Σύμφωνα με μια έκθεση του 2016, 40 κιλά πλαστικού, παράγονται για κάθε ένα από τα 7 δισεκατομμύρια ανθρώπων, κάθε χρόνο και εξαιτίας αυτού, εκατοντάδες χιλιάδες θαλάσσια ζώα εξακολουθούν να πέφτουν θύματα φρικτών θανάτων.
Τα πλαστικά είναι μη βιοδιασπώμενες ουσίες που χρειάζονται αιώνες για να αποσυντεθούν. Φράζουν τους λαιμούς των θαλάσσιων ζώων και τα οδηγούν σε πνιγμό και θάνατο. Περιέχουν επίσης επιβλαβείς χημικές ουσίες που καθιστούν το έδαφος άγονο για μελλοντική καλλιέργεια.
Ενώ τα πλαστικά καλαμάκια δεν είναι οι κύριοι συντελεστές της πλαστικής ρύπανσης, οι Αμερικανοί εξακολουθούν να χρησιμοποιούν περίπου 500 εκατομμύρια καλαμάκια την ημέρα ενώ, τουλάχιστον 8 δισεκατομμύρια πλαστικά καλαμάκια καταλήγουν σε παραλίες, παγκοσμίως. Επίσης, τα πλαστικά καλαμάκια αποτελούν το 4% των συνολικών πλαστικών απορριμμάτων, πράγμα που δεν είναι αμελητέο.
Στις Φιλιππίνες, η διευθύντρια του café Editha στο Surigao Del Norte, Sarah Tiu, επέλεξε να καταργήσει το πλαστικό από το cafe που διευθύνει. Ποτέ δεν της άρεσε το πλαστικό. Αρχικά, προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ανοξείδωτα καλαμάκια για να αντικαταστήσει τα πλαστικά. Οι πελάτες της όμως, δεν ήταν οπαδοί των εναλλακτικών λύσεων. Έπρεπε να βρει κάποιον άλλο τρόπο.
Όταν πήγε ταξίδι στο νησί Corregidor, βρήκε έναν τρόπο να υλοποιήσει τις οικολογικές της ιδέες, χωρίς να προκαλέσει δυσαρέσκεια στους πελάτες της. Εκεί, έμαθε πώς να χρησιμοποιεί φυσικά προϊόντα όπως το κομμένο lukay και το φρέσκο buko για να φτιάξει καλαμάκια. Το Lukay είναι φύλλο καρύδας ενώ το buko είναι ο χυμός καρύδας.
Μόλις έμαθε να κάνει αυτά τα «φυσικά» καλαμάκια, σκέφτηκε να τα προωθήσει στο café της. Και το έπραξε. Οι πελάτες το αγάπησαν. Άρχισαν να μοιράζονται το νέο είδος, μαζί με φωτογραφίες, στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης. Αυτά τα καλαμάκια ήταν βιοδιασπώμενα, αλλά το καλύτερο, δεν έκαναν ήχους και ήταν στεγανά. Η ικανοποίηση πελατών ήταν εγγυημένη!
Τα καλαμάκια αυτά γίνονται εύκολα και η Tiu έχει μοιραστεί εικόνες από αυτά, για να ενθαρρύνει και άλλους να τα υιοθετήσουν. Τα φτιάχνει με τη βοήθεια των εργαζομένων της, πριν το κατάστημα ανοίξει το πρωί.
Μπορεί κάποιος να σκεφτεί ότι, ένα τέτοιο βήμα είναι πολύ μικρό, για να βοηθήσει ουσιαστικά στη λύση του περιβαλλοντικού προβλήματος.
Ωστόσο, ο Νιλ Άρμστρονγκ είχε πει: “Αυτό είναι ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο αλλά, ένα γιγαντιαίο άλμα για την ανθρωπότητα”, υπονοώντας ότι ένα μικρό βήμα για έναν άνθρωπο μπορεί να είναι ένα τεράστιο άλμα για όλη την ανθρωπότητα. Φυσικά, μιλούσε για την προσγείωση της Σελήνης. Αλλά, λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κοινωνία μας, θα μπορούσε να ισχύει και για εμάς. Με τη συνεχή εισροή ρύπων στο περιβάλλον μας, είναι καιρός να αναλάβουμε την ευθύνη, ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί. Μπορεί, έτσι, να κάνουμε ένα μικρό βήμα, που ωστόσο, μπορεί να είναι ένα άλμα για την ανθρωπότητα.
Photo credit: Cafe Editha