Tantra Tantric massage Shamanism

Καλησπέρα Jean-Paul,

-Θα μπορούσες να μας πεις λίγα πράγματα για τον εαυτό σου και σχετικά με το Cocoon;

Πρώτα απ’ όλα είμαι ένας εραστής της ζωής …. Ακολουθώντας τη ροή της ζωής έλαβα πολλά δώρα από αυτήν και σήμερα, η μεγαλύτερη μου χαρά είναι να τα μοιράζομαι αυτό το δώρο με όλους εκείνους που είναι πρόθυμοι να την εμπιστευτούν, να την ζήσουν ολοκληρωτικά και να την χαρούν χωρίς να  αναζητούν συνεχώς να κολυμπούν ενάντια στο ρεύμα της, χωρίς να νιώθουμε άβολα με την κάθε αλλαγή  και την ίδια στιγμή να διαμαρτυρόμαστε ότι η ζωή μας είναι μονότονη ……

– Διάβασα στον ιστότοπό σας ότι έχεις διδαχθεί και ασκείς τον σαμανισμό και τάντρα…  Μπορείς να μας  πεις τι είναι για εσένα ο σαμανισμός και η  τάντρα;

Ναι, βεβαίως. Ο σαμανισμός μας οδηγεί στο να πειραματιστούμε και να ανακαλύψουμε αυτό που υπάρχει πέρα ​​από τα όρια που έχουμε θέσει, πιστεύοντας ότι έτσι είμαστε πιο πολύ ασφαλείς. Μέσα από τον σαμανισμό  ανακαλύπτουμε τα στοιχεία της φύσης και γινόμαστε ένα με αυτή…ένα με το περιβάλλον που μας περιβάλει. Η Τάντρα, που σημαίνει “ένωση” στα σανσκριτικά, μας συνδέει με τον εαυτό μας και με το σύμπαν.

Η τάντρα και ο σαμανισμός έχουν την ίδια προέλευση μιας και τα δύο επιδιώκουν να βρουν την ενότητα, αλλά έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Είναι σαν να μπαίνουμε σε ένα σπίτι… έχουμε μια μπροστινή πόρτα και μια πίσω πόρτα… δύο απέναντι πόρτες οι οποίες όμως μας οδηγούν  στο ίδιο σπίτι.

– Μπορείς να μας πεις κάτι περισσότερο για αυτές τις δύο προσεγγίσεις;

Μιλώντας σχετικά με την  Τάντρα, θα έλεγα  ότι η μεταμόρφωση και η αλλαγή  έρχεται δουλεύοντας μέσα από το σώμα, συμπεριλαμβάνοντας όλα τα μέλη του σώματος έτσι ώστε κανείς να ανακτήσει την ενότητα του…μας οδηγεί σε έναν μη διαχωρισμό, η κάθε σύγκρουση καταλύεται  καθώς νιώθουμε σωματικά αλλά και εσωτερικά ενωμένοι… Εάν, αντίθετα, αφήνουμε εκτός προσέγγισης ένα κομμάτι του σώματος μας το οποίο θεωρείται απαγορευμένο, τότε κατά συνέπεια οδηγούμαστε σε διαχωρισμό και σύγκρουση, πρώτα απ’ όλα σωματική και έπειτα εσωτερική. Νιώθουμε ενοχικά και ότι είμαστε κομμένοι στα δυο…Ο δρόμος της Τάντρα και του Ταντρικου  μασάζ είναι εδώ για να μας  βοηθήσει να βρούμε αυτό το Ένα μέσα μας, την ενότητα με τον εαυτό μας και με το περιβάλλον, με το σύμπαν. Είναι ένας δρόμος που μας οδηγεί σε μια επέκταση της συνείδησης η οποία εισέρχεται σε μια κατάσταση διαλογισμού.

Δυστυχώς, για το γεγονός ότι στην Τάντρα- Ταντρικο μασάζ δουλεύουμε με όλο το σώμα όπως ήδη ανέφερα, πολλοί έχουν εκμεταλλευτεί αρνητικά και εμπορικά την Τάντρα, έχοντας περάσει το λανθασμένο μήνυμα ότι η Τάντρα είναι…σεξ. Αυτό, για εμένα προσωπικά, είναι πολύ απογοητευτικό…Επαναλαμβάνω Τάντρα σημαίνει σύνδεση, ένωση στα σανσκριτικά και όχι σεξ. Η Τάντρα προσφέρει κάτι πολύ μεγαλύτερο, κάτι πολύ σπουδαιότερο…μας οδηγεί σε τόσο ανοιχτούς χώρους και ορίζοντες που μας είναι ασύλληπτοι μέχρι να έρθει η ώρα να τους βιώσουμε…

Ο δρόμος του σαμανισμού, είναι εδώ για να μας δώσει ρίζες, να είμαστε πιο πολύ παρόντες, κάτι το οποίο είναι πολύ απαραίτητο και σημαντικό για το ταντρικό μασάζ. Η ποιότητα της παρουσίας καθιστά δυνατή την πραγματική επαφή με τη ζωή και με τον εαυτό του όσον αφορά αυτόν που δίνει το μασάζ…χρειάζεται να είναι πραγματικά γειωμένος και παρόν μέσα του έτσι ώστε να δημιουργήσει έναν στενό δεσμό με τον άνθρωπο που δέχεται το μασάζ και να οδηγηθούν και οι δυο σε μια μεταμόρφωση… Σε αυτές τις στιγμές, αφήνουμε τους εαυτούς μας να καθοδηγούνται από τη ζωτική ενέργεια… είναι πράγματι μαγικές στιγμές που μας προσφέρει η ζωή εκείνη την ώρα.

– Γιατί το ονόμασες Cocoon;

Cocoon σημαίνει ”φωλιά”. Όταν ξεκίνησα το μασάζ και τα σεμινάρια είχα πολλές μαρτυρίες από ανθρώπους οι οποίοι στο τέλος των σεμιναρίων και του μασάζ μου έλεγαν ότι αισθάνθηκαν ότι βρισκόντουσαν μέσα σε μια φωλιά…ένιωθαν να τους περιβάλλει πολύ αγάπη, πολύ ζεστασιά, προστασία, υποστήριξη και ασφάλεια και ταυτόχρονα ένιωθαν οτι ανοίγεται ένας χώρος μπροστά τους μέσα στον οποίο μπορούν να εκφραστούν με απόλυτη ελευθερία…Έτσι, ήρθε το όνομα Cocoon…Ήρθε καθοδήγηση από την ίδια την ζωή και τους ανθρώπους για αυτό το όνομα.

Θεωρώ, ότι είναι άκρως απαραίτητο να νιώθει κανείς ασφαλής, αποδεκτός…να βρίσκεται σε ένα φροντιστικο, δοτικό και γεμάτο αγάπη περιβάλλον, καθώς , κατά την διάρκεια του σεμιναρίου, ανοίγεται και ξεγυμνώνεται σωματικά αλλά κυρίως συναισθηματικά και ψυχικά…Ένα γεμάτο αγάπη περιβάλλον, μια ελεύθερη, αποδεκτική φωλιά είναι απαραίτητη προϋπόθεση εκείνη την ώρα ώστε να υπάρχει εμπιστοσύνη και αφημα η οποία θα οδηγήσει στην χαλάρωση και κατ’ επέκταση στην αλλαγή, στην μεταμόρφωση. Οι άνθρωποι στο σεμινάρια του Cocoon νιώθουν οτι βρίσκονται σε μια ζεστασιά μέσα στην οποία μπορούν να ”ξαναγεννηθούν” και να πετάξουν προς την ζωή!

– Αλλά ο Jean-Paul, για να φτάσεις εδώ,  ποια ήταν η καριέρα σου;

Ξεκίνησα ως ηλεκτρονικός, και στη συνέχεια, αποφοίτησα ως ψυχολόγος, στο Πανεπιστήμιο Paris VII το 1977. Μετά από αυτό, εργάστηκα σε νοσοκομείο ημέρας για αυτιστικά και ψυχωτικά παιδιά για 10 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου συνέχισα την εκπαίδευσή μου ως θεραπευτής μέσω της Συναλλακτικής ανάλυσης, της Βιοενέργειας, της Gestalt και της Συστηματικής οικογενειακής θεραπείας.

Μετά από αυτή την εμπειρία, δημιούργησα έναν εκπαιδευτικό οργανισμό που ονομάζεται R.E.S.P.E.C.T για να εκπαιδεύσει το νοσοκομειακό προσωπικό στην υποδοχή των ασθενών και να στηρίξει τους ανθρώπους στο τέλος της ζωής τους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έκανα ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα στο NLP, και στη συνέχεια ανακάλυψα τη Ταντρα το 1982. Επίσης πήρα  το δίπλωμα  Reiki Master Teacher.
Εργάστηκα για 7 χρόνια με έναν Περουβιανό σαμάνο..δούλεψα πολύ με την “ζωτική ενέργεια”, η οποία είναι επίσης η μετάφραση του ιαπωνικού όρου “ρείκι” ….

15 χρόνια αργότερα, δημιούργησα το Cocoon για να προσφέρει φροντίδα που αγγίζει τα τρία επίπεδα της ύπαρξης- σωματική, συναισθηματική και πνευματική.

– Και είναι αυτά φαντάζομαι που προτείνεις στα σεμινάρια σου;

Στα σεμινάρια, όπως είπα και πριν, ξεκινάμε με  σαμανικες τεχνικές, με σαμανικες αναπνοές έτσι ώστε να απελευθερωθούμε από οτιδήποτε μας επιβαρύνει, να ελευθερώσουμε τις εντάσεις και να γειωθούμε. Στα σεμινάρια στην Ελλάδα, εμψυχώνω μαζί με την Αργυρώ Chandana, η οποία είναι μια γυναίκα με πολύ δυνατή ” πνευματική και ζωτική ενέργεια” και όπου από την αρχή της γνωριμίας μας ένιωσα μια δυνατή έλξη να εμψυχώνω τα σεμινάρια στην Ελλάδα μαζί της. Η σαμανικη διαδικασία στα σεμινάρια συνοδεύεται από ισχυρά τύμπανα.

Στη συνέχεια, προτείνουμε μια επίδειξη ενός μέρους του “μασάζ” που είναι κάτι πολύ περισσότερο από μασάζ καθώς δουλεύουμε  τόσο στο φυσικό όσο και στο συναισθηματικό επίπεδο. Αγγίζουμε το σώμα αλλά στην ουσία αγγίζουμε όλη την ύπαρξη του ανθρώπου.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες επιλέγουν το ζευγάρι τους και καθοδηγούνται για να απομνημονεύσουν τη δομή του μασάζ. Την επόμενη μέρα θα προταθεί το ίδιο μασάζ, αλλά αυτή τη φορά δεν θα καθοδηγείται για να αφήσουμε ελεύθερο τον συμμετέχοντα να εκφράσει την δομή που θυμάται αλλά κυρίως να νιώσει την ”παρουσία” και να είναι σε μια κατάσταση διαλογισμού. Παράλληλα,  κάνουμε ταντρικές ή/και σαμανικές τελετουργίες, διαλογισμούς,  θιβετιανούς παλμούς, θέλοντας  πάντα  να ενδυναμώσουμε τις  ρίζες μας, την ποιότητα της παρουσίας και το άνοιγμα στην ενέργεια.

Θα ήθελα να προσθέσω ότι όλες αυτές οι δομές γίνονται με βάση κάποιους κανόνες, θέτοντας τον αυτοσεβασμό και τον σεβασμό προς τους άλλους, χωρίς προθέσεις και χωρίς προσδοκίες. Όταν προτείνουμε τις ασκήσεις η τις διάφορες δομές, τίποτα δεν είναι υποχρεωτικό και μπορούμε να προσαρμόσουμε την πρόταση έτσι ώστε να βοηθήσουμε το άτομο που αντιμετωπίζει δυσκολίες. Υπάρχει συχνά μια τηλεφωνική σύνδεση συζητώντας για τα  κίνητρα του ατόμου σχετικά με την παρακολούθηση του σεμιναρίου έτσι ώστε όλοι να είναι ικανοποιημένοι.

Ευχαριστούμε πολυ Jean Paul.

Τάντρα, Ταντρικό Μασάζ και Σαμανική ΑναπνοήΔείτε περισσότερα για το σεμινάριο του Jean Paul.

Cocoon Paris
Στο”Breath of life” στην Αθήνα!!

ΤΑΝΤΡΑ, ΤΑΝΤΡΙΚΟ ΜΑΣΑΖ ΚΑΙ ΣΑΜΑΝΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ

Τα σεμινάρια δίνονται από τον Sathya Lacroix και Chandana Davanelou

Διαβάστε περισσότερα…

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα