Οι επόμενες ερωτήσεις στοχεύουν στο να σας εξοικειώσουν με τη συνήθεια να κάνετε μικρές ερωτήσεις στον εαυτό σας.
Ορισμένες από αυτές σχετίζονται με τους στόχους σας, ενώ κάποιες άλλες αποσκοπούν στο να εξασκηθείτε στη συνεχή βελτίωση στους διάφορους τομείς της ζωής σας. Καθώς ξεκινάτε, να θυμάστε ότι προγραμματίζετε τον εγκέφαλό σας κι ότι χρειάζεται χρόνος για να αναπτυχθούν νέοι τρόποι σκέψης.
Γι’αυτό να επιλέγετε μία ερώτηση και να την επαναλαμβάνετε για πολλές μέρες ή και εβδομάδες. Προσπαθήστε να τη θέτετε στον εαυτό σας συστηματικά, ίσως κάθε πρωί με τον καφέ σας, ή κάθε φορά που μπαίνετε στο αυτοκίνητό σας, ή κάθε βράδυ προτού πέσετε για ύπνο.
Θα ήταν πολύ καλή ιδέα και να τη γράψετε σ’ένα αυτοκόλλητο χαρτάκι και να το κολλήσετε στον καθρέφτη της τουαλέτας σας, ή στο ταμπλό του αυτοκινήτου σας, ή ακόμα και στην καφετιέρα σας! Παραθέτω μερικές μόνο ιδέες για να σας βοηθήσω να ξεκινήσετε (μπορείτε, φυσικά, να σκαρφιστείτε και τις δικές σας ιδέες):
Αν είστε δυστυχισμένοι και δεν μπορείτε να προσδιορίσετε το γιατί, δοκιμάστε να ρωτήσετε τον εαυτό σας: Αν ήταν εγγυημένο ότι δεν θα αποτύχαινα, τι θα έκανα εντελώς διαφορετικά;
Ο θεωρητικός χαρακτήρας της ερώτησης αυτής την κάνει πιο δεκτική στον εγκέφαλο ώστε να μπορέσει να απαντήσει ειλικρινά, και είναι πολύ πιθανό να παραγάγει κάποιες εκπληκτικές απαντήσεις που θα καταστήσουν σαφέστερους τους στόχους σας.
Κάποιος που θεωρεί ότι τον έχουν αφήσει στάσιμο στη δουλειά του μπορεί να ανακαλύψει ότι αυτό που θα ήθελε πραγματικά θα ήταν να εγκαταλείψει τη δουλειά του και ν’ασχοληθεί με το αντικείμενο της αρεσκείας του. Κάποιος άλλος μπορεί να εκπλαγεί ανακαλύπτοντας ότι το μόνο που πραγματικά θα ήθελε θα ήταν να βρει το θάρρος να ζητήσει από το αφεντικό του να του λέει «καλημέρα» κάθε πρωί όταν φτάνει στη δουλειά!
Αν προσπαθείτε να φτάσετε έναν συγκεκριμένο στόχο, ρωτήστε καθημερινά τον εαυτό σας: Ποιο μικρό βήμα θα μπορούσα να κάνω για να υλοποιήσω το στόχο μου; Είτε κάνετε την ερώτησή σας μεγαλόφωνα είτε σιωπηλά, να την απευθύνετε στον εαυτό σας με ήπιο τόνο, όπως θα το κάνατε σε έναν αγαπημένο σας φίλο.
Συχνά επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε ανθρώπους που θεωρούμε ότι είναι πιο «σημαντικοί», π.χ. σε έναν υπάλληλο σε καίρια θέση, σε ένα προβληματικό παιδί, στον σύντροφό μας, και αγνοούμε όλους τους άλλους, όλους εκείνους που θα μπορούσαν να μας προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες.
Δοκιμάστε να αναρωτηθείτε: Υπάρχει κάποιο πρόσωπο στην επαγγελματική ή στην ιδιωτική μου ζωή, του οποίου τη φωνή και τις γνώσεις έχω πολύ καιρό ν’ακούσω; Ποια μικρή ερώτηση θα μπορούσα να του υποβάλω;
Διαβάστε επίσης: Καϊζέν: Οι μικρές πράξεις θέτουν τις βάσεις για τις μεγάλες αλλαγές και βελτιώσεις
Η παρακάτω ερώτηση απευθύνεται σ’εκείνον που νιώθει κάποιον υποβόσκοντα ανταγωνισμό απέναντι σε ένα άλλο πρόσωπο, π.χ. απέναντι στο αφεντικό του ή σε έναν υπάλληλο ή γείτονα ή πεθερό κ.λ.π., και θα ήθελε να ξεπεράσει αυτό το συναίσθημα. Δοκιμάστε να θέσετε στον εαυτό σας την εξής μικρή ερώτηση, αλλά σε καθημερινή βάση: Ποιο είναι το ένα καλό στοιχείο αυτού του ανθρώπου;
Μπορεί σύντομα να αντιληφθείτε τα δυνατά στοιχεία αυτού του ατόμου με την ίδια διαύγεια και με τις ίδιες λεπτομέρειες που διακρίνετε και τις αδυναμίες του.
Αν είστε απαισιόδοξος ή αρνητικός τύπος, δοκιμάστε να υποβάλετε στον εαυτό σας την εξής μικρή ερώτηση: Ποιο είναι το ένα ξεχωριστό στοιχείο που με διακρίνει, ή που διακρίνει τη σύζυγό μου, ή την επιχείρησή μου;
Αν συνεχίσετε να θέτετε αυτή την ερώτηση στον εαυτό σας, με τον καιρό θα προγραμματίσετε τον εγκέφαλό σας να βλέπει τα καλά και τα σωστά πράγματα, και ίσως, μάλιστα, να αποφασίσετε να επενδύσετε πάνω σε αυτά τα ξεχωριστά σας στοιχεία, π.χ. προωθώντας μια καινούργια και δυναμική καμπάνια μάρκετινγκ για τα προϊόντα σας ή «κατεβάζοντας» κάποια καινούργια ιδέα για τις οικογενειακές σας δραστηριότητες στο σπίτι.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Robert Maurer «Καϊζέν: Μικρά βήματα για τα σπουδαία πράγματα» από τις εκδόσεις Φυτράκη